Tudom, van a kíváncsiságomban valami perverz, hisz én vagyok az, aki évek óta azt kéri a családjától és a barátaitól karácsonyi ajándék gyanánt, hogy egy jótékony szervezetnek utalják az ajándék árát, azt gondolom, sosem volt erre akkora szükség, mint idén. De mégsem söpörhetjük a perzsaszőnyeg alá azt a piacot, amit nagyon kevesen, de nagyon jól tartanak el.

Azért titkon, a szívem mélyén remélem, hogy idén nem találnak gazdára ezek az ajándékok, vagy ha mégis, akkor őszintén kívánom az ajándékozottnak, hogy megtalálja a boldogságot az életben, amiről én nem tudom elképzelni, hogy karátokban mérhető.

Na de lássuk, milyen lehetőségek közül választhatnak azok, akiknek a vagyona olyan mértéktelen, hogy gyakorlatilag bármilyen tárgyat meg tudnak venni. Komoly fejfájást jelenthet a családnak és barátoknak meglepni őket valami egyedivel, különlegessel és lenyűgözően drágával.

Fermentált algás arcszérum 840.000 forintért

Őszintén kíváncsi lennék, hogy aki majdnem egy millió forint értékű arcszérummal kenegeti magát esténként, az pontosan milyen eredményt vár ettől a készítménytől? Hogy másnap Palvin Barbi fizimiskával ébred, vagy fiatalodik egy fél évszázadot? Mit tudhat ez a szer, amit a hozzá hasonló versenytársai nem? A hatóanyaga fermentált tengeri alga amúgy, amit már az ókorban is használtak. Én, mondjuk, ennyiért szívesen elmegyek halászni egy kis algát, és ott helyben az arcomra kenem. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@bbbaaabbbyyy_ által megosztott bejegyzés

Swarovski-ajándékcsomagoló

Azt hiszem, az emberiség nagyobb százalékának egyik legutálatosabb karácsonyi tevékenysége az ajándékcsomagolás, főleg a teljesen amorf tárgyak esetében. Én magam rengeteg csomagolópapírt lennék képes elhasználni, mert rettenetesen tehetségtelen és béna vagyok ebben a műfajban, éppen ezért évek óta saját sáljaimba és kendőimbe rejtem a karácsonyi ajándékokat.

Barninak ez már annyira természetes, hogy fel sem tűnik neki, hogy hiányzik a papírtépés hangja a szenteste idilljéből.

Vajon mit érezhet az az ajándékozó, aki több százezer forint értékben kért Swarowski-kristályokkal díszített csomagolópapírt, amikor az első tépés esik a finom, szakértői kezek által elkészített csomagon? Ez ugyanis létező szolgáltatás: Swarovski- kristályos ajándékcsomagolás. Na, ha egy átlagember utál csomagolni, akkor vajon mit élhet át az a munkásember, akinek a kristályok mentén kell celluxoznia nap, mint nap? A vége annak is ugyanaz lesz, mint bármely más csomagolásnak, gondolom. (Vagy ez megy a Swarovski-szelektívbe vajon?) 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rebekah Chol (@rebekahchol) által megosztott bejegyzés

Bármi gyémántból

Természetesen az ajándékozásban a nem annyira kreatív kőgazdagokra is gondoltak, azzal ugyanis nem nagyon lehet tévedni (és itt most bele kell üvöltenem a szobába, hogy deeee!) ha bármit IS bevonunk egy kis gyémánttal. Mert hát azért valami tenni kell a kristályos csomagolópapírba. Az erre szakosodott cég készített már full gyémánt karácsonyfadíszt, mondjuk, azt legalább jótékonysági árverésen adták el potom 33 millió forintért. Na de, ha valami „hasznosabbra” vágynánk, akkor nyugodtan rendelhetünk gyémánttal kirakott focicsukát, telefontokot vagy épp mikrofont a jó kis otthoni karaokéra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rob Perna (@rebeltradingco) által megosztott bejegyzés

Gyerekosztály

Természetesen a gyerekekre is gondolnak ebben az időszakban az ajándékkészítők. Minden szülő álma egy századik plüss bizbasz, úgyhogy igazán eredeti és kreatív megoldás majdnem félmillió forintot kiadni egy plüssmackóért. Remélem, van benne valami beépített suttogó üzemmód, ami öt perc alatt altatja el a gyereket, és éjszaka álommanókat ereszt ki magából, amivel nyugodt alvást biztosít az egész család számára.

