Az év utolsó napján egy szinte átlagosnak mondható videó került fel TikTokra, amiben egy fiatal lány elmondja, milyen gyönyörű az idő, milyen szép az élet, és mennyire hálás azért, hogy az emberek támogatják és szeretik őt. Mesél arról, hogy az életéről készült egy sorozat, és megjelent az e-bookja is, amire nagyon büszke. A kommentszekció tele van szívecskékkel, kedves üzenetekkel. Elsőre azt hihetné az ember, hogy egy random influenszer bejelentkezését látjuk, valójában egy olyan lány van a képernyőn, aki élete nagy részében szörnyű dolgokon ment keresztül, és aki többek között arról híres, hogy megölette a saját anyját. 

Orvostól orvosig

2015-ben szörnyű hír járta be az amerikai sajtót, amikor Dee Dee Blanchardot, a súlyosan beteg, kerekesszékes lányát egyedül nevelő édesanyát halálra késelve találták meg a saját ágyában. A nő és a lánya, Gypsy korábban rengeteget szerepeltek a médiában, hiszen Dee Dee megtett, amit csak bírt, hogy segítséget, figyelmet és anyagi támogatást szerezzen mindennapi küzdelmeikhez. A küzdelmekhez, amiket az anya saját maga generált azáltal, hogy kislányát három hónapos korától kezdve mérgezte mindenféle készítményekkel. 

gyilkosság gyermekbántalmazás kivetített Münchausen-szindróma Gypsy Rose Blanchard
Kép forrása: YouTube/ Inside Edition

Dee Dee egészségügyi dolgozóként jól ismerte a különböző gyógyszerek mellékhatásait, a kórházi zsargont, a protokollokat, ezért pontosan tudta, mit kell mondania, tennie ahhoz, hogy komolyan vegyék az aggodalmait. 

Az első tünet, amivel kórházba vitte a lányát, az az alvási apnoé, azaz légzési rendellenesség volt, az ezt követő lista, amivel orvosokat keresett fel, gyakorlatilag végtelen. Megfordultak a kórházakban rohamokkal, epilepsziás görcsökkel, asztmával, leukémiával (és egyéb rákos betegségekkel), és a nőnek még arról is sikerült meggyőznie a szakembereket, hogy gyerekének kerekesszékre meg szondára van szüksége a tápláláshoz, sőt, több mint harminc műtétet is elvégeztek a lányon. 

Ha egy orvos nem hitt az anyának, vagy csak egy picit is megkérdőjelezte, keresett másikat. És mindig talált valakit. 

Miután 2005-ben a Katrina hurrikán megsemmisítette az otthonukat, mindig arra hivatkozott, hogy azért nincs meg minden papírjuk és azért nem tudnak minden leletet és dokumentumot biztosítani, mert mindenük odalett. A vakfoltokat valahogy mindig sikeresen ki tudta magyarázni. 

Gypsy még azt sem tudhatta pontosan, hány éves, mert az anyja folyamatosan hazudott a koráról, így a lány arról is lemaradt, hogy betöltötte a nagykorúságot.

A médianyilatkozataiban mindig ügyelt arra, hogy ő beszéljen, mondván, a lánya egy hétéves gyerek szellemi szintjén áll, nem tudja rendesen kifejezni magát. Dee Dee a látszatra is komoly energiát fordított, ezért rendszeresen kopaszra borotválta a lányát. A tüneteket produkáló és a nem létező betegségeket kúráló gyógyszerek hatására a lánynak teljesen tönkrementek a fogai, amiket végül fogorvos távolított el. 

