Fehér fogsor, vörös rúzs, kacér tincsek: a titok a rádium

A múlt század egyik legnépszerűbb szépségtrendjéről örömmel mondhatjuk, hogy eltűnt, hiszen halálosan mérgező volt.

A XX. század hajnalán csodaszerként használt rádium rengeteg kozmetikumban megtalálható volt: használták fogfehérítésre, rúzsok összetevőjeként, de hajformázásra is.

A vegyszer káros hatásai csak jóval később, a rádiumlányok tragikus esete kapcsán került a köztudatba (erről ITT írtam korábban). Ezek a nők New Jersey-ben dolgozó gyári munkásként olyan nagy mennyiségű radioaktív anyagnak voltak kitéve, hogy ha ma egy Geiger-számlálóval állnánk a sírjaik fölött, a sugárzás szintje állítólag még mindig kimutatható lenne.

Forrás: Getty Images/© CORBIS/Corbis

Lágy vonások? Kontúrozó maszk!

A kontúrmaszkos kezelések célja az volt, hogy megfiatalítsák vele az arcbőrt. A képen a New York-i Ötödik sugárúton található Helena Rubinstein Szalon egyik ügyfele kontúrmaszkot visel, miközben sűrített levegővel és tejjel készült habfürdőben tesz meg mindent bőre üdeségéért.

Forrás: Getty Images

FaceApp helyett orrformázó

Mielőtt az orrplasztika általánossá vált volna, férfiak és nők egyaránt igénybe vették ezt a szépségkezelést. A képen láthatóhoz nagyon hasonló orrformázó készüléket használtak, hogy tartósan befolyásolják viselőjük orrának szerkezetét. Hogy valóban hatékony volt-e a módszer, azt nem tudom, mindenesetre több mint százezer ember ruházott be az eszközre.

Forrás: Getty Images

Matchy-matchy

Ennek a kutyának az élete lehetne sokkal rosszabb is: gazdájának szemmel láthatóan ugyanolyan fontos kedvence megjelenése, mint a sajátja.

Ezen a New York-i Marion's Szépségiskolában készült fotón Miss Agnes O'Laughlin épp tartós hullámokat kap a hajába, miközben kedvenc uszkárjára is göndör fürtöket varázsolnak.

Forrás: Getty Images

Leolvad a mosoly az arcodról

A képen is látható gumimaszkba egy sor fűtőtekercset vezettek, ami állítólag „leolvasztotta” a finom barázdákat, nem kívánatos vonalakat és ráncokat az ember arcáról. Valljuk be, ez még akkor sem túl bizalomgerjesztő, ha örök babaarcot kapnánk cserébe.

Forrás: Getty Images/ullstein bild/ullstein bild

Létezik olyan probléma, amit nem lehet vazelinnel megoldani?

A vazelin régóta a szépségversenyek világának része, ráadásul nem kevésbé fontos dolgot köszönhetünk ennek, mint a szépségkirálynők világbékéért kiáltó mosolyát. Sokan, amikor szépségversenyre készültek, vazelint kentek a fogukra, hogy biztosan mosolyogjanak a színpadon. A titok, hogy bár a vazelin nem kifejezetten rossz ízű, de épp annyira kellemetlen, hogy ne essen jól az embernek, ha becsukja a száját. Nyami.

Forrás: Getty Images/ Powell/Mirrorpix

Sablonok voltak, vannak és lesznek

Bár manapság inkább a szem sminkeléséhez lehet ilyesmiket találni, már nagyjából száz évvel ezelőtt is használtak rúzssablont. A száj fölé tartották, így biztosították a tökéletes felvitelt anélkül, hogy aggódni kellett volna az elmosódott szélek miatt. Ennek egy kicsivel extrább verziója volt a szempillafestéshez használt sablon, aminek lényege, hogy a festék kizárólag a szempillákra kenődjön.

Forrás: Getty Images/ Fox Photos

Mellfeszesítés szike nélkül

A készülék működésének lényege az volt, hogy a hideg vízsugarak nyomása serkenti a női mellek vérkeringését.

Az így végzett napi néhány perces masszírozás csodálatos eredményt hoz állította a berendezés reklámja. A később otthoni használatra is kifejlesztett eszköz utasításai tudományos nyelvezetet használtak, azonban még ez sem volt elég a kellő hatékonyság eléréséhez. És bár az eszköz sajnos nem állta ki az idő próbáját, előbb-utóbb hátha jön valaki, aki feltalálja az örök fiatalság (és persze feszesség) forrását.

Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT