A Visa She's Next pályázatának márciusi kihirdetése előtt készített kutatásból tudjuk, hogy a kisvállalkozóknak, különösen ha nők, két dolog jelenti a legnagyobb nehézséget: a forráshoz jutás és az elszigeteltség érzése.

Az a fajta magányosság, amit csak az ismer, aki vágott már bele saját ötlet alapján saját vállalkozásba, épített céget, csapatot, márkát, fejlesztett terméket vagy szolgáltatást, igyekezett értékesíteni, marketing- és üzleti stratégiát kitalálni és működtetni… valamint mindeközben (adott esetben) családot alapítani, gyereket nevelni vagy akár csak tervezni, háztartást logisztikázni és az élet ügyes-bajos ügyeit intézni, mindezt egy időben és egy személyben.

A BMC színpadára lépő tíz döntőst ez a multitasking level egymillió egészen biztosan összeköti. Ahogy összekötötte őket a prezentációjuk minden szóközén átszűrődő szenvedély, és a néha kicsit remegő, de mégiscsak abszolút és teljes mértékben saját lábon állás szabadsága is. 

Ahogy ott ültem a zsűrikaréjban, nem tudtam (és nem is akartam) szabadulni a gondolattól, hogy itt és most milyen jó nekem, nekünk, hogy ugyanabban a térben és időben létezhetünk, mint ezek az okos, innovatív, szabad nők. 

Ahogy pedig haladtunk előre a prezentációkban, egyre inkább elöntött a kétségbeesés: hogyan fogunk mi e tíz felkészült, izgalmas, egytől egyig érdemes döntős közül kiválasztani ötöt? 

A globális program első magyarországi pályázatára 383 jelentkezés érkezett, amelyeket az Impact Hub szakemberei válogattak és szűrtek elő nekünk. A Budapest Music Centerben megrendezett, úgynevezett Pitch Dayre tízen jutottak tovább. Ők egyesével léptek színpadra, ahol öt percük volt prezentálni a vállalkozásuk történetét és terveit, majd a zsűrinek további nyolc perce volt, hogy kérdezzen. Mi pedig kérdeztünk, sokan és sokat. A zsűri tagjai rajtam kívül a következők voltak: 

  • Bese Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója
  • Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese
  • Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója, CEU Innovations Lab alapítója, vezetője
  • Máté Krisztina, a Cápák között producere
  • Rácz Judit, a Skinsmart, valamint a Geek&Gorgeus alapítója és ügyvezetője
  • Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkár-helyettese
  • A Visa részéről pedig Juhász Katalin regionális termékfejlesztésért felelős igazgató és Sármay Bence, a Magyarországért felelős területi vezető

Miután mindenkit végighallgattunk, eljött a döntés ideje.

A csapat visszavonult, érvelt, ellenérvelt, vitázott, szavazott, megint vitázott, újra szavazott, majd nagyon fájó szívvel két táborra osztotta a társaságot. 

A Visa She's Next első magyarországi pályázatának győztesei, és az ezzel járó kétmillió forintos vissza nem térítendő támogatás, valamint a személyre szabott egyéves mentorálás nyertesei a következők lettek:

Carrick Orsolya – Kids and Teens English Club

Az élmény- és projektalapú budaörsi nyelviskola úgy tanít meg tanulni, ahogy azt a közoktatásnak kellene. A gyerek- és kamaszcsoportokkal kizárólag anyanyelvi tanárok foglalkoznak, méghozzá saját fejlesztésű tanterv alapján. Miközben a diákok kiscsoportokban különböző projekteket valósítanak meg, szinte észrevétlenül fejlődnek olyan képességeik, amelyekre a XXI. században elengedhetetlen szükségük lesz. Carrick Orsolya azután alapította az intézményt, hogy elvált, és két gyerekével hazaköltözött Írországból. Miközben új életüket próbálta egyedül megalapozni, újra gyökereket ereszteni Magyarországon, kidolgozta a nyelviskola oktatási és működési stratégiáját, és belevágott. A tíz évvel ezelőtt indult nyelviskola mára 44 milliós éves árbevételt termel. A pályázaton most elnyert pénzt Orsolya egy új oktatási központ, a Green Farm megalapítására fordítja majd, amely egy olyan ökoszemléletű oktatókert, ahol a gyerekek kétkezi ismereteket is szerezhetnek a fenntarthatóság és a környezetvédelem témakörében.

