Vállalkozni – ha az ember saját erőből, tehetségből, szorgalomból és elhivatottságból csinálja – nemcsak felszabadító és izgalmas, hanem egyben kockázatos, magányos, idegőrlő is. Nem csoda, hogy sokan még a küszöbig sem jutnak el, nemhogy be mernének lépni az ajtón. Istenem, hányszor hallottam már, hogy „nekem is van egy szuper ötletem, amit évek óta dédelgetek, de én nem vagyok olyan ügyes az »önmenedzselésben«, mint te”! Ehhez az önmenedzselés szóhoz képzeljetek el egy savanykás, enyhén csípős hangsúlyt. Mintha egy jó ötlet megvalósítása pusztán az önmenedzselésen múlna. És mintha az önmenedzselés valamiféle lenézendő szitokszó lenne. Hát nem.

A sikerhez sokkal több minden vezet (például tehetség, önismeret, sok és kemény munka, valamint számos kudarc), és az önmenedzselés nem egyenlő a gátlástalan nyomulással.

Az önmenedzselés annak vállalása, hogy képviseled magadat és az ötletedet, hogy ha kell, bekopogtatsz, és kiállsz mások elé, ahol vállalod akár a bukás kockázatát is azért, hogy megmutasd, mit tudsz és mit tervezel. Az önmenedzselés fáradhatatlanság és bátorság. Rugalmasság és reziliencia. 

Azok a nők, akik a Visa She’s Next pályázatára jelentkeztek, egytől egyig büszkék lehetnek magukra, amiért, és ahogy „menedzselik magukat”. Savanyú és csípős felhang nélkül. Idén 540 pályázat érkezett, 40 százalékkal (!) több, mint tavaly, és elképesztően erős volt a mezőny. A zsűriben ülve és a tíz döntőst hallgatva úgy éreztem, mintha friss levegő töltötte volna meg a tüdőmet: a tehetség, a szorgalom, a tisztesség és a rátermettség tiszta oxigénje. 

Ahogy tavaly, a She’s Next öt győztese az idén is két-kétmillió forint pénzügyi támogatást és egy-egy év szakmai mentorálást nyert. A pályázók egybehangzó véleménye szerint, legalább annyira vágytak a mentori figyelemre és szakértői segítségre, mint a pénzre. Újdonság 2024-ben, hogy két különdíj is gazdára talált, az MBH Bank és az OTP Bank jóvoltából. 

A benyújtott pályázatokat az Impact Hub Budapest szakemberei értékelték, és ők választották ki azt a tíz döntőst, akik június elején bemutatkoztak a zsűri előtt. Közülük került ki az öt győztes és a két különdíjas: 

Istvánkó Bea – ISBN könyv+galéria

Istvánkó Beáta egyéni vállalkozó, az ISBN könyv+galéria alapítója

Istvánkó Beáta kulturális vállalkozást vezet, Magyarországon, függetlenül mindenkitől és mindentől, piaci alapon, sikeresen. Mit is mondhatnék? Minden támogatásom az övé. És nagyon örülök annak, hogy ezt zsűritársaim is így gondolták. Beáta 2017-ben hívta életre az ISBN könyv+galéria kortárs képzőművészeti szakkönyvesboltot, amely sokkal több mint üzlet: kiállítótér és független kulturális központ egyben. Úgy tűnik, idénre minden összeállt: egy jól és jókor felfedezett piaci rés, egy ambiciózusan és kreatívan épített márka, és egy ízléssel és arányérzékkel megvalósított közösségi tér, amely 2024 nyarán új, forgalmasabb helyre költözik. A pályázaton nyert összeget az alapító a márka levédetésére és az online jelenléte fejlesztésére fordítja majd. 

