Nagyon kicsi, talán négy-öt éves lehettem, amikor ment egy film a nappaliban – fogalmam sincs, mi lehetett a címe –, amelyben volt egy jelenet, ahol egy férfi és egy nő olyan szenvedélyesen csókolózott, hogy egy addig teljesen ismeretlen érzés kerített hatalmába. Gyerekfejjel még fogalmam sem volt róla, hogy a színészek közötti kémia jó esetben a nézőre is hat, és bizsergést, jóleső borzongást is kiválthat. Felnőttfejjel szerencsére tisztában vagyok vele, a filmkészítőknek viszont sajnos viszonylag ritkán sikerül jó arányérzékkel eltalálniuk, hogy mitől lesz egy szerelmes jelenet igazán átütő.

Ha fel kellene idéznem emlékezetes szexjeleneteket, nekem kettő ugrik be, de az elsőnél máris jelzem, csúnya részrehajlás figyelhető meg a részemről, ugyanis akárki akármit mond és bármekkora klisé is, Brad Pitt nekem örök szerelem marad, és már gyerekkoromban is az volt. Tini voltam, amikor moziban láttam a Tróját, és fogalmam sincs, hogy volt-e a Briseisszel folytatott ágyjelenetben Pittnek testdublőre, de az a kidolgozott izomzat, az a nyers férfierő, az a vibrálás, ami abban a néhány percben volt, engem levett a lábamról. A másik a Fekete hattyú híres jelenete, amikor Natalie Portman és Mila Kunis gabalyodnak egymásba. Mindketten gyönyörűek, Portman a törékeny, finom szépség, Kunis inkább a vadóc, nőiesebb archetípus, egyesülésükben tombol az erotika. Legutóbb pedig a Jelenetek egy házasságból Jessica Chastain és Oscar Isaac párosa ejtett rabul. Köztük olyan feszültség van, ami akkor is szétfeszíti a nézőt, ha csak némán néznek egymásra. Elég ehhez megnézni a felvételt, hogy Isaac hogyan pillantott partnerére, és hogyan csókolta meg a karját a velencei filmfesztivál vörös szőnyegén.

1.34-től, JÉZUSOM!

Aztán amikor megkérdeztem a kolléganőimet, Gyárfás Dorka világított rá, hogy kihagytam a legnagyobb kedvencemet, a Normális embereket! Dorka minden szavával egyetértek, de ő még hoz több kedvencet is:

„Egy ilyen válogatásból kihagyhatatlan a Szólíts a neveden!, amit

kezdettől szétfeszít a vágy, de valahogy sikerült megoldani, hogy amikor végre beteljesül, akkor se veszítsen a varázsából, ne legyen illúzióvesztésünk. A szexuális vonzalom egyik legszebb ábrázolása.

És hogy egy másik újabb alkotást is mondjak: a Normal People (Normális emberek) szexjelenetei is fantasztikusan sikerültek, nem pusztán azért, mert könnyen átélhető a két ember egyesülése és intenzív vonzódása egymáshoz, hanem mert a kapcsolati stációkat is mindig remekül bemutatják. Mivel sorozatról van szó, minden szeretkezés másmilyen, mást fejez ki, de sosem érzed beállítottnak, erőltetettnek, vagy óvatoskodónak őket: mindent megmutatnak a testből, mégsem vulgárisak. Ez nagyon nagy teljesítmény, ritkán sikerül.

via GIPHY

És az én idei nagy élményem egy ukrán film volt, a DAU. Natasa [Dorka kritikáját ITT olvashatjátok]. Egy full valóságos szexjelenetet lehetett látni (mivel nem színészek játszották, és nem volt »szövegük«, és előre megírt forgatókönyv sem), emiatt talán már pornónak is lehetne nevezni, ha nem lett volna nagyon fontos dramaturgiai funkciója, és ha a naturalizmusa nem emelte volna művészi szintre az egészet. Azt a szexjelenetet sem lehet könnyen elfeledni,

annyira átjött a vágy viharos kiélése két középkorú ember között – és ami még ritkább: elképesztő volt a szex utáni ejtőzés és mosakodás bemutatása is –

az a kielégült állapot, amit nagyon nehéz eljátszani (itt nyilván nem is kellett).”

