Nem véletlenül céloztam arra, hogy a Scrabble néha óriási vitákat generál: biztos vagyok benne, hogy nem csak az én családomban presztízskérdés, hogy ki nyeri a partit, és olykor bizony hatalmasat vitatkozunk egy-egy kirakott szón. Azokat, akik épp e konfrontatív jellege miatt nem igazán szeretik a Scrabble-t, teljesen megértem. Szerencsére vannak olyan szójátékok is, amik kooperatívak, tehát a játékosok nem egymás ellen használják a szókincsüket, hanem mindenki bedobja a közösbe a magáét a győzelem érdekében. Kezdjük is ezekkel.

1. Csak egy

A Csak egyben a játékosok feladata, hogy rávezessék az éppen soron következő játékost az előtte lévő szóra úgy, hogy ők maguk is csak egyetlen szót írhatnak fel a táblájukra. Eddig meglehetősen egyszerűnek hangzik, igaz? Na de itt jön a csavar: a játékosoknak különböző szavakat kell felírniuk a táblájukra úgy, hogy nem beszélnek össze, mert ha ketten vagy többen ugyanazt írják, azt a szót nem mutatják meg a társuknak.

Tehát nem szabad túl egyértelmű kifejezést írni, mert nagy a veszélye, hogy más is azt fogja írni (például, ha a szó a tojás, akkor a rántotta elég egyértelmű utalás lehet), de nem szabad túl elvont fogalmat sem leírni, mert akkor nem biztos, hogy a játékostársunk kitalálja, milyen szó van előtte.

Mivel közös a cél, a csapat együtt nyer, így egészen biztos, hogy egy olyan kellemes családi-baráti délutánt tölthettek el a Csak egy társaságában három–hét, nyolcévesnél idősebb játékossal, ami után úgy érzitek, közelebb kerültetek a többiekhez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dobi Csilla (@dobi_csillus) által megosztott bejegyzés

2. Szókötő

Egy újabb kooperatív, asszociációs szójáték, ám itt már kicsit nehezebb a feladat, mint a Csak egy esetében. A Szókötőben minden játékos kap egy lóhere alakú táblát, amire négy lapkát helyez el véletlenszerűen. Minden négyzet alakú lapka oldalán szavak vannak, és a játékos feladata, hogy a két egymás mellett lévő szóra utaljon egyetlen kifejezéssel, és azt a lóhere azon oldalára írja, ahol a szavak vannak. Például: ha a két szó, amik egymás mellé kerültek a vér és az eper, akkor a közös kifejezés, amire mindkettővel igyekszem utalni, lehet, mondjuk, a piros. Négy szó kerül így majd minden játékos táblájára, és miután készen vannak, leveszik a lapkákat, közéjük tesznek még egyet a húzópakliból, összekeverik, majd kiteszik őket az asztalra, hogy mindenki jól lássa őket. A többiek feladata pedig az, hogy kitalálják, melyik két-két szó tartozik a táblán lévő négy szóhoz. A játékosok itt is közösen érnek el jó vagy kevésbé jó eredményt, így mindenkinek az az érdeke, hogy a többiek is sikeresek legyenek a fordulók során. A többszörösen díjnyertes társasjátékot három–hat fő játszhatja, és tízéves kortól ajánlják.

De ne aggódjon senki, aki versenyre vágyik, az alábbi két társas hozza azt az izgalmat, ami azzal jár, hogy le tudjuk-e győzni a többieket.

3. Címke

Ha szereted az egyszerű, de nagyszerű Ország-város játékot, a Címkét egyenesen imádni fogod. Ebben a nagyon könnyen tanulható és pörgős játékban az a játékosok feladata, hogy az adott betűkkel mondjanak különböző kategóriába eső szavakat. Eddig hasonlít a klasszikus játékra, de jön a csavar: egy helyett öt betű van a táblán,

és a hétköznapi témakörök mellett olyan címkék is előkerülhetnek, mint „puha dolgok” vagy „autónál nagyobb dolgok”.

