1. Hajtogatott omlett norvég kenyéren

Saját magamon azt tapasztaltam, hogy ha két tojással indítom a napot, nagyon sokáig nem jelentkezik utána éhségérzet, azaz fél tizenegy magasságában nem kezdek el azon kattogni, mikor lesz végre ebéd, és vajon túlzás-e már délben fejest ugranom egy tál csülökpörköltbe. Így az idők során temérdek tojásos ételt kísérleteztem ki, és az egyik kedvencem közülük a hajtogatott omlett lett.

Két-három tojást csipet sóval felverek, majd egy kiskanál vajon a serpenyőbe öntöm, mint a palacsintatésztát. A rántottával szemben ezúttal nem kezdem el kavargatni, hanem várok egy-két percet, amíg az alja megszilárdul, és akkor két faspatula segítségével meghajtogatom: először az egyik felét középre, arra a másikat, majd a másik két felet is, így lesz a végén egy csinos tojás téglatestem. Nem kell megijedni, ha a folyamatok elején a felszín még folyós, a hajtogatás közben a gőzben a kocsonyásabb részek is megszilárdulnak. Amikor kész a tégla, és összesült annyira, hogy nem fog szétcsúszni az első mozdulatra, a hasáról a hátára fordítom egy fél percre, hogy ott is megpiruljon. (Gourmet-tipp: ha szereted az egzotikusabb ízeket, sütés előtt a vajra szórj egy kiskanál madras curryport!) A tojásbatyut fekete norvég kenyérszeletekre teszem, csemegeubi, sonka is mehet a tetejére.

Kovács Judit dietetikus értékelése: 

„A tojás az egyik legegészségesebb alapanyagunk, hiszen szinte mindent tartalmaz, ami az élethez kell. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, értékes és tápláló fehérjével. Azt szoktam mondani, hogy olyan, mint egy multivitamin tabletta, csak még sokkal jobb.

Hetente hat darabot nyugodtan elfogyaszthatunk. Magas fehérjetartalma miatt sokáig a gyomorban marad, így jóideig telítve érezhetjük magunkat tőle.” 

2. Füstöltlazacos burrito bébispenóttal

Imádom a tortilla-lapot, praktikusan bármit bele lehet tekerni, és így piszok hamar elkészíthető belőle egy látványra sem rossz fogás, ami parádésan megállja a helyét reggeli, ebéd vagy könnyű vacsora gyanánt is, így nálam mindig van otthon néhány zacskó a kamrában. (A másik nagy szenvedélyem a vietnámi tekercs alapja, a rizslap, amit ha pár másodpercre forró vízbe teszel, megpuhul, és ugyanígy telepakolható minden földi jóval!) 

A tortilla-lapokra először a bébispenótot nyomkodom rá, így nem fogják eláztatni a nedvesebb alapanyagok akkor sem, ha mégiscsak tízóraira vinné el a gyermek. A spenótra füstölt lazacszeleteket fektetek, azt megkenem krémsajttal, majd szorosan feltekerem.

A dietetikus értékelése: „A lazac kiválasztásánál mindenképp vegyük figyelembe, hogy vadvízi lazacot vásároljunk, hiszen a telepeken nevelt lazac nem olyan összetételű, mint a vad társa. Utóbbi kicsit drágább, de ne sajnáljuk a különbségre kiadni a pénzt.

A lazac gazdag értékes ómega 3 zsírsavban, ami segíti az agy fejlődését, úgymond »okosabbá tesz«.

Emellett könnyen emészthető, az elfogyasztása után nem terheli meg emésztőrendszert, nem okoz »kajakómát«. Értékes fehérjéi ennek ellenére sokáig telítettség érzést biztosítanak. Az ómega 3 zsírsav segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ami azért is fontos, mert sajnos mi, magyarok élmezőnyben vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek területén. Ez pedig nem az a rangsor, amin jó elöl lenni.”