Fiala Borcsa egy Thomas Hardy-regényadaptációval bővíti a listát, ahol nem is kellett, hogy közösülést mutassanak a vásznon: „Ez a film megvolt anno DVD-n, és legalább négyszer láttam, magyarul a Zöldellő fa alatt a címe (Under The Greenwood Tree). Abban van egy kézmosós jelenet, ami szerintem nagyon érzékeny és erotikus. Nem történik semmi más, mint hogy két ember, akik érezhetően nagyon vonzódnak egymáshoz, együtt mosnak kezet egy lavórban, miközben kötik őket a társadalmi elvárások, az illemszabályok, közben vágyódnak a másik után és iszonyú zavarban vannak. Az egésznek van valami hihetetlen bája… amíg a pasas le nem próbálja smárolni a lányt, és ezzel persze (legalábbis egy időre) mindent elront.”

Szabó Anna Eszter is tud olyan példát, ahol akár egy-egy pillantás is zavarba ejtőbb tud lenni, mint egy tényleges közösülés:

„Engem minden szexjelenet nagyon frusztrált, a végtelenített smárolás, a végén egyszerre sóhajtozással. De emlékszem, hogy anno gimiben a Magassági mámor című thrilleren nagyon rajta voltunk a lányokkal, mert

szokatlan volt, nem volt szép, nem volt steril és főleg nem volt sablonos.

Az utóbbi időkben viszont az Outlander sorozat mutatott ezen a téren is nagyon újat nekem, hogy lehet egy páros zsepit telebőgősen romantikus és közben gerjedhetnek egymásra úgy, hogy egy szimpla szemezős jelenettől elpirulok. (De tényleg!) A színészek közti kémia finoman szólva elég durva.”

via GIPHY

Nyáry Luca szintén sorozatot ajánl: „A Castlevania utolsó évadában van egy olyan jelenet, ahol két különböző, árulással végződő szexjelenetet vágtak rá egy csatára, az valami fantasztikus lett. Régebben mindenkinek kötelezően megmutattam, valamiért teljesen odavagyok érte.”

Marossy Kriszta így nyilatkozott:

„Cillian Murphy még akár ruhában is maga a szex a Peaky Blindersben, hogy rohadjon meg a castingos és a jelmezes is!”

Minden szavaddal, Marishka, minden szavaddal! Kriszta még Almodóvar filmjeit is megemlíti, de azok közül is az Eleven hús szexjelenete a kedvence, az aktus utáni zuhanyzással együtt.

Ami Marishkának Cillian Murphy, az Kurucz Adrinak Rachel Weisz:

„Rachel Weisz bármiben, bármit csinálva, nem nagyon jut eszembe nála érzékibb teremtmény filmen.” De Adri is hoz még pár ajánlást, úgy látszik, hálás a téma:

„A Cinema Paradisóban, amikor megjön az ősz, elkezd esni a szabadtéri moziban, megérkezik Toto szerelme, és csókolóznak a mólón (azt a filmet amúgy is felírnám immunerősítésre), plusz a Tisztességtelen ajánlatban Demi Moore és Woody Harrelson kémiája.”

Kégl Ági a 9 és ½ hét című filmet ajánlja: „Az egész film egy vágytól fűtött szexi jelenetsor. Amikor Mickey Rourke még jóképű volt, Kim Basinger pedig az egyik, ha nem a legvonzóbb színésznő.”

Csepelyi Adri pedig csak ennyit fűz hozzá: „Nekem a kedvenc szexjelenetem Tom Hardy!”

És nektek?

Krajnyik Cintia