Nem tudom, te hogy vagy vele, de én baromira örülök annak, hogy reneszánszukat élik a társasok. Nincs olyan buli, családi összejövetel, amikor ne lenne szükség egy ponton arra, hogy összerázd a csapatot, vagy áthidald a kellemetlen csendet a megfáradt beszélgetésekben. Na, pont erre jók a társasjátékok. Egyrészt segítenek jobban megismerni a másikat, másrészt pedig kimentik az embert abból a helyzetből hogy erőltetetten, felületesen kelljen csevegnie. Íme, hét játék – a szerkesztőség ajánlásával.

1. Tokyo királya

Ha szereted a stratégiai játékokat, ellenben nem akarsz több órán át szobrozni az asztalnál, hogy mi legyen a következő lépésed, akkor a Tokyo királya a te játékod. A stratégián kívül persze jó szerencse is kell, hogy mind a hat dobókockával azt tudd kipörgetni, ami épp a legjobb lenne számodra. A játékban szuper aranyos karakterek versengenek a Tokyo fölötti uralomért, amit kétféleképp kaphat meg az illető: vagy elpusztítja az asztaltársaságot, vagy összegyűjt 20 csillagot. Ehhez segítségére van hat dobókocka, megvásárolható képességek, és persze a stratégiázás szabadsága.

2. Bang!


Avagy az élet egy nagy Western-játék. A Vadnyugaton játszódó stratégiai játék bár egy kicsit hosszadalmasabb a többinél, eléggé addiktív is. Ha egyszer megtanulod a Vadnyugaton uralkodó szabályokat, sosem feleded. A seriff, a helyettese, a renegát és a banditák versengenek egymással. Míg a seriff célja, hogy rend legyen a városban, addig a banditáké, hogy megöljék a seriffet, a renegáté pedig, hogy minden szereplő meghaljon, és a játék egy párbajban dőljön el közte és a seriff között. A szerepek végig titkosak a játék során, kivéve a seriffé. Ki kell találni a másik játékstílusából, viselkedéséből, stratégiai mozdulataiból, hogy milyen szerepe lehet, majd összefogni, és cselekedni, amíg nem késő!

3. Pandemic


Ez az a játék, ami gyakorlatilag bezsebelte az összes díjat, amit csak lehet. A játék célja: megmenteni az emberiséget a pusztulástól! Vedd fel a harcot a pusztító járvánnyal, fogjatok össze a társasággal, és találjátok meg a négy ellenszérumot, amelyekkel megmenekülhet a világ. 

4. Fedőnevek

2016-ban „Az év játéka”-díjat kapta meg; egyszerre elgondolkodtató és könnyed partijáték. A társaság két csapatra bomlik, mindkét csapat kap egy-egy kémfőnököt, akiknél ott rejlik a megoldás kulcsa. Feladatuk, hogy az előttük elterülő 25 szókártyából rávezessék a csapatot a megoldásra. A játékot tovább nehezíti, hogy egy bérgyilkos ólálkodik a környéken és egyetlen rossz lépés is pontot jelenthet az ellenfél csapatának.

5. Secret Hitler

Ez az egyik legújabb őrület, így ha kellő humorral és iróniával kezeled a világpolitikát, akkor ezt a játékot szeretni fogod. Online elérhető – letölthető és kinyomtatható játék – szóval még ki sem kell mozdulnod a lakásból, hogy játszhass vele. Nemes egyszerűséggel azt a nevet adták a készítők neki, hogy Secret Hitler. A célja pedig nem más, mint megtalálni a parlamentben megbúvó fasisztákat. Az ellenzék célja megakadályozni a liberális törvényhozást, a liberálisok célja, hogy megtalálják a törvényhozást akadályozó szereplőket. Hazudni, cselezni, taktikázni ér. Bónusz Donald Trumpos identitáskártya jár a játékhoz.

6. Dixit


A Dixit alkotói asszociációs játékra hívnak gyönyörű, szürreális képekkel. A kiosztott lapokból minden körben valaki bemond egy szót, fogalmat, amire mindenkinek egy képet kell tennie. A cél, hogy minél többen a te képedet válasszák. Ugyanezen játék lírai verziója „zero budget” módon is játszható egy szinonima szótár segítségével. A kör aktuális játékmestere felcsapja a szótárt, rámutat egy szóra, és mindenkinek egy perce van, hogy definiálja azt írásban. Ezt követően összegyűjti a definíciókat –belekeverve a szótárit is – majd hangosan felolvassa. A társaságnak pedig meg kell szavaznia, hogy vajon melyik lehet az eredeti definíció.

7. Titkos ügynök


Igazi érvelős, kémes szerepjáték, amiben mindenki kap egy identitáskártyát, és szavak segítségével rá kell vezetned a játékos társakat, hogy te pontosan ki vagy. Ha az ügynök kártyát húzod, ez esetben el kell hitetned okosan a többiekkel, hogy velük vagy. Cél, hogy megtaláljátok az ügynököt a csapatban. Vigyázz, ha ártatlan embert gyanúsítasz meg, az is következményekkel jár!

Szőcs Lilla