A cipő: mindennek az alapja!

Két szempontot érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztod, miben fogod lejárni a lábad a fesztiválokon: az első a kényelem. Pont. Minden más csak azután jöhet. A hétvégén lemértem: napi 10-12 kilométert gyalogoltam-ugráltam a VOLT-on, és ebben semmi kóválygás nincs, ami, ha nem melózol kint, hanem csak úgy „elvagy” a haverjaiddal, egyszerűen biztosan a program része.

Szóval az, hogy a cipő ne nyomjon, ne törjön, ne okozzon fájdalmat semmilyen módon, létszükség. Gyakorlatilag semmi más nem olyan fontos, mint ez.

A második szempont: a cipő, amiben lenyomsz egy hosszabb fesztivált (vagy akár egy durván poros, ne adj’ isten, sáros napot), a leggondosabb tisztítással sem biztos, hogy fog még régi fényében tündökölni. Épp ezért olyat válassz, ami a kényelmen túl nehezebben koszolódik, nem ázik át az első esőcseppektől, és persze táncra is alkalmas. Ha dagonya van, nyugodtan nevezz be egy gumicsizmával, áldani fogod magad, amikor a hajnali hűvösben nem nedves a zoknid!

Használj naptejet!

Hidd el: gyűlölni fogod, ha rád ég az aznapi szetted körvonala, azonkívül nagyon egészségtelen is. Indulás előtt kend be magad, de az se túlzás, ha viszel egy kisebb tubus naptejet, amivel néhányszor bekened magad közben is.

Nálam mindig van legalább egy stift, amivel gyorsan lekenhetem az arcom-nyakam, illetve a tetoválásaimat. Ez utóbbira nagyon figyelj, a tartósságukat csökkenti az UV-sugárzás!

Ha érzékenyebb vagy a napra, hasznos óvnod a fejedet is, szóval sokaknak életmentő lehet egy-egy fejfedő.

Amikor 2019-ben nem használtam naptejet a Glastón

Igyál vizet!

Ez is banálisnak tűnhet, de tapasztalatból mondom: ha nem viszel magaddal kulacsot, elég biztos, hogy kevesebbet iszol, mint kellene. Akár fogyasztasz alkoholt, akár nem, egész nap izzadsz, ugrálsz, táncolsz –

egyszerűen muszáj pótolnod a folyadékot.

Mivel odakint általában elég borsos ára van mindennek, a legokosabb, ha egy könnyű kulaccsal látod el magad, amelyet megtölthetsz ivóvízzel – és amely így megóv a kiszáradástól, a rosszulléttől, de akár a másnapi pokoli fejfájástól is.

Jó előre nézd végig a programtáblát!

A következő két ponthoz kiemelten fontos ez a tanácsom, mégpedig azért, mert öreg hiba úgy belépni egy fesztivál területére, hogy nem tudod, ki hol lép fel aznap. Ha pedig már ott vagy a helyszínen, ráadásul egy többfős társaságban, ide a rozsdás bökőt, hogy hiába akarsz tervezni, ide-oda mászkálásba fog fulladni az egész, mert valójában lövésetek sincs arról, hol mi zajlik. Szóval minimum az odaúton görgesd végig az aznapi bontást, és találd ki, mi érdekel!

Érdemes letöltened és használnod az adott fesztivál applikációját: a legtöbb értesítéseket küld, ha közeledik az általad bejelölt produkció, így akkor se felejted el, mi mikor kezdődik, ha valójában elfelejtetted.

Tudd, mihez ragaszkodsz!

A legfontosabb szabályok egyike ez: ha már tudod, mi várható aznap, találd ki, mik lesznek a napod sarokpontjai. Egy kerekasztal-beszélgetés? Közönségtali? Koncert? Akármi is, ragaszkodj hozzá akkor is, ha a többiek ezerfelé mászkálnának inkább.

Ugyanis ha úgy mész haza, hogy épp csak a saját magad számára érdekes dolgokat nem láttad-hallottad, akkor az lesz az érzésed, hogy kiadtál egy valag pénzt a semmire. És valójában igazad is lesz.

Egyáltalán nem para olykor egyedül menni egy-egy koncertre – ott lesz egy csomó azonos ízlésű ember, utána pedig visszacsatlakozhatsz a társaságba.

