Lebilincselő időszakok

Még augusztusban esett meg, hogy amikor egy kedves barátnőmmel beszélgettem az online randiappokról és az ottani felhozatalról, megemlítette, ne csodálkozzak, ha nyáron elég szegényes a felhozatal, inkább reménykedjek az őszi eresztésben. Értetlenkedő arcomat látva elmesélte, hogy a harmincas öccse és annak a haverjai körében bevett gyakorlat, hogy törlik magukat a párkereső oldalakról tavasszal, hiszen onnantól fogva egyrészt lehet fesztiválokon, bulikon ismerkedni, meg nem is akarják feltétlenül magukat lekötni senkivel… egészen őszig. De olyan ismerőse is van, aki nyár előtt rendszeresen szakítani szokott az éppen aktuális kapcsolatával, hogy semmi ne akadályozza az önfeledt homlokon pörgésben.

via GIPHY

A hideg és a sötétség beköszöntével azután, ahogy megritkulnak a társas összejövetelek, hirtelen megnő a párkapcsolatok ázsiója is – erre született angolszász területeken a „cuffing season” kifejezés, ami 2017-ben az év szavai listájának dobogósai közé is bekerült. 

„Szeretném, hogyha szeretnének, s lennék valakié”

Az Urban Dictionary egy fokkal cinikusabban fogalmazza meg ugyanezt: a hideg hónapokban mindenki párba áll, még ha így a szent cél érdekében lejjebb kell is vinni az igényeket. Ez a hirtelen feltámadt párosodási kedv azonban nem feltétlenül lesz hosszú életű, a tavasz első meleg napsugarai nemcsak a jégcsapokat olvasztják fel, de a kevésbé stabil kapcsolatokat is. 

A jelenség annyira beépült már a köztudatba, hogy még a Spotifyon és a Tidal nevű zenei szolgáltatón is található Cuffing season nevezetű lejátszási lista, ez utóbbin a következő ajánlóval: „A hőmérséklet csökken, a vágyakozás egy új párra pedig felizzik.”

via GIPHY

Szerelmünk napjai

Ám úgy tűnik, nem csak a zenehallgatási preferenciánkban jelenik meg a szezonális romantika. Egy vizsgálat nyomán, amely négy laboratóriumi kísérletből állt, illetve az online filmkölcsönzési szokásokat is kiértékeltek, a kutatók arra következtettek, hogy az emberek szívesebben néznek érzelmesebb filmeket akkor, ha odakint farkasordító hideg van, mintha csak a szívmelengető jelenetekkel az egész testüket szeretnék felfűteni. 

„Baby it’s cold outside”

De az is lehet, hogy valójában a hosszú, hideg és sötét éjszakák, no meg a kurta nappalok csalják elő belőlünk a romantikát. A megrövidült nappali fénnyel párhuzamosan ugyanis a szervezetünk szerotoninszintje is mérséklődik – ez az a hormon, ami a többi között a testhőmérsékletünk, a hangulatunk, a szexualitásunk, az alvásunk és az étvágyunk szabályozásában játszik fontos szerepet. Lehet, hogy egy frissen akvirált szerelemmel próbáljuk meg felturbózni azt, amit a tél elvesz tőlünk?

Idénygyümölcs

Száztizennégy heteroszexuális férfi öt teljes évszakon keresztül való vizsgálatából pedig az derült ki, hogy a hímek sokkal jobban vonzódnak a női testekhez a téli hónapokban, mint a nyáriban, míg az arcok megítélése abszolút szezonfüggetlen volt. Ennek persze lehet az is az oka, hogy a meleg beálltával egyre kevesebb textil takar mindenkit, így nem jelent olyan ritka izgalmat egy pucér váll, comb vagy has kivillanása júliusban, mint novemberben.

via GIPHY

Babyboom

A férfiak tesztoszteronszintje is változik az év körforgásával párhuzamosan, hol alacsonyabb, hol magasabb, és október–november magasságában éri el a csúcsot, mutat rá egy kutatás. Ehhez érdekes adalékként szolgálhat a Guardian által említett adat, miszerint az Egyesült Államokban a legtöbb kisbaba július és szeptember között születik, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamatok viszont október–december környékére tehetők.

Egy 2012-es elemzés szerint, amely Facebook-felhasználók kapcsolati státuszát vizsgálta, Valentin-nap és karácsony környékén sokkal több lett a párba álló, mint a frissen megszinglisedett egyén. (Az én cinikus lelkem pedig azért bízik benne, hogy nem arról van ez esetben szó, hogy valaki a kapcsolat közösségimédia-beli felvállalását kapta a Jézuskától.)

„Van-e már udvarlód, te lyány?!”

A BBC idevágó cikkében megemlíti Katherine M. Hertlein pár- és családterápia-professzor nézetét is, miszerint a téli párban állás hátterében a temérdek téli ünnepet is kereshetjük kiváltó okként. Ezek egyfelől össze is kényszerítik a párokat (való igaz, az ember december 22-én csak akkor szakít, ha nagyon muszáj… vagy végső kétségbeesésében, ha rájön, a kovácsoltvas fingópárna, amit a kedvesének vett ajándékba, talán mégsem volt a legjobb ötlet). De a család oldaláról is nagyobb lehet ilyenkor a nyomás egy valamirevaló udvarló vagy komoly kapcsolat felmutatására, gondoljunk csak szegény Bridget Jones kínlódásaira a béna karácsonyi pulcsis Colin Firthszel.

via GIPHY

Hogy mindebben mennyi igazság van, az hamarosan kiderül, hiszen már közeledik a Valentin-nap, sarkában lihegve a várva várt tavasszal.

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/bernardbodo