Maszlag Marianna – Platz Piac

Maszlag Marianna, a Platz Piac (Locally Kft.) alapítója

A 2020-ban alapított Platz Piac egy havi rendszerességű termelői piac és családi piknik, mára a pilisiek egyik kedvenc programja lett. Maszlag Mariannát gyerekkora óta érdekli a kereskedelem, a Platz szerelemmunka számára, amit teljes munkaidős állása mellett végez. Nagyon jó ütemben ismerte fel, hogy a közösségi piacok a 2020-as évek közepére igazi reneszánszukat élik majd; a ma emberének ugyanis óriási szüksége van arra, hogy újra megtalálja a gyökereit, visszakapcsolódjon a természethez, és közösséghez tartozzon. A pilisvörösvári piac működésének fókuszában áll a fenntarthatóság is, használtcikk-vásáraik és maradékmentő akcióik a gyerekek és felnőttek körében is népszerűek. De a vásár mellett szerveznek közösségi pikniket és koncerteket is. (A zsűri néhány tagjától és a díjátadó műsorvezetőjétől, Krug Emíliától, Marianna elméletben plusz pontot kapott, amiért nemcsak kora reggel, hanem délután és a naplementében is tartanak piacot.) A győzelemmel járó pénzből az online előrendelési felületet és a bankkártyás fizetéses helyfoglalást szeretné fejleszteni. 

Dr. Kiss Gerda – Kharisz-Vet

Dr. Kiss Gerda állatorvos, a Kharisz-Vet Kft. alapítója

A címben szereplő mondat dr. Kiss Gerdától származik, aki négyéves kora óta állatorvos szeretett volna lenni. Kolléganőivel a nagyközönség számára kevésbé látható, nagyüzemi állattartás területén dolgoznak, haszonállatokkal. A Győr-Moson-Sopron megyei Beleden működő Kharisz-Vetnél csak női állatorvosok dolgoznak, Gerda szerint kész szerencse, hogy egyik kollégája ért a masszázshoz, egy másik pedig a kozmetikához, mert így egy picit megkönnyíthetik a praxisban közreműködők munkáját. De a munkatársak mentális egészségével más eszközökkel is foglalkozik a vállalkozás, amire szükség is van, ugyanis az állatorvosi szakmában nagyon kimagasló a kiégésveszély. Gerda pénzügyi és menedzsmentképzésben sosem vett részt (ilyen szempontból mindenképpen jó helyre megy az egyéves mentorálás), menet közben tanulta meg, hogyan kell embereket és céget vezetni. Az állatorvos hiányszakma, a Kharisz jelenleg hat orvost alkalmaz, és kétezer pácienst lát el egy évben. Folyamatosan képzik magukat, és fejlesztik állatorvosi praxisukat, a nyereményt eszközbeszerzésre tervezik fordítani. És hogy mi kell egy 7-800 kilós beteg szarvasmarha megfordításához? Gerda szerint egy dolog. Ész.

Kovács Anna – TestAir360

Kovács Anna, a TestAir360 Kft. alapítója

Jegyezzétek meg ezt a nevet: TestAir360. A korábbi Wizz Air-alkalmazott, Kovács Anna által alapított vállalkozásban ugyanis olyan elképesztő potenciál van, hogy simán el tudom képzelni, hogy néhány éven belül Magyarország egyik legsikeresebb „exportcikke” lesz a légi közlekedési szegmensben. Nem véletlen, hogy a Visa She’s Next egyik fődíja mellett Anna az OTP Bank Digitális jelenlét különdíját is elnyerte. A TestAir360 egy olyan vizsgaszoftver, amely egyedi, kompetenciaalapú pilótaalkalmassági teszteket kínál légitársaságoknak és pilótakiképző szervezeteknek. Azaz: segít előszűrni a jelentkezőket, még a pilótaképzés megkezdése előtt. A 2020-ban alapított vállalkozás által fejlesztett online vizsgaplatformot a hazai és nemzetközi pilótaképzésben is használják. A pályázaton elnyert támogatást a termék nemzetközi népszerűsítésére használják majd, erre elsősorban nemzetközi aviációs konferenciákon és kiállításokon lesz lehetőségük – ehhez pedig nagyon jól jön majd a nyereménnyel együtt járó szakmai mentorálás.