Íme, egy szemkápráztató Givenchy plüssmaci:

Ha pedig valami még drágábbra és exkluzívabbra vágyunk, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a használt Louis Vuitton-mackócskát 15 milláért. Mert hát, ebben a műfajban a vintidzs még inkább felsrófolja az árat, hisz ki tudja, melyik celeb gyerekének a nyála pihen a kis pofiján. Amúgy akciós, úgyhogy a hülyének is megéri egy kisebb panel árát elkölteni erre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

LIFE TIME (@life_time_kobe) által megosztott bejegyzés

Itt van néhány elengedhetetlen darab egy tökéletesen használhatatlan gyerekszobába. A 150 cm magas zsiráf, amitől valószínűleg a legtöbb kisgyerek sokkot kap, amennyiben alacsonyabb nála, mindezt több mint 700 ezer forintért, vagy a majdnem egymillió forintba kerülő hintaló, ami biztos szuperül mutat Instagramon, de hát könyörgök, azért mégis csak egy hintaló. Legalább nyerítene vagy vágtázna egy kicsit, de nem, semmivel nem tud többet, mint bármely más „versenytársa”. Ennyiért Kincsemet is simán kifaragja egy ügyeskezű mesterember.

Íme, a zsiráf: 

Forrás: Harrods

És a must have(?) hintaló:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rarity At Amara (@designrarity_gifts) által megosztott bejegyzés

Természetesen a ruhaosztályon is lehet tobzódni, hisz tudjuk, hogy nagyon nem mindegy, milyen dizájner rugdalózót fosik telibe, illetve nő ki három hónap alatt a gyerek. A macis kifejezetten egyedi minta, soha, sehol nem látott még ilyet az ember (hetvenezer forintért ne is!), a feketéről fehér márkajelzéssel ellátott, „szuper ízléses” darabról már nem is beszélve. Hát melyik újszülött nem sírna fel hangosan, ha ilyet adnak rá?

Macis rugdalózó:

Balmain fekete-fehér szett:

Klasszikus ajándékok luxikivitelben

Természetesen akkor sem kell a sarki közértbe mennünk, ha valami távoli rokont vagy üzleti partner szeretnénk meglepni egy „tizenkettő egy tucat” ajándékkal, ebből is szép kínálat nyílik, amennyiben pofátlanul sokat szeretnénk költeni, és tulajdonképpen mindegy is, mit veszünk, csak drága legyen.

Az illatgyertya viszonylag jól bevált „nullkockázatos” ajándék, 180 ezerért pedig gondolom, egy büdös borzot is hatástalanít. Vagy a töltött káposzta utáni este levegőjét semlegesíti?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

AJ (@aj.sisley) által megosztott bejegyzés

Ezt esküszöm, nem értem. Nem értem, ha megfeszítenek se. Műanyag figura. Egymillió 800 ezerért. Ismétlem: Műanyag. Figura. 

Természetesen a vagyonosság nem jelent egyet a mértéktelen pazarlással, így biztosan köztük is vannak jópáran, akik komolyan veszik a klímakrízist, és igyekeznek is tenni ellene. Így például kulacs nélkül nem indulnak el otthonról. Nekik kiváló karácsonyi ajándék ez a szuper kis darab: potom 140 ezerért…

A nagy divatházak kínálata között el sem kezdtem válogatni, majd Szentesire bízom, hogy összeállítson valami pofátlanul drága stílusnaplót. A divat szerintem alapból megosztó terület, ami számomra ízléstelen és giccses, az másnak a magas művészet netovábbja, úgyhogy ebbe ennél mélyebben nem is mennék bele. De azért, amikor ezen az arany bársonynadrágon megakadt a szemem, rögtön tudtam, nektek is látnotok kell. Na, mennyit adnátok ezért? Ha a helyi turiban akadnátok rá, hazavinnétek vajon? Nos, amennyiben első látásra beleszerettetek, és csak ebben tudjátok elképzelni a szentestét a szűk családi körben, akkor van egy remek hírem: épp akciós, és a mai árfolyam szerint akár kicsivel több mint hárommillió forintért már a tiétek is lehet! Futás eladni az autót, a házat, hát mennyivel többet ér ez a jó kis macinaci?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

sulvam_official (@sulvam_official) által megosztott bejegyzés

Ha pedig stílusosan szeretnék kiütni valamelyik idiótát, akinek nem sikerült elég drága, ízléstelen és felesleges ajándékot vennie, akkor itt a végére egy dizájner bokszkesztyű, potom 630 ezer forintért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Max Heusler (@vvsfragrance) által megosztott bejegyzés

Pásztory Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ John French