Talán még soha nem kapott akkora figyelmet a szexuális jóllét, mint napjainkban. Egyre többet beszélünk a szexről, a szemünk előtt omlanak össze öröknek hitt tabuk, ami a kezdeti kellemetlenségek ellenére végső soron az örömünket szolgálja, nem igaz? Nézzünk meg néhányat azok közül a trendek közül, amelyek remélhetőleg több (és jobb) orgazmushoz juttatják majd az emberiséget.

#1. Zöldülünk! 

Egyre többen és egyre inkább foglalkozunk a fenntarthatóság kérdésével, hogy miként csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és hogyan védhetjük jobban a környezetünket. Úgy tűnik, az energiahatékonyság és a hulladékcsökkentés mellett ideje, hogy a szexuális játékokat is felvegyük a zöldlistánkra. Amellett ugyanis, hogy a szexuális termékeket gyártó vállalatok a szigorúbb környezetvédelmi előírások felé mozdulnak el, a fogyasztók számára is egyre fontosabb, hogy milyen termékeket vásárolnak.

A környezettudatos szex (igen, ilyen is van!), sokak számára azt jelenti, hogy olyan eszközöket választanak, amelyek újratölthetők és kiváló minőségű anyagokból készülnek. Ezek pedig évekig, sőt évtizedekig is kitarthatnak.

Egy gyors Google-keresés a környezetbarát szexjátékok témájában számos lehetőséget kínál, beleértve a biológiailag lebomló kiegészítőket és az újrahasznosított anyagokból készült vibrátorokat.

via GIPHY

És ha ez nem lenne elég, vannak cégek, amelyek minden eladott termék után fát ültetnek, így biztosítva, hogy az orgazmusod szén-dioxid-semleges legyen. (Komolyan!)

Nagy hangsúlyt fektetünk az élelmiszerekre és az összetevőkre, egyre jobban figyelünk, hogy mi mindent teszünk a szánkba, így logikus, hogy azt is szeretnénk tudni, mit helyezünk más testnyílásunkba, nemdebár? 

#2. Etikus promiszkuitás?

Egy tavalyi felmérés szerint az amerikai felnőttek 32 százaléka vallott arról, hogy a számára ideális kapcsolat bizonyos mértékben nem monogám. Az ezredforduló környékén születettek esetében ez az arány 43 százalékra nőtt. 

via GIPHY

Az etikus nem-monogámia magában foglalhat romantikus és/vagy szexuális kapcsolatokat, azonban minden esetben alap a partnerek közötti kölcsönös őszinteség. A Google-keresés száma a poliamória (erről korábbi írásunkat ITT olvashatod) és a nyitott kapcsolatok kifejezésekre megnőtt, ami azt mutatja, hogy nagyobb az érdeklődés a téma iránt. Ebben a befogadóbb társkereső alkalmazások megjelenése is szerepet játszott, hiszen ezeknek hála több lehetőség van a találkozásra és a kapcsolatteremtésre, így a monogámtól eltérő kapcsolati formák, úgy tűnik, már sokkal kevésbé számítanak tabunak, mint korábban.

Az emberek a számukra legjobban működő kapcsolati modellek felé fordulnak, még akkor is, ha ezeket nem tekintik hagyományosnak.

Ez pedig nem is csoda, hiszen hatalmas erő és szabadság rejlik abban, hogy megteremtsük a kapcsolat(ok) hozzánk leginkább közel álló verzióját, olyat, amely maximális örömöt és szórakozást tesz lehetővé. 

 

#3. A mindennapos maszturbálás az orvost távol tartja

Egy globális klinikai tanulmányt végeztek annak megállapítására, hogy a maszturbáció segíthet-e enyhíteni a menstruációs fájdalmakat. A jelentést „menstrubation” címmel tették közzé, ami a menstruáció és a maszturbáció szóösszetételéből született. Ez már önmagában zseniális, pedig az eredményekről még nem is beszéltünk.  