Hagara-Nagy Nóra – Seed Bonbon Handmade

Nóra korábban újságíróként dolgozott, és szembesült azzal, hogy a különböző eseményekről távozóban a kezébe nyomott ajándékcsomagok tele vannak műanyag, vagy épp fenntarthatóbb módon előállított, de használhatatlan vacakokkal. Mivel nagy rajongója az otthoni csokoládékészítésnek, gondolt egyet, és elkezdett a bonbonkészítő eszközeivel kikísérletezni egy olyan ajándékműfajt, ami amellett, hogy a nullához közelítő ökológiai lábnyoma van, hasznos, és elképesztően gusztusos is. Az irodai papír újrahasznosításával készülő ültethető magbonbonokat nemcsak reklámajándékként lehet használni, családi vagy baráti körben is népszerűek. Nem csoda, hiszen – ahogy az előadásában is elhangzott –, háromszor okoz örömet: amikor gazdát cserél, amikor elültetik, és amikor kihajt a magból a virág- vagy fűszernövény. A 2019-ben alapított kétszemélyes Seed bonbon Handmade Kft. másik tagja Nóra anyukája, és a cég tavaly óta megváltozott munkaképességű embereknek is folyamatosan ad munkát. A pénzügyi támogatást kapacitásbővítésre, valamint egy német nyelvű weboldal és webshop fejlesztésére fordítják. A mentorálást pedig az üzleti stratégia fejlesztésére, és a külföldi piacra való kijutás elérésére fordítják a tervek szerint.

Németh Nóra – PregHello

A saját vállalkozásnál talán csak egy magányosabb műfaj van: a friss várandósság. Mert – noha tényszerűen soha nem vagy egyedül, mégis – futod a köröket fejben a szorongásaid által lefektetett pályán, és közben a foglya vagy a saját testednek. Hirtelen semmi más nincs benned a babán kívül, mint tengernyi kérdés, a rád zúduló válaszok, információk, tanácsok és ellenjavallatok cunamijában szinte képtelenség rendet teremteni. Na, erre a sokak számára ismerős élethelyzetre hoz megoldást a PregHello applikáció, amelyet Németh Nóra saját várandós élményei ihlettek. Az alkalmazás hiteles, ellenőrzött információkkal látja el az érintetteket és szétszálazza számukra a káoszt. Hogy mekkora szükségre tapintott rá Nóra és csapata, mutatja, hogy a 2020 óta elérhető app már most nagyon sikeres: állítólag háromból két magyar kismama találkozik vele terhessége idején. Természetesen a pénzügyi támogatás is jól jön nekik, mert szeretnék a PregHellót az egészségügyi szakemberek oldala felől is megnyitni, Nóra bevallása szerint mégis a mentorálást várja igazán, mert úgy érzi, elakadt, nem tud kilépni a „projektlétből", és túl sok mindent csinál a vállalkozásában (helló, Nóra, Kriszta vagyok, „szintén zenész”).

