Az álhírek ereje a legutóbbi amerikai elnökválasztás kapcsán mutatkozott meg. Egy akkor végzett kutatás szerint ugyanis a Facebook-felhasználók mintegy 43 százaléka nem tudta megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól. De akár ezt az egész cikket is felvezethetném így „álhíresen” is: JOBB VAGY AZ AMERIKAIAK FELÉNÉL, HA MEG TUDOD OLDANI EZT A FELADVÁNYT!!!

Egy ilyen statisztika hallatán elsőre talán esetlennek, kiszolgáltatottnak érezheti magát az ember, hogy bármennyire résen volt, élete során legalább egyszer ő is bedőlhetett egy-egy ilyen oldalnak.

Az álhíreknek lényegében ez a céljuk… így hát ne érezd magad ettől kellemetlenül. Mégis vannak nagyon-nagyon alap típushibák, árulkodó jelek, amelyek alapján ellenőrizheted, hogy az adott oldal, amelyről a hír származik, mennyire megbízható.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban kiszűrhesd a hírfolyamodból, hogy mire kattints és mire ne, összeállítottam egy edukatív-játékos kvízt, segítve ezzel az álhírek típusjegyeinek felismerését.

A legfrissebb cikket a megtévesztő híroldalak listájáról itt találod. 

D. Tóth Kriszta szerint pedig így tudod fel venni a harcot az álhírek ellen. 

A Hintalovon Alapítvány szerint így beszélgess a gyerekeiddel az álhírekről. 

Ha pedig továbbra sem hiszel nekem, és szeretnéd megtudni, hogy Fiala Borcsa és Fiala János között milyen kapcsolat van, arról ITT tájékozódhatsz.

Szőcs Lilla