Ahol elég csak kongatni az örök boldogságért

Japánban az Izu Osima-sziget déli részének sziklás tengerpartjánál található a festői szerelmesek menedéke. A gyönyörű helyen a párok romantikus sétákat tehetnek, miközben a kilátásban gyönyörködnek. De ami a szépségén túl igazán különlegessé teszi a helyet, hogy itt található a szerelemharang, amit ha a párok megkongatnak, azzal állítólag szerencsét és hosszú közös életet vonzhatnak be. 

Egy csók és…

Kolumbia fővárosában, Bogotában, a Monserrate hegy tetején található egy szentély, amely a szerelem székét őrzi. 

A legenda szerint, ha egy pár tagjai ezen ülve megcsókolják egymást, akkor a szerelmük örökké tart.

Ez vár rád, ha átsétálsz a szerelem alagútján

Igaz, létezik egy ismertebb, ugyanilyen néven futó alagút Ukrajnában, ami népszerű célpontja a helyi pároknak, de Románia délnyugati részén is található egy hasonló hely – méghozzá egy csodás természeti jelenségnek köszönhetően. Egy elhagyatott vasútvonal mentén egymásba gabalyodott, összefonódott a buja, zöld növényzet, így létrehozva ezt az egészen varázslatos alagutat. Azt mondják, a párnak, amely végigsétál ezen az alagúton, a kapcsolata sokáig tart majd.

szerelem utazás romantika
Forrás: YouTube / Ionica G

Csókolózó sziklák őrzik a tiltott szerelem emlékét

Egy maori legenda szerint volt egyszer két szerelmes, akik különböző törzsekből származtak, ezért nem lehettek egymáséi – ám nem hagyták annyiban a dolgot, fittyet hányva a törzsi szokásokra mégis találkozgattak. 

Ezeknek a titkos találkáknak volt a helyszíne az Abel Tasman Nemzeti Parkban található különleges sziklaképződmény, ami úgy néz ki, mintha egy kerek szikla kettétört volna, vagy épp összeilleszkedni próbálna. 

A csókolózó sziklák a környék legromantikusabb, leggyönyörűbb helyszíne, ami a kitartó, minden akadályt legyőző szerelem szimbólumává vált.

szerelem utazás romantika
Forrás: Getty Images / NurPhoto / Contributor

Az igazi szerelemvonat

Az indiai Darjeeling játékvonat-vasútvonal építése mögött egy igazán romantikus történet húzódik.

Egy brit mérnök beleszeretett egy helyi lányba, ám nem volt egyszerű találkozniuk, mert a lány a hegyvidéken lakott és igen nehéz volt eljutni hozzá. Egy szerelmes szívnek viszont ez nem jelenthet akadályt, ezért a férfi megtervezett és felépített egy kicsi vasútvonalat, hogy minél többször találkozhassanak. A vonat amúgy máig közlekedik, ráadásul gyönyörű kilátást nyújt az utasoknak a hegyekre, ők pedig robogás közben elgondolkodhatnak azon, mi mindent képes az ember megtenni azért, hogy a szerelmével lehessen.

Hatezer lépcsőfok a szerelemért

A végére tartogattam a legszebb és legkülönlegesebb történetet, illetve helyszínt, a szerelem lépcsőjét. 

Ez a hatezer fokot számláló lépcső 1500 méterrel a föld színe felett fekszik, és Liu Kuo-csiang faragta ki a puszta kezével – a munka több mint ötvenkét éven keresztül tartott. 

Ezt az elképesztő lépcsősort 2001-ig nem ismerte senki: egy túrázó csoport véletlenül talált rá, ahogy az idős párra is – és miután a nagyvilág is megismerte szívszorító történetüket, folyamatosan özönlenek ide a világ minden tájáról. 

Liu tizenhat éves volt, amikor találkozott a huszonhat éves Hszü Csao-csinggel, és menthetetlenül beleszeretett. 1951-et írunk, Hszü pedig már özvegy volt, négy gyerekkel – abban az időben a faluban pedig teljesen kizárt volt, hogy egy férfi egy idősebb nőt, pláne özvegyet vegyen feleségül. Liu azonban nem hagyta annyiban a dolgot, minden akadályozó körülmény ellenére ragaszkodott szerelméhez, és az egész családot egy eldugott hegyi házba költöztette, távol az ítélkezéstől, kirekesztéstől.

A házat kézzel készített csempékből és téglákból építették fel, és mivel gyakran kellett fel-le mászniuk a hegyen, Liu elkezdett lépcsőket faragni a sziklás gerincekbe, és meg sem állt hatezer lépcsőfokig.

szerelem utazás romantika
Forrás: YouTube / Trek China

A pár tagjai 2006-ban hagyták el először hegyi rejtekhelyüket, hogy interjút adjanak, miután elnyerték az év legnagyobb kínai szerelmi történetéért járó díjat. Az interjúban Hszü felidézte az első néhány év nehézségeit, és elmondta, hogy gyakran aggódott azon, hogy ez az egész végül csak egy nagy teher Liu számára.

A férfi azonban azt mondta, hogy a boldogság mindig kemény munkával jár, és szerinte ez így is van rendjén.

Liu 2007-ben hunyt el, Hszü pedig – aki ezt követően fiaival elköltözött – 2012-ben halt meg. Haláláig végtelen gyászban volt a társa nélkül. A kívánságának megfelelően a gyerekei Liu mellé temették. 

A helyi hatóság úgy döntött, hogy a pár régi házát múzeummá alakítja, a lépcsőket pedig turisztikai látványossággá teszi. Azóta folyamatosan érkeznek a párok, hogy együtt másszák meg az igaz szerelem hatezer lépcsőfokát.

Ezek a helyszínek talán tényleg kevésbé ismertek, nem köszönnek vissza a mozivászonról, vagy a romantikus regények lapjairól, de hiszen az igaz szerelem sem mindig olyan, mint egy párizsi lánykérés – bizony dolgozni kell érte, küzdeni nap mint nap.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: YouTube / Trek China

Szabó Anna Eszter