Ráadásul az idő is szorít: egy homokóra mutatja azt a néhány másodpercet, amennyi időd van arra, hogy minél több kategóriában mondj egy szót. Ha lejárt az idő, a következő játékos jön, és az nyer, aki a legtöbb pontot szerezte a játék végére. A Címke egy nagyon könnyen tanulható partijáték kettő–négy fő részére, tízéves kortól, ami fejleszti a szóasszociációs készséget, és garantálja a jó hangulatot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Társasozz! (@tarsasozz) által megosztott bejegyzés

4. Abszolút elfelejtett szavak

Ebben az egyszerű, de annál viccesebb játékban a játékosok feladata, hogy megmagyarázzanak egy adott szót. Csakhogy a kártyákon szereplő kifejezések nem olyan hétköznapi szavak, mint a bicikli vagy a macska, de nem ám! Mi lehet az a kalucsni? Mi fán terem a ripők? És mi az, hogy zsebbegény? Ilyen mókás (és létező!) szavakkal találják szembe magukat a játékosok, és mindenkinek el kell mondania, hogy az adott szó mit jelent. Előfordulhat, hogy többen ismerik a szót, mert könnyebbek is akadnak, mint a nemezis vagy a zsámoly, de ha nem ismeri, akkor is ki kell találni egy magyarázatot. Miután mindenki elmondta a maga verzióját, szavaznak, hogy szerintük kié lett a legmeggyőzőbb definíció. Akire szavaztak, az pontot szerez, majd az is kap plusz egy pontot, aki nagyjából helyes választ adott. Ennyiből áll az Abszolút elfelejtett szavak, amivel három–nyolc játékos játszhat, kilencéves kortól. Garantált a sírva röhögés.

+1 Fedőnevek

Korábban már ajánlottuk a Fedőnevek című játékot, ám egy ilyen listáról nem lehet lehagyni. A többek között az Év játéka-díjat is elnyerő Fedőnevek nem véletlenül olyan népszerű: egyszerűen tanulható, ám annál nagyobb kihívásokat rejtő szóasszociációs játékról van szó, amiben a csapattársunkat kell több szóra rávezetnünk egyetlen kifejezés segítségével. Ha az alapjátékkal játszunk, akkor egy ellenséges csapat ellen küzdünk, de a kétfős verzió tisztán kooperatív.

Van már képekkel dolgozó és mesehősös verziója is, úgyhogy mindenki megtalálja a neki valót, aki szeret szavakkal játszani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@tyereskova által megosztott bejegyzés


+2 Kaméleon

Erről a játékról is volt már szó korábban ebben az ajánlómban, de ezt sem lehet lehagyni a listáról. Ez is szóasszociációs játék, ám megfűszerezték egy nagyon izgalmas elemmel. A Kaméleon ugyanis egy titkos szerepes szójáték, ami egyedi hangulatot és rengeteg izgalmat ad az élményhez. A parti úgy kezdődik, hogy középre helyezünk egy táblázatot, amin az egy kategóriába tartozó szavak vannak (például ételek vagy városok), a játékosok pedig kapnak egy lapot, amin egy kivételével van egy másik táblázat, amiből kiderül, hogy a lenti szavak közül melyik az az egy, amire utalniuk kell majd. Ezt két dobókocka segítségével állapítják meg. Ám van egy játékos, akinek a táblájára az van írva, hogy „te vagy a kaméleon”, tehát ő az egyetlen, aki nem tudja, melyik szó van játékban. Miután mindenki nyugtázta magában, hogy melyik szót használják, elindul a játék, és sorban minden játékosnak kell mondania egy kifejezést, ami az adott szóra utal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@kubuk.ro által megosztott bejegyzés

Igen, a kaméleonnak is.

A csavar a dologban, hogy a játékosoknak olyan szót kell mondaniuk, amiről a többiek számára kiderül, hogy tudja, melyik kifejezés van játékban, de nem szabad túl egyértelműnek lennie, mert akkor a kaméleon könnyen kitalálhatja. A kaméleon feladata pedig, hogy „beépüljön”, azaz a többiek által mondott szavakból kikövetkeztesse, melyik kifejezésre kellene utalnia, és olyan szót kell mondania, amivel nem bukik le. Miután mindenki sorra került, a játékosok megbeszélik, hogy ki lehet a kaméleon, és szavaznak. Ha eltalálták, pontot kapnak, ha nem, a kaméleon nyer. Nagyon izgalmas játék három–nyolc fő részére, 14 éves kortól. 

További társasjáték-ajánlóinkat ITT találjátok

Kiemelt képünk forrása: gemklub.hu

Dián Dóri