Ahogy most e sorokat pötyögöm, már javában kortyolgatom a napi első adagomat – kezdek hangulatba jönni, érzékelem, ahogy felélednek a sejtjeim. Ha úgy érzed, neked még jól jönne némi stimulálószer, kezdd Filákovity Radojka kávéhoz írt szerelmes levelével, Szentesi Évi napüdvözlő szertartásával, vagy az én kávé világnapjára született köszöntésemmel. Mindenképp végy magadhoz te is egy csésze kávét, és már kezdem is!

Esszenciális eszközök

Minden valamirevaló kávéimádónak szüksége van legalább egy olyan eszközre, amellyel otthon is elkészítheti magának ezt a fenséges nedűt. Hogy ez egy csinos kotyogós, esetleg egy őrlős-gombnyomásos vagy egy trendi kapszulás gép, netán egy karos kávéfőző, az a megajándékozandó személyétől és az ajándékozó pénztárcájától függ. Még mielőtt bárki azt hinné, kotyogóssal csak égett ízű löttyöt lehet készíteni, az azonnal nézze meg EZT a videót (vagy fogadja meg azt az egyszerű tanácsot, hogy már alapból forró vizet tegyen a szerkezet aljába, és ne hagyja túl sokáig „kotyogni” a kávét). Tavaly én egy kétszemélyes Bialetti eszközt kaptam, ami annyira gyönyörű, hogy azóta sem tudok vele betelni. Született tűzpiros verda kávészökőkút, amivel isteni presszót lehet főzni!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Bármennyire imádok főleg újhullámos kávézókba járni, leülni, megpihenni, átadni magam az élménynek, sokszor kénytelen vagyok elvitelre kérni a reggeli (vagy ebéd utáni, vagy mindenkori) üzemanyagot, hogy azonnal rohanhassak a következő helyre. Klímaszorongóként pedig megelégeltem a sok eldobható poharat még úgy is, hogy egy idő után már műanyag tetőt sem kértem, így az egyik legelső ajándékigényem egy elviteles pohárka volt. Ez nem csak klímaszorongóknak kiváló ajándék, mert egy borús reggelt vagy szarabb napot is képesek feldobni a színükkel és mintájukkal amellett, hogy szuper önkifejező eszközzé is válhatnak.

Sokat elmond rólam, hogy a választottam, mint utólag kiderült, a gyerekkollekció egy darabja (gyerekeknek forró csokihoz, nyugi), de ettől csak még jobban szeretem.

Nem mellesleg nagyon kedves visszajelzéseket és kellemes beszélgetéseket is indukált már ez a cuki bögre. Megértem, ha nem követnétek a gyerekmintás vonalat, helyette választhattok például az Ecoffee Cup kínálatából gyönyörű Van Gogh-os mintájút, a KeepCup oldalán üvegből készült poharat valamilyen bohókás színű tetővel, vagy a Circular&Co eldobható papírpohárból újrahasznosított darabjai közül egy szuperfenntarthatót. Sokszor pedig szupermarketekben is rátalálhattok remek példányokra, illetve érdemes nyitott szemmel járnotok a kávézókban is, mert sok helyen tartanak kisebb készletet.

Olyan nincs, hogy elég kávé

Ha már megvan a szerkezet, jöhet a belevaló. Nem hátrány, ha ismered a megajándékozni kívánt illető kedvenc márkáját vagy pörkölőjét, de ha szeret újdonságokat felfedezni, akkor a helyedben mindenképpen a magyar pörkölők kínálatában néznék szét. A Koffein Roastersnél például egyedi pörkölésű csomagot állítanak össze számodra – néhány egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolása után.

Ha az, akit szeretnél meglepni, nyitott az újdonságokra, válassz valamilyen világos pörkölésű kávét, amelyben a gyümölcsös, savanykásabb ízjegyek fedezhetők fel, ha viszont tudod róla, hogy a tradíciók híve, maradj a sötét pörkölésnél.

Előbbi esetet követve a legtöbb újhullámos kávézóban az aromazacskón keresztül akár meg is szimatolhatod a frissen pörkölt szemeket, a csomagoláson ráírva láthatod, milyen aromák dominálnak. Nekem nagy kedvencem a soproni székhelyű OneEleven, a budapesti Racer Beans és a tatai Awaken Company pörkölők felhozatala, de igyekszem mindig kipróbálni újakat is.

Egy jótanács: nem érdemes egyszerre egy-két zacskónál többet betárazni, hiszen kiváló ízeket és minőséget csak a pörkölés utáni néhány hónapban kapunk. Ezt kiküszöbölendő létezik kávé-előfizetés is tényleg elvakult rajongóknak – ilyen, mondjuk, jöhetne nekem is… Az sem akadály, ha az illetőnek nincs otthon őrlője, hiszen a legtöbb specialty kávézóban szívesen megőrlik a szemeket (nem, nem darálják). Ugyanakkor tapasztalatból mondom, hogy nagy buli reggelente tekergetni az őrlőkart, legalább a karizom-erősítést is kipipálhatjuk, szóval akár kézi őrlőn is érdemes elgondolkodni.

Na és a kapszulásokról se feledkezzünk meg: egyre gyakrabban találkozom specialty helyeken is saját pörkölésű kapszulákkal, szóval kalandra fel, és az idén a nagy márkák helyett csempésszetek a Mantra vagy a Madal kávézó polcairól a fa alá néhány kapszulát. 