Lukasz Rebeka – Kiskanál Kommandó

Lukasz Rebeka egyéni vállalkozó, a Kiskanál Kommandó alapítója

Tudtátok, hogy egy falat étel lenyeléséhez 32 mentális lépésre van szükség? Én Lukasz Rebeka bemutatkozó előadásában hallottam erről először. A gyerektáplálással foglalkozó szakértő 2018-ban egyéni vállalkozóként vágott bele missziójába: azoknak a szülőknek segíteni, akiknek a gyereke problémás evő. Sokkal többen vannak, mint gondolnád (bár, aki valaha is járt anyukacsoportok közelében, szerintem tudja, hogy milyen gyakori jelenségről van szó); mint megtudtuk, minden második gyereknek problémája van az evéssel. Az általa alapított nyergesújfalui Kiskanál Kommandóhoz olyan szülők fordulhatnak, akiknek a gyereke valamilyen organikus vagy pszichés evésproblémával küszködik. Pici kortól egészen 18 évesig fogadnak klienseket – és természetesen mindenkivel a korának megfelelően foglalkoznak. Rebeka, az idők szavát meghallva azt vallja, hogy a szakemberekből kell „influenszereket csinálni”, hogy a közösségi médiában bolyongó szülők hiteles és naprakész információkat kaphassanak. A nyereményt ezért szakembercsapatának külföldi, online továbbképzéseire szeretné fordítani, és vágya, hogy létrehozhassa az első magyar gyerektáplálási központot.

Az öt She’s Next fődíj és a már említett különdíj mellett a díjátadón gazdára talált egy második különdíj is: az MBH Bank által felajánlott Fenntarthatósági különdíjat egy példamutató és társadalmi szempontból nagyon hasznos vállalkozás kapta. Ez pedig: 

Zagyváné Horváth Boglárka – Szenzomotoros Fejlesztő Terápiák

Zagyváné Horváth Boglárka egyéni vállalkozó, a Szenzomotoros Fejlesztő Terápiák alapítója

A debreceni óvónőből lett vállalkozó 2019-ben indította el mozgásfejlesztéssel foglalkozó kezdeményezését, mert munkája során észlelte, hogy évről évre egyre több gyerek szorul speciális figyelemre. A Szenzoros Terápiák Fejlesztőházában idegrendszeri szempontból éretlen, SNI-s, kevert specifikus vagy pervazív zavarral (átfogó, az élet minden területét érintő, elsősorban az idegrendszer kommunikációs és társas kapcsolatokért felelős funkcióit károsító zavar, ilyen például az autizmus is – a szerk.) élő, szenzoros érzékelésükben eltérő fejlődésű gyerekeket fejlesztenek játékos mozgásterápiával. Az ilyen fejlesztés közgyógyellátásban korlátozottan elérhető, és Horváth Boglárka tapasztalatai szerint az alapítványi vagy más, például magánellátáshoz is sokszor csak hosszú utazás után juthatnak a családok, főleg Észak-Magyarországon. A támogatást ezért csapatával arra fordítaná, hogy kivegyenek és a megfelelő eszközökkel felszereljenek egy második központot, Nyíregyházán.

A zsűri tagjai:

  • Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének igazgatója
  • Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese
  • Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója
  • Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója
  • Máté Krisztina, a Cápák között producere
  • Németh Nóra, a PregHello alapítója, vezetője és a 2023-as Visa She’s Next program egyik díjazottja
  • Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezetője
  • Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese
  • és jómagam

Ha kíváncsi vagy a tavalyi győztesekre, róluk ide kattintva olvashatsz

Képek: Egyed Péter

D. Tóth Kriszta