A kanadai York Egyetem pszichológusa, Katarina Kovacevic és kollégái nemrégiben a The Journal of Sex Research folyóiratban publikált tanulmányukban számoltak be róla, hogy vizsgálataik szerint, a legtöbb ember úgy gondolja, a spontán szex kielégítőbb, mint a tervezett együttlét. Pedig napjainkban egyáltalán nem ritka, hogy a túlhajszoltság, a ház körüli teendők, a gyereknevelés és az egyéb elfoglaltságok mellett kikopnak az intim pillanatok, hacsak nem tervezzük be őket a heti teendők közé.

Elsőre mindez talán nem tűnik olyan romantikusnak, de hosszú távon akár a kapcsolatot is megmentheti ez a fajta tudatosság

Egy kapcsolat elején egy pár szexuális élete még hasonlít ahhoz a romantikus elképzeléshez, amelyet a filmek festenek az együttlétekről, hogy azok kivétel nélkül mindig spontának, szenvedélyesek, bárhol, bármikor kivitelezhetők és élvezhetők. Az évek múlásával azonban, a másik megismerésével, bizonyos rutinok kialakulásával, a hév az esetek többségében csökken, hiszen

amit már ismerünk, az törvényszerűen kevésbé izgalmas, és sokszor energia sem jut arra, hogy az intim pillanatokra időt szánjon az ember.

Ahogy arról a Psychology Today cikke beszámol, számos kutatás azt támasztja alá, hogy azok a párok, akik rendszeresen szexelnek boldogabbak és elégedettebb a kapcsolatukkal. Az úgynevezett „elég jó” szexmodellben a kapcsolattudósok és a párkapcsolati tanácsadók egyaránt arra ösztönzik a partnereket, hogy reálisan viszonyuljanak a szexhez.

Az elmélet szerint ugyanis fontosabb, hogy a felek rendszeresen kerüljenek egymással bensőséges kapcsolatba, mint az, hogy a szex minden esetben eget rengető vagy észbontó legyen.

Spontán vs. tervezett

Kovacevic és munkatársai a fent említett tanulmányban szerelmespárok spontán és időzített szexről vallott hiedelmeit vizsgálták, melynek során arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezzetek melyiket tartják kielégítőbbnek. A várakozásoknak megfelelően a legtöbb résztvevő úgy gondolta, hogy a rögtönzött szex kielégítőbb, mint a tervezett. Voltak azonban, akik úgy nyilatkoztak, hogy jobban kedvelik az előre beütemezett együttléteket, egész egyszerűen azért, mert a hétköznapokba jobban beilleszthető, mint a spontaneitás. 

 

A felmérést követően Kovacevicék 121 párt kértek fel, hogy vegyenek részt egy háromhetes naplózott vizsgálatban, amelynek megkezdése előtt lejegyezték a felek spontán és tervezett szexhez fűződő gondolatait, szexuális elégedettségi, vágyakozási és szorongási szintjét. Ez követően 21 napon keresztül minden résztvevőnek le kellett írnia, hogy aznap volt-e szexuális aktusa, az spontán vagy tervezett volt-e, továbbá értékelniük kellett az elégedettségi, vágyakozási és szorongási szintjüket is.

Bár az általános hiedelem szerint a rögtönzött szex élvezetesebb,

a vizsgálat arra mutatott rá, hogy a résztvevők ugyanolyan kielégítőnek találták az ütemezett együttléteket, mint a spontánokat.

A pszichológiai tanulmányok során egyáltalán nem szokatlan, hogy a széles körben rögzült elméletek nem egyeznek a tényleges tapasztalatokkal. A vizsgálat pedig azt is alátámasztja, hogy a szexhez köthető elképzelések sok esetben társadalmi elvárásokon alapszanak azzal kapcsolatban, hogy a szexnek milyennek is kellene lennie.

Ugyanakkor a cikk azt az érdekességet is kiemeli, hogy azoknál a pároknál, ahol az egyik fél a tervezett szexet részesítette előnyben, a partnerek alacsonyabb elégedettségről számoltak be a vizsgálat elején, így könnyen előfordulhat, hogy van, aki számára illúziórombolóan hat, ha a párja nem híve a spontaneitásnak. De az is meglehet, hogy ezek a párok éppen a szex ütemezésével igyekeztek felpezsdíteni a szexuális életüket – ahogyan ezt a szakértők is javasolják – és ezért számoltak be alacsonyabb szexuális elégedettségről a vizsgálat elején. 

Az viszont egyértelműen kiderült: a betervezett szex egyáltalán nem biztos, hogy kevésbé élvezetes, mint a hirtelen vágyból létrejött aktus. Kovacevic és munkatársai, Esther Perel neves pszichoterapeuta „spontán szex mítoszáról” is szót ejtettek, miszerint

a párok a kapcsolat elején gyakran tévesen azt hiszik, hogy az együttléteik spontánok, miközben nagyon is sok előkészület előzi meg a szerelmes pillanatokat: a fantáziálás, a flört, a hangolódásra és az együttlétre szánt idő is a sokszorosa, mint a későbbiekben.

Mivel a kapcsolatok elején jellemzőbbek a spontán aktusok, hiszen olyankor az újdonság ereje is folyamatos vágyat gerjeszt a felekben, így gyakran a rögtönzött aktusokat ezzel a kapcsolat elején érzett eufóriával azonosítják. Míg az összeköltözéssel, a hétköznapi teendőkkel, a leterheltséggel sokkal szürkébbé válnak a mindennapok, a munka és az egyéb kötelezettségek gyakran éppen a szex elől veszik el az időt és az energiát. A tervezett szex tehát gyakran az egyetlen lehetősége azoknak a pároknak, akik nem szeretnék, hogy az intimitás teljesen kivesszen a kapcsolatukból.

A cikk hangsúlyozza, hogy az elképzelés, miszerint a szexnek spontánnak kell lennie, a társadalmunk által állandósított mítosz. Ez az a fajta szex, amelyet leggyakrabban ábrázolnak a filmek és a sorozatok, amelyek

sokkal inkább fikciós történek a szerelemről és a romantikáról, mint valós elbeszélések olyan párok életéről, akik régóta együtt élnek, és olyan hétköznapi feladatokon, problémákon osztoznak, mint a gyereknevelés, a pénzügyek meg a háztartás.

Bár a spontán szex minden bizonnyal izgalmas, egyáltalán ne essünk kétségbe, ha az életünkbe inkább az ütemezett együttlétek férnek bele. Ahogyan a randik, a hétvégi utazások is megkövetelik a tervezést és a rákészülést, úgy azzal sincs semmi baj, ha tudatosan szánunk időt arra, hogy erősítsük a kapcsolatunkat. Sőt. A tervezett szex nem feltétlenül azt jelenti, hogy kőbe vésve rögzítjük a naptárban percre pontosan, mikor kell ágyba bújnunk. Egész egyszerűen már az is nagy előrelépést jelenthet, ha nyíltan kommunikálunk a partnerünkkel a vágyainkról: mikor érzünk kedvet az összebújásra, mikor lazább, és mikor stresszesebb a munkánk, mire van szükségünk ahhoz, hogy a leginkább el tudjunk lazulni, majd alkalmat találjunk az együttlétre.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ LWA-Dann Tardif

Krajnyik Cintia