A vizsgálatban résztvevők 90 százaléka ajánlotta a maszturbációt a menstruációs fájdalom leküzdésére, 42 százalékuk pedig azt mondta, hogy a gyógyszeres kezelés helyett inkább maszturbálna. Hetven százalékuk mondta azt, hogy a rendszeres maszturbáció tartósan csökkentette a menstruáció alatti fájdalom intenzitását, de az önkielégítésnek számos más egészségügyi előnye is van.

via GIPHY

A maszturbálás elősegíti az agyban az opioidszerű neurotranszmitterek, az endorfinok felszabadulását, amelyek a fizikai és mentális jóllétért felelősek.

Ezenkívül oldhatja a feszültséget és a stresszt, elősegítheti a pihentető alvást és növelheti az önbecsülést. Most légy őszinte magaddal: kell ennél több? Úgyhogy hajrá!

#4. Szexuális jóllétet mindenkinek!

Dylan Alcott ausztrál kerekesszékes teniszező, motivációs előadó és rádiós műsorvezető látványos teniszkarriert futott be, 15 egyéni Grand Slam-tornát nyert.

A közelmúltban többször is felhívta a figyelmet egy nagyon fontos témára, a fogyatékkal élők szexuális lehetőségeinek korlátozott voltára és a téma tabusítására. Fiatalabb korában például nehezen talált még információt is a témában.

via GIPHY

„A szex és a fogyatékkal élők kulcsszavakra keresve nem találtam semmit. Pornót néztem és azt gondoltam: »hát, én ezt nem tudom megcsinálni!«. Ez csak tovább növeli a fogyatékkal élő fiatalok már meglévő bizonytalanságát, állítja Alcott. „De egy dolgot megtanultam, hogy az emberek bármilyen módon szexelhetnek. És nyilvánvalóan valamit jól csinálhatok, ha olyasvalaki van mellettem, mint [jelenlegi partnerem és szexológusom] Chantelle.” Alcott rendszeresen beszél a szexuális életéről, azt mondja, büszke arra, hogy lebontja ezeket a korlátokat. Ebben pedig párja, Chantelle Otten szintén partner.

#5. Kéj jövet-menet

2020-ban a hordható digitális fitnesz- és wellness-eszközök piaca mintegy 10,8 milliárd amerikai dollárt termelt. A szexuális játékipar pedig meglovagolja a viselhető technológiák értékesítésének növekedését. A fogyasztók a technológiát egyre inkább életük szerves részének tekintik – legyen szó fitneszről, kommunikációról vagy akár szexuális élvezetről. Ennek eredményeképpen egyre több okoseszközt terveznek úgy, hogy útközben is lehessen használni őket. Mind több alkalmazás teszi lehetővé azt is felhasználóinak, hogy kedvenc termékeiket okostelefonjukkal párosítsák és irányítsák.

Sőt, van olyan felület, amin keresztül a felhasználók engedélyezhetik az embereknek, akár idegeneknek is, hogy az alkalmazáson keresztül kezeljék szexuális játékaikat, függetlenül a tartózkodási helyüktől. 

Tavaly John Oliver a Last Week Tonight című talkshow-jában rávilágított a távirányítású eszközök térnyerésének problematikus kérdéseire. Egy anális szexuális játékra fókuszált, amely lehetővé teszi, hogy egy személy távolról, az interneten keresztül irányítsa azt. Ahogy Oliver mondta, „ez a termék lényegében az internetnek adhatja át az irányítást az ánuszod felett. Ami egy kicsit sem tűnik jó ötletnek.” Az eszközt különben a CES-en is bemutatják, a világ egyik legbefolyásosabb technológiai kiállításán, ahol a globális techóriások előzetesen számolnak be a készülő termékeikről.

via GIPHY

Lehet azonban nemcsak bizarr, de hasznos vetülete is a szex és a technológia keresztezésének: egy nemrégiben tartott rendezvényen a Morari Medical bemutatta viselhető tapaszának prototípusát, amelyet a korai magömlés kezelésére terveztek. Az eszköz olyan elemeket tartalmaz, amelyek aktiválódva zavarják a péniszből az agyba érkező idegi jeleket, így késleltetve az ejakulációt.

Ha tehát idén a 2022-es trendnek megfelelően akarod alakítani a szexuális hogylétedet, gondoskodj arról, hogy környezetbarát, hordható, okos szexuális játékszerrel maszturbálj, miközben nem feltétlenül monogám, de befogadó kapcsolatban élsz. Sok sikert hozzá!

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images/PeopleImages