Tudd, mit nem kár elengedni

A fesztiválozás másik fontos kérdése, mi az, amihez ragaszkodsz, pedig nem kellene. Sok-sok feszültséget képes szülni, ha valaki azt érzi, az őt érdeklő dolgok háttérbe szorulnak, mindenki más igénye fontosabb a haveri körben. Az egyik ide menne, a másik oda, mindenki ivott már… Kódolva van a feszkó.

Ezt elkerülendő a tanácsom nagyon egyszerű: döntsd el, mi az, amiért végül is annyira nem kár, mert megnézheted máskor, láttad már hússzor stb. Ami fontos, ahhoz ragaszkodj, ne a megszokásaidhoz!

Hagyd otthon az értékeidet!

Nincs szükség készpénzre – a nagy fesztiválok mind készpénzmentesek már. Telepítsd a telefonodra a szükséges fizetős appot, esetleg vigyél bankkártyát. Arra semmi szükség, hogy a zsebedben vagy a tárcádban lévő különféle címletű bankókkal grasszálj – és aztán elhagyd, ellopják stb. Gondold át, egy-egy értékes nyaklánc, karkötő stb. viselése nem túl kockázatos-e (nem is feltétlenül lopásra gondolok, hanem hogy a zsúfolt nézőtéren esetleg beleakad valaki, és kiszakítja például), és az alapján hagyd inkább otthon, biztonságban. 

Nem mindegy, mibe pakolsz!

Nekem a munkám miatt, ami során folyamatosan telefonálok, fotózom-videózom, az övtáska a tökéletes megoldás, ám van, aki a tornazsákra vagy hátizsákra esküszik, egy ideje pedig terjednek az úgynevezett body-bagek is (mellkasra szíjakkal rögzített táskák). Minden más variációt felejts el, egyszerűen nem fesztiválkompatibilis. Már legalábbis ha nem a VIP-ben szeretnél álló nap üldögélni.

Kényelem és extravagancia!

A fesztiválokra szuper dolog valami igazán extra outfittel előállni, ugyanakkor ha megnehezíti a napod, a második órában gyűlölni fogod az egészet.

Olyasmit vegyél fel, amiben kényelmesen érzed magad, ugrálhatsz, leülhetsz, leheveredhetsz a fűbe, és aminek nem kell igazgatnod úton-útfélen a pántját, az alját stb. Nyugi, ez bőven enged teret a fantáziádnak is! Jut eszembe: olyasmivel sminkelj, ami nem olvad le a napon – és ami ilyen körülmények között sem károsítja a bőröd. És úgy kend a fényvédőt, mintha nem lenne holnap!

Egyél!

Indulás előtt is, illetve odakint is. Ne ezen spórolj, különben akkor is kidőlhetsz, ha nem is iszol (sok) alkoholt.

A kaja kint nem olcsó, de kalkuláld bele a költésedbe, így bírhatod sokáig a bulit.

Nézd meg az időjárás-jelentést!

Ne két nappal korábban, hanem aznap. És ennek tükrében pakolj/öltözz! 

Az én túlélőpakkom

Mutatom, mi van nálam – egy könnyű hátizsákban, gym bagben is elfér, ha a derekamra kötöm a pulcsit, még az övtáska is elég. (De ki-ki a saját preferenciái szerint pakoljon!)

  • teljesen feltöltött telefon (ha dolgozom, akkor töltő is mellé);
  • fényvédő stift;
  • kulacs vízzel;
  • ajakápoló;
  • zsebkendő;
  • igazolványok;
  • dezodor;
  • napszemüveg;
  • pulóver;
  • ha esőt vagy hideget jeleznek éjjelre, vízhatlan, picire hajtogatható széldzseki;
  • rágó;
  • fájdalomcsillapító;
  • kézfertőtlenítő;
  • toll (néha nagyon hasznos, de persze lehet, hogy ez csak szakmai ártalom).

 Ha a fentieket követed, már minden adott ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a buliból, és közben vigyázz magadra. Természetesen „sima” szabadtéri bulikra is ugyanezeket javaslom – azok végül is pont olyanok, mint egy-egy minifesztivál. Jó partizást kívánok, éljen a nyár!

Csepelyi Adrienn

A képek a szerző tulajdonában vannak