Thomas Edison és üzlettársa találta fel a karácsonyi fényeket

Thomas Edison a világ egyik legnagyobb feltalálójaként vonult be a történelembe. Neki köszönhetjük a villanykörtét, a fonográfot és a mozgóképet rögzítő kamerát is. De tudtad, hogy részben ő a felelős – kollégájával, Edward H. Johnsonnal együtt – a karácsonyi izzósor feltalálásáért? Edison 1880-ban alkotta meg az első elektromos fényfüzért, amit a New Jersey állambeli Menlo Parkban található laboratóriuma elé akasztott ki az év karácsonyán. Johnson volt azonban az első, aki 1882-ben egy karácsonyfa köré tekert egy szál, kézzel bekötött, piros, fehér és kék izzót. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem!

(Forrás: Library of Congress)

via GIPHY

A valaha készült legnagyobb mézeskalács ház akkora volt, mint egy valódi ház

Ha azt hiszed, hogy egy normál méretű mézeskalács ház összeállítása kemény munka, próbálj meg egy akkorát készíteni, amibe utána lazán besétálsz. 2013 novemberében egy texasi társaság olyan mézeskalács házat épített, ami több mint 48 méter hosszú, 12 méter széles és három méter magas volt. Faalapra készült, és állítólag 815 kiló vaj, 7200 tojás, 1360 kiló cukor, 3265 kiló liszt és több mint 22 ezer darab cukorka kellett a rekordméretű építmény elkészítéséhez.

(Forrás: Guinness World Records)

Volt idő, amikor illegális volt ünnepelni a karácsonyt

Képzelj el egy olyan világot, ahol pont a karácsony kerül tiltólistára. Hihetetlennek tűnik, de többször is előfordult a történelem során. Az első tiltás a XVII. századi Angliában történt, amikor a puritánok vezére, Oliver Cromwell minden karácsonyi ünnepséget illegálissá nyilvánított. Úgy gondolta, hogy egy ilyen nemes napot erkölcstelen dolog szórakozással tölteni. A tiltást végül csak Cromwell halála után oldották fel, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a Grincs-szemlélet már jóval korábban is létezett.

(Forrás: The Guardian)

via GIPHY

Rudolf valójában egy marketingfogásnak indult 

Rudolf, a piros orrú rénszarvas 1939-ben világította be először a téli éjszakákat, amikor a chicagói Montgomery Ward áruház felkérte az egyik szövegíróját, hogy találjon ki egy gyerekeknek szóló történetet, a könyvet pedig karácsonyi ajándékként adták a vásárlóknak. Robert L. May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét, amiből már az első évben 2,4 millió példány fogyott.

(Forrás: Daily Mail)

A Jingle Bells volt az első dal, amit az űrből közvetítettek…

Kilenc nappal 1965 karácsonya előtt a Gemini–6 fedélzetén lévő két űrhajóstól szokatlan rádióüzenet érkezett: egy azonosítatlan repülő tárgyat láttak, ami a Föld légkörébe készült belépni, és északról dél felé haladt a poláris pályán. Éppen akkor, amikor a helyzet kezdett feszültté válni, megszakították az adást, az űrhajó legénysége pedig szájharmonikán előadta a Jingle Bellst. És hogy mi a tanulság? Lehetsz az univerzum bármely pontján, a karácsonyi slágerek elől nincs menekvés!

(Forrás: History)

via GIPHY

…ráadásul eredetileg nem is karácsonyra készült

Először egy egészen más alkalom miatt csendült fel a Jingle Bells. James Lord Pierpont a One Horse Open Sleigh című dalt egy hálaadásnapi templomi koncertre írta a XIX. század közepén. Aztán 1857-ben a dalt újra kiadták az általunk ismert és szeretett címmel, azóta pedig töretlenül a világ legnépszerűbb karácsonyi dalai közé tartozik.

(Forrás: History)

A karácsonyi ajándék, ami életeket mentett

A második világháború idején egy amerikai cég összefogott az amerikai és brit hírszerző ügynökségekkel, hogy egy nagyon különleges kártyapaklit készítsenek. Ezeket karácsonyi ajándékként osztogatták, de a szövetséges hadifoglyoknak is segítettek megszökni a német fogolytáborokból. Nedvesség hatására ugyanis az egyes kártyák szétmállottak, a belsejükből pedig menekülési útvonalak térképei rajzolódtak ki. 

(Forrás: Business Insider)

A Mikulásnak saját irányítószáma van Kanadában

A Mikulásnak címzett levelek minden évben elárasztják a világ postáit, és szülők milliói kerülnek nehéz helyzetbe, amikor a gyerekekben felmerül, hogy miért nem érkezett válasz. A kanadai posta néhány nagyszerű dolgozója, akik valószínűleg a világ legkedvesebb emberei közé tartoznak, gondolt egyet, és elkezdett válaszolni a levelekre. A kezdeményezés népszerűsége miatt aztán külön postai irányítószámot hoztak létre a Mikulás számára, ami nem más, mint a H0H 0H0.

(Forrás: Canada Post)

via GIPHY

A fagyöngy mint vágyfokozó…

Az ünnepi dekoráció sokkal több, mint szép. A fagyöngy a termékenység és a férfiasság ősi szimbóluma is, a druidák pedig egyenesen afrodiziákumnak tartották. Nem véletlen, hogy az amerikai szerelmesek a fagyöngy alatt találnak egymásra; hát mi ez, ha nem felhívás keringőre? 

(Forrás: History)

…a neve viszont inkább -lohasztó

A fagyöngy angol elnevezése, a mistletoe nem biztos, hogy hasonlóan pozitív érzéseket kelt az emberben. Évszázadokkal ezelőtt úgy vélték, hogy a növény ott csírázik ki, ahol a madarak az ürüléküket hagyják, ennek tudatában pedig már nem is olyan meglepő, hogy az óangol misteltan elnevezés szó szerinti fordításban valami olyasmit jelent, hogy trágya az ágon. Romantikus, ugye?

(Forrás: Washington Post)

Mózes Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Deagreez