 

Kávézás extrákkal

Akik tejjel szeretik ezt az isteni italt, azoknak szuper meglepetés lehet egy habosító, ugyanis ha meleg italról van szó, teljesen más univerzumban értelmezhető a krémesen puha tejhabkorona, ellentétben a mikrózással egybekötött fapados löttyintéssel. A lehetőségek itt is elég bőségesek, találunk ajándékot kényelmeseknek és fáradhatatlanoknak egyaránt. Talán az IKEA-s kézi, elemes szerkezetet nem kell bemutatnom senkinek, sok ismerősöm elégedetten használja. Elektromos vonalon maradva nagyon komoly gépeket is lehet kapni, amelyek melegítenek és habosítanak egyaránt. A legtöbb nagy kávéforgalmazó márka kínálatában megtalálhatók különböző színben, formában és árfekvésben.

Ha engem kérdeztek, én mégis a jó öreg french presst ajánlanám a legjobb szívvel, számomra ez adja a legkielégítőbb végeredményt. Amellett, hogy kávékészítésre is alkalmas, sőt eredendően arra való, a meleg (de nem forró!) tejet pikk-pakk fel lehet „pumpálni” a segítségével, ITT egy kis útmutató hozzá.

Csuda klassz érzés, amikor pusztán a két kezem munkája nyomán, beletéve a szívem összes szeretetét, szinte tökéletes végeredményt kapok.

És ha már szóba került a french press, létezik a kávézásnak egy úgynevezett filtermozgalma, amikor is a legkülönfélébb eszközökkel hasonló, de mégis más-más végeredményt kaphatunk, inkább teára hajazó, hosszabb kávét. Ilyen eszközök a V60, az aeropress, a chemex és a kávészifon – kísérletező kedvű, wannabe baristáknak szinte kötelező legalább egy-két darab. A legjobb, hogy igazi szeánsz alakítható köré. Ne felejts el hozzájuk filterpapírt és baristamérleget venni!

Jó barista is holtig tanul

Nem, nincs ilyen mondás, de biztos vagyok benne, hogy így van. Hiszen annyi mindent kell érteniük a kémiai folyamatoktól kezdve a termőterületek földrajzán át a gépek fizikájáig, kész tudományág! Így ha kávéőrült ismerősöd szívesen megismerkedne egy kicsit jobban kedvenc italával vagy belelátna a baristák életébe, ajándékozz neki tudást és egy felejthetetlen élményt valamilyen képzés keretében. Sok helyen mindent megtalálsz az egynapos, alapozó, mégis bőséges és izgalmas tudást adó tanfolyamtól kezdve a hivatásos profiknak szóló, többnapos képzésen át a speciális területekig, mint a filter kávé vagy a latte art. Jó szívvel ajánlom a Coffee Education Center kínálatát, ezek közül én egy gyorstalpaló home baristaképzésen vettem részt.

Mind elméleti, mind gyakorlati tudással gazdagodtam, és úgy érzem, ennek hála még tudatosabb kávéfogyasztó lettem.

Megértettem egy csomó miértet, és attól, hogy felölthettem egy ilyen vagány kötényt… néhány pillanatig igazi baristának éreztem magam. Aztán öntöttem egy latte artot… szóval megvan a következő nagy projekt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sorry, I'm lat(t)e. (@sorry_iamlatte) által megosztott bejegyzés

Ha a vírus kiszámíthatatlansága elrettentene egy ilyen szuper képzéstől, még mindig van egy csomó tér a tanulásra! A pandémia kellős közepén több online kurzus is szembejött velem, illetve tudom, nagyon régimódinak hangzik, de könyvekből is sok hasznos információ elsajátítható, ami alapozáshoz tökéletes.

Élményeken innen és túl

Évről évre, amikor valakinél ajándékozási válságba kerülök, a legjobb ötletem mindig egy személyre szabott, saját készítésű kupon. Közös brunch vagy kávéfelfedező túra, mert nincs is jobb, mint élvezni valaki társaságát egy csésze finomság mellett. Ehhez inspiráció gyanánt a kávés Instámon gyűjtöm kisebb-nagyobb szünetekkel a szerintem legszuperebb fővárosi, vidéki és néha külföldi helyeket. Ha valami különlegesebbet szeretnél, egy pörkölő meglátogatása vagy egy baristabajnokság is izgalmas lehet.

Nagyon szeretek adni és kapni is ilyen élménytípusú ajándékot, de minek titkolni, hogy az apró mütyürökért vagy a többletjelentéssel bíró tárgyakért is odáig vagyok, így vannak kávés relikviáim is szép számmal.

A saját márkás vászonzsák mellett, amit egy kedves barátnőm tervezett nekem, a másik nagy lieblingcsoportom a cuki kitűzők, amiket nagy gonddal gyűjtögetek, hogy ha majd egyszer lesz saját kávézóm, legyen mit a kötényemre tenni. A karácsonyi vásár kézműveseinél biztosan találtok ilyeneket, de például az egyik darabom a Feketéből való.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sorry, I'm lat(t)e. (@sorry_iamlatte) által megosztott bejegyzés

Úgy képzelem, hogy a kávés idézetekért, viccekért, mémekért vagy grafikákért más is odavan ebben a szubkultúrában, szóval bátran keressétek föl a kávéimádó hazai alkotókat, például Czikkcakk Panni oldalát, mert ők tutira legalább olyan szeretettel készítik a portékájukat, mint amennyire szeretik a kávét. Az őrültebb ötleteket keresőknek pedig csak itt hagynám, hogy létezik legóból készült bögre vagy a fényképező objektívjára megszólalásig hasonlító termosz. Csak aztán nehogy összekeveredjen a szezon a fazonnal...

Ha valamit kihagytam, légyszi, kommentben folytassátok a sort!

Deli Csenge

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Damian Lugowski