„Tévhit lehet az esküvői terápiával kapcsolatban, hogy ez komolytalan, illetve szükségtelen munka, de én szeretném, ha az emberek kicsit nyitottabban állnának hozzá, és nem pusztán olyasvalamiként tekintenének rá, ami a szervezés idejére szól. Ez a házasságra való felkészülést segítő terápia, amely az élet más területén is a hasznunkra válhat” – vallja az AisleTalk egyik munkatársa, Farzana Rahman, aki legfőképpen a szorongás, a depresszió, továbbá a családi konfliktusok kérdésével foglalkozik az esküvőt tervező párokkal. Hisz abban, hogy minél hamarabb belevágnak a terápiába (akár már egyből az eljegyzés után), annál mélyebben meg tudják vizsgálni a problémákat – például a családi dinamikát, a gyerekkori élményeket, vagy a konfliktusforrásokat a felek között. 

Boldogító az igen?

Az igen kimondása olyan óriási változás az életben, ami Landis Bejar házasság- és családterapeuta szerint identitásváltással és a korábbi énünk elvesztésének érzésével járhat együtt. Ráadásul „mindez úgy történik, hogy mindenki ránk szegezi a tekintetét, rengeteg pénzt költünk, és elvárják tőlünk, hogy boldogabbak legyünk, mint valaha” – fejtette ki az AisleTalk alapítója.

„A terápia egy fejlődő tér és menedék sok ember számára, akik együtt fejlődnek életszakaszokon és átalakulásokon keresztül.”

„Azok a párok, akik felkeresnek, általában csalódottak magukban, amikor megérkeznek” – árulta el Landis Bejar, akinek számtalan kliense feltette már a következő a kérdést: „Mi a baj velünk, hogy még nem is házasodtunk össze, és máris stresszesek vagyunk? Ez kellene hogy legyen életünk legboldogabb időszaka.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

CalPsychiatry (@cal_psychiatry) által megosztott bejegyzés

Megterhelő mennyegzők

De a kutatások is azt bizonyítják, hogy nagy szükség van a Landis Bejarhoz és Farzana Rahmanhoz hasonló szakemberekre: egy 2023-ban publikált tanulmány szerint a nagy napjukra készülők 52 százaléka stresszesnek élte meg az esküvőjük megszervezését, és csupán hat százalékuk nem tartotta feszültséggel telinek ezt az időszakot. A felmérésben részt vevő 4000 személy 59 százaléka az „overwhelming” szóval írta le a folyamatot – tehát a szervezést felemésztőnek, lelkileg elárasztónak látták.

„Az esküvőszervezés során felmerülő stresszforrások között olyan tényezők szerepelhetnek, mint a költségterv vagy a vendéglista összeállítása, és az is nehézséget okozhat, hogy összehangolják az elvárásokat a családtagokkal”

– sorolja Hanzély Kitti esküvőszervező. „Emellett a helyszín kiválasztása, illetve az étel-ital sorok kiválasztása is kihívást jelenthet, főleg a manapság egyre gyakrabban előforduló ételintoleranciák miatt. De az utolsó pillanatban felmerülő váratlan problémák is feszültséget kelthetnek. Éppen ezért fontos, hogy a párok nyitottan kommunikáljanak egymással, együttműködjenek, és szükség esetén segítséget kérjenek a terhek kezelésére” – osztja meg velünk.

Együtt könnyebb!

Kitti úgy látja, Magyarországon sajnos (még) azt is kevesen engedhetik meg maguknak, hogy esküvőszervezőt fogadjanak.  A koronavírus kirobbanása óta drasztikusan megemelkedtek a nagy nappal járó költségek, így a kiadások csökkentésének érdekében az esküvőszervező elhagyható szolgáltatóvá válhat, pedig – terapeuta híján – vele is átbeszélhetők a felmerülő problémák, stresszforrások.

„Amennyiben valaki mégis esküvőszervezőt fogad, róluk minden esetben elmondható, hogy terapeutává is válnak a párok számára, akiknek hatalmas szüksége van a folyamatos támogatásra és megerősítésre, hogy minden úgy halad a szervezés folyamán, ahogyan azt ők megálmodták”

– hangsúlyozza.

„Persze a közel egy évig tartó tervezés, szervezés alatt felmerülhetnek váratlan helyzetek vagy problémák, de ezeket egy esküvőszervező biztosan sokkal nagyobb nyugalommal és rálátással tudja megoldani velük együtt. Ha nincs lehetőségük arra, hogy szervezőt alkalmazzanak, a közeli barátok, a családtagok segítenek nekik, ők veszik át a tanácsadó szerepét.” 

A szakemberek szerint nem mindegy tehát, kivel vesszük körbe magunkat ezekben a hónapokban: ha nem esküvőszervezővel és terapeutával, akkor olyan családtagokkal és közeli barátokkal, akik mellett elég biztonságban érezzük magunkat ahhoz, hogy hozzájuk forduljunk, ha beszélgetni, panaszkodni szeretnénk – esetleg szükségünk van valakire, aki átvállal néhány feladatot az esküvői teendők listájáról. Mert segítséget kérni egy „boldog” menyasszonynak sem tabu. Terapeutától sem. 

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Victor Dyomin

Barna Borbála