3. Kedvenc görög reggelim

Amikor egy kis görög szigeten, Ikárián jártam pár évvel ezelőtt, akkor kaptam rá erre a finomságra. Nemcsak gyönyörű, de a különféle textúráknak és az ízkavalkádnak köszönhetően szerintem izgalmas reggeli is, arról nem is beszélve, hogy telistele van rosttal! A „joghurtbázison” nem érdemes spórolni, inkább vegyél hozzá jó sűrű, krémes görögjoghurtot, azt a típust, amiben szinte megáll a kanál. Arra megy pár evőkanál granola, bármilyen idénygyümölcs felkockázva, dió, mandula, mogyoró, kesu, és az „egyszer élünk”-elv alapján egy kevés méz a tetejére. Nyugodtan cifrázd, miközben azt dúdolgatod magadban: „hadd reggelizzen az én szívem csücsöke úgy, mint egy király”!

A szakvélemény: „Az elmúlt években a legtöbb kutatás a bélflórára, vagyis az úgynevezett mikrobiomra irányult. A tudósok rájöttek, hogy a szervezet minden területével összefüggésbe hozható a bélflóra, így egymásra hatnak, kölcsönhatásban vannak. A mikrobiom állapota meghatározza a szervezet állapotát. Ezért is fontos, hogy gyakorta fogyasszunk olyan élelmiszereket, amik hozzájárulnak a bélflóra egészségének fenntartásához, visszaállításához. Ilyen élelmiszer a joghurt, ami élőflórát, vagyis egészséges baktériumokat tartalmaz.

Érdemes mindennap fogyasztani a baktériumok miatt, és a magas kalciumtartalom miatt is, hiszen erre pedig szükség van a csontfejlődés miatt.”  

4. Gyümölcsös kuszkusz magvakkal

A kamrám másik elmaradhatatlan nyersanyaga, ami örök tagságot váltott a polcra, egy eredetileg berber specialitás: a kuszkusz. A világ leggyorsabban elkészíthető körete, hiszen nincs más dolgod, mint egy bögre kuszkuszt nyakon önteni egy bögre (meg még egy pici) felforralt vízzel (plusz só vagy cukor, attól függően, hogy édes vagy sós végeredmény a cél), meg egy kevés vajjal vagy olivaolajjal, lefedni pár percre és kész. Ráadásul bármilyen karakteres főételt parádésan kiszolgál, meghúzódva szerény alapként. Ha reggelit készítenél belőle, akkor áztass be fél marék mazsolát és pár szem datolyát forró vízbe tíz percre, csöpögtesd le, keverj hozzá négy evőkanál mézet, a megpuhult kuszkuszt, egy fél kiskanál fahéjat, vaníliát, diót, mandulát, felkockázott almát, felkarikázott banánt… ami épp akad otthon.

Kovács Judit dietetikus értékelése: „A kuszkusz kissé hasonlít a mi tarhonyánkhoz. Abban biztosan egyeznek, hogy mind a kettő tésztaféle, tehát sok szénhidrátot tartalmaznak, azaz könnyen hasznosítható energiát.

Ilyen energiára pedig igencsak szükség van, ha dolgozat közeleg, hiszen az agy rengeteg szénhidrátot használ fel a munkájához.”

5. Laktózmentes, banános, mogyorókrémes smoothie

Ha úgy érzed, a fenti fogások még mindig túlságosan időrablók, akkor íme, a legtökéletesebb cucc rohanós reggelekre: a botmixer poharába dobj egy banánt, három evőkanál zabpelyhet, két evőkanál mogyoróvajat, egy bögre kókusztejet és turmixold össze smoothie-vá, aztán már mehetsz is a dolgodra, akár úgy, hogy útközben elkortyolgatod ezt a krémes csodát.

A dietetikus értékelése: „A zabpehely és a banán két olyan tökéletes összetevő, amik nem hiányozhatnak a legjobb reggelikből. Hosszú távon ellátják a szervezetet elegendő szénhidráttal, így az agy maximális teljesítményre lesz képes. A zabpehely ráadásul segíti az emésztést is, hiszen sok rostot tartalmaz. A banán gazdag magnéziumban, így segít a stresszhelyzetben is lazítani.” 

Fiala Borcsa