Marlène Schiappa feminista íróból lett politikus, tanulmányait többek között a Sorbonne Egyetemen folytatta, 2017-től 2020-ig a nemek közötti egyenlőségért felelős államtitkár volt –

mandátuma alatt vezette be az úttörő, utcai zaklatás elleni törvényt, amelynek értelmében a nőket bármilyen módon verbálisan bántalmazó férfiakat helyszíni pénzbírsággal sújthatják

–, majd állampolgárságért felelős miniszteri küldöttként tevékenykedett, tavaly óta pedig a társadalmi célú (gazdasági és civil) tevékenységeket felügyelő államtitkári pozíciót tölti be. Férjnél van, két lány édesanyja, ezen felül barna öves dzsúdózó, és 2015-ben beszélt arról, hogy sapioszexuális, azaz fizikai és érzelmi szinten is az intelligencia ébreszt benne vonzalmat.

A francia Playboy legutóbbi számának címlapján Schiappa szerepel, és noha egy tizenkét oldalas interjút adott, amelyben többek között a női és az LMBTQ-jogokról beszél, a politikus magazinban való megjelenése óriási felháborodást keltett kollégái körében, és számos médium is bíráló hangnemben nyilatkozott róla, amiért egy merészen kivágott bodyban szerepelt egy férfimagazin címlapján. Az euronews.com azonban azt írja, hogy az említett kép valójában manipulált.

Schiappa az eredeti címlapon oldalra fordítja a fejét, és egy fehér ruhát tart maga elé, míg az interneten futótűzként elterjedt fotón egy mélyen kivágott bodyt visel, a mellén pedig a 49.3-as szám szerepel,

amely arra utal, hogy Franciaországban hónapok óta tüntetések zajlanak Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt. „A nyugdíjkorhatárt két évvel emelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány életbe nem léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére” – írja a portfolio.hu. Ennek következtében néhány nappal ezelőtt az elnök alá is írhatta a nyugdíjtörvényt. Az említett képre szinte kivétel nélkül minden sajtóorgánum úgy hivatkozott, hogy Schiappa aktképeken mutogatta magát, miközben arról

nincs egyértelmű információ, hogy a kép valóban megjelent-e vagy egyáltalán elkészült-e. Az egészen biztos, hogy a címlapon nem a kivágott fehérneműt viselte a politikus.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Habere Güven (@habereguven) által megosztott bejegyzés

(Legutóbb egyébként az internet népét az a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott kép vitte tévútra, azt hitte mindenki valódinak, amely Ferenc pápát ábrázolta fehér, fényes pufikabátban.)

A CNN beszámolója szerint is éles kritika érte a férfimagazinban való szereplése miatt Schiappát –

annak ellenére, hogy a képek egyikén sem meztelen.

Élisabeth Borne miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy mindez „nem volt helyénvaló, különösen a jelenlegi helyzetben”, egyértelműen utalva a nyugdíjreform okozta rossz közhangulatra. Más politikusok is bírálták Schiappát, aki szombaton a sajtó szerint így reagált egy tweetben: „A nők testük feletti rendelkezéshez való joga szent és sérthetetlen. A francia nők szabadok. Minden tiszteletem a becsmérlőké és a képmutatóké.” Ilyen bejegyzés azonban nem található az államtitkár Twitterén,

így ismét felmerül a kérdés, hogy ez a reakció valóban megszületett-e, csak időközben eltávolították, vagy ez is pusztán álhír.

A francia Playboy az Instagramon osztotta meg a képet a valódi címlapról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mixer.hr (@mixer.hr) által megosztott bejegyzés

A bejegyzésükhöz ezt írták: „A Playboy büszkén áll ki Shiappa miniszter mellett az autonómia védelmében, amelyet minden nő megérdemel a testével és hangjával kapcsolatban. Azok, akik kritizálják őt, félreértik példamutatásának értelmét és erejét.

Arra biztatjuk a kritikusait, hogy olvassák el Shiappa miniszter 12 oldalas interjúját a Playboy France-ban, amelyben a nők jogairól beszél, ahelyett hogy reflexből gyaláznának egy dolgozó anyát, egy köztisztviselőt, amiért túl szexinek mert látszani egy fotón.

Mindazok számára, akik nem ismerik a Playboy történetét, meglepő lehet, de a márka régóta megjelenési felületet kínál azoknak a szószólóknak, művészeknek, politikai vezetőknek, történelemformáló szereplőnek, akik segítik a kultúra fejlődését. Az 1962-ben megjelent első Playboy-interjút egy fekete író, a későbbi Pulitzer-díjas Alex Haley készítette Miles Davis dzsesszzenésszel a faji kérdésekről. A későbbiekben többek között olyan személyekkel készültek Playboy-interjúk, mint Martin Luther King Jr., Malcolm X, Maya Angelou, Betty Friedan, Cecile Richards, Steve Jobs, Stephen Hawking, akik mindannyian fontos, kultúraformáló párbeszédeket inspiráltak. Ezúton gratulálunk a miniszternek a bátorságáért, és mi továbbra is teret adunk a világ befolyásos embereinek. #marleneschiappa” 

Az ügy tehát nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy valóban visszás-e 2023-ban, ha egy elismert és sikeres női politikus a Playboynak ad interjút, hanem amiatt is, hogy az álhírek és a mesterséges intelligencia térhódításával még az sem biztos, hogy az a fotó, amelyre oly sokan reagáltak felháborodva, elkészült-e egyáltalán, vagy csak egy manipulált képről van szó.

A számot egyébként pillanatok alatt elkapkodták az újságosstandokról, és egyelőre nem került fel a virtuális térbe videó arról, hogy valójában milyen fotók jelentek meg a magazinban, továbbá a nemzetközi lapok magát az interjút sem szemlézték. 

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Robert DEYRAIL / Contributor

Krajnyik Cintia