Okvátovity Dóra – Fajszi Paprika Manufaktúra

Amikor a pályázat meghirdetésének sajtóeseményén arról beszéltem, hogy én zsűritagként elsősorban történetet keresek, akkor valami olyasmire gondoltam, mint Dóra és családja sztorija. A fajszi família generációk óta foglalkozik egy igazi hungarikummal, minőségi fűszerpaprika-termékekkel a vetéstől a csomagolásig. Igen ám, de Dóra gyerekkorában állandóan azt hallgatta, hogy „ha nem tanulsz jól, a kapa itt van, lehet menni dolgozni” – úgyhogy ő inkább ijedtében nyelveket tanult, diplomákat szerzett és Brüsszelben vállalt állami munkát hosszú évekre. Aztán egyszer csak azt érezte, hogy valami hiányzik neki. Alapos önvizsgálat és sok családi beszélgetés során számára is kiderült: „a lányt kiveheted Fajszból, de Fajszot nem veheted ki a lányból”. Mégiscsak a paprika az ő útja. Így Dóra hazajött, és nekilátott, hogy a negyedik generáció képviselőjeként modernizálja és fellendítse a családi paprikavállalkozást. Munkája az előállítás, az üzletfejlesztés, a források felkutatása, a csomagolástervezés, a marketing és az értékesítés mellett folyamatos edukáció: a vásárlókat ugyanis meg kell tanítani arra, hogy képesek legyenek különbséget tenni a silány, sokszor Kínából importált fűszerpaprika és a prémium minőségű magyar kézművestermékek között. Szerencsére a gasztronómia világa vevő az igazi magyar pirospaprikára; számos hazai fine dining étterem ételei mellett idén az Oscar-gála magyaros ízvilágú ételeit is fajszi paprikával fűszerezték. Dóra és a Paprika Manufaktúra a nyereményt elsősorban az üzem fejlesztésére fordítja, a mentorálás során pedig vezetői, valamint time management képességei javítására törekszik. 

Zsély Csilla – Fatipli Műhely

Csilla a Pitch Day egyik legizgalmasabb karaktere volt (számomra). A korábban menő filmes vágóként dolgozó szakember klasszikus karrierváltó: jelenleg asztalos. Saját kis műhelyében egyedi bútorokat készít, régi darabokat újít fel, és a keletkezett fahulladékot is szinte teljesen újrahasznosítja. Csilla remek példája annak, hogy egy ilyen nagy váltás után hogyan lehet hatékonyan és kreatívan alkalmazni az előző hivatásból hozott képességeket. A Fatipli Műhely közösségimédia-felületeinek innovatív videós és egyéb vizuális tartalmai jól megmutatják ezt a folytonosságot. Csilla ADHD-val küzd, ami megnehezíti számára motiváltsági szintjének fenntartását. Ehhez nyújt majd neki nagy segítséget a most elnyert egyéves mentorálás, amitől azt reméli, hogy sikerül jobb működési struktúrát kialakítania, és elindítania rég tervezett workshopjait is, női asztalosjelölteknek. A támogatásból a gépparkját készül fejleszteni, ami ehhez elengedhetetlen. Amellett, hogy a zsűritagok minden pénzügyi és üzleti kérdésére adekvát és meggyőző választ adott, az én szívembe akkor lopta be magát, amikor a kérdésemre, hogy lenne-e olyan játékfilm, amelynek vágása kedvéért félretenné az asztalosi hivatást és visszatérne a filmszakmába, némi csönd után egy nagy mosoly kíséretében azt válaszolta, hogy kemény lenne a döntési helyzet… de nem. Ez az ő útja.

Ők öten tehát a Visa She's Next pályázat győztesei 2023-ban. De nem szeretném úgy lezárni ezt a cikket, hogy nem írtam le az öt további döntősnek is a nevét, mert tényleg csak különböző átmérőjű hajszálak választották el őket attól, hogy az előző felsorolásban szerepeljenek. 

A további döntősök tehát:

Boldog Anita – AB Concrete Design

Füster Erika - CsÍZműhely

Kocsis Angéla – Kétfecske

Menyhárt Lia – Végtagmentő applikáció

Tóth Kata – Nini Kuckó

Nézzetek körül az ő oldalaikon is, mindannyian megérdemelnek minden csepp figyelmet! 

Úgyhogy, ha van még néhány percetek, nézzétek meg a döntősök napjáról készült videónkat:

Végezetül pedig mutatok egy fotót minden döntősről és a zsűriről:

A kiemelt képen az öt győztes mellett balra Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője és D. Tóth Kriszta, a She's Next Program hazai nagykövete és zsűritagja (e cikk szerzője)

Fotók: Egyed Péter

D. Tóth Kriszta