A lázadás kora

Ezt az egész anomáliát addig lehetett zavartalanul csinálni, amíg Gypsy kamaszodni nem kezdett. Akkorra kezdett a lányban felmerülni a gyanú, hogy talán mégsem (annyira) beteg. Érezte, hogy ha akarna, lábra tudna állni és azt is, hogy nincsenek nyelési problémái, ehetne normálisan is. Éjszakánként kisurrant a szobájából, hogy édességet egyen, amit az anyja szigorúan tiltott, mondván, hogy az is veszélyt jelent az életére.

gyilkosság gyermekbántalmazás kivetített Münchausen-szindróma Gypsy Rose Blanchard
Kép forrása: YouTube/ Inside Edition

Amikor Gypsy ellenállásba kezdett, az anyja azzal fenyegette, hogy a hatóságok és a közvélemény a lányt fogják elővenni azért, mert évekig tettette a betegsége(ke)t és amúgy is, ha kitálal, elesnek attól a rengeteg anyagi támogatástól, ami a mindennapi megélhetésüket biztosította. A lány a szökéssel is megpróbálkozott, de az anyja megtalálta és az ágyához kötözte. Gypsy elmondása szerint Dee Dee időnként megütötte és az ételt is megtagadta tőle. 

Minderről mit sem sejtett a környezetük. Bár egy orvos egyszer megkérdőjelezte az anya szavahihetőségét, végül ő soha nem jelentette az esetet. 

Hiába volt már követhetetlen az a rengeteg tünet és betegség, amivel Dee Dee a lányával végighaknizta a médiát és az orvosi rendelőket, egyszerűen 

egy súlyos beteg gyerekét egyedül nevelő, hősies anyát nincs, aki meg merne kérdőjelezni. Ez is lehetett az oka annak, hogy ennyi éven át folyhatott zavartalanul ez a szörnyű színjáték. 

Aztán Gypsy titokban szerzett egy laptopot, és regisztrált egy online keresztény társkereső oldalra, ahol megismerkedett egy – mint később kiderült, autizmussal küzdő – Nick Godejohn nevű férfival. A friss szerelmesek rögtön „haladó” fokozatra kapcsoltak, ugyanis Godejohn erősen vonzódott a BDSM-játékokhoz. Online beszélgetéseik során Gypsy mindent elmondott a férfinak és rávette, hogy szabadítsa meg az anyjától, mert csak így lehetnek tényleg egymáséi. 

„A ribanc halott”

Gypsy és Godejohn mindent alaposan elterveztek, és végül 2015-ben a saját ágyában késelte halálra Dee Dee-t a férfi. Gypsy ezalatt a fürdőszobába bújt, hogy ne kelljen végignéznie/hallgatnia, ahogy az anyját megölik. Hogy ezután mi történt, az még az eddigieknél is zavarosabb. 

Állítólag Godejohn a gyilkosság után végül megerőszakolta a lányt, de bizonyos források szerint Gypsy magát ajánlotta fel az anyja helyett, akit a férfi még a gyilkosság előtt akart erőszakosan magáévá tenni. Bármi is történt, Godejohn az aktust elismerte, és annyit fűzött hozzá, hogy „nem volt jó”. A gyilkosság után a férfi apjának menekültek, ahol Gypsy frissítette Facebook-státuszát: „A ribanc halott”.

A rendőrség hamar rájuk talált, ők pedig mindent beismertek. Godejohnt életfogytiglani letöltendő börtönbüntetésre, Gypsyt tíz évre ítélték. A történet óriási médiavisszhangot kapott, Gypsy többször is nyilatkozott a börtönből. 

Többek között azt is elmondta: az anyja halál helyett sokkal inkább börtönt érdemelt volna, pláne, miután 

kiderült, hogy Dee Dee nem gonoszságból, kegyetlenkedésből tette vele, amit tett, hanem mert egy ritka, alig ismert betegséggel, az úgynevezett kivetített Münchausen-szindrómával küzdött. 

Gondoskodó bántalmazás

A Münchausen-szindróma azt jelenti: valaki különböző tüneteket és betegségeket képzel be/idéz elő saját magának, hogy így figyelmet, törődést, elismerést kapjon. 

A kivetített Münchausen-szindróma viszont egy olyan pszichiátriai kórkép, amikor valaki más lesz a képzelt beteg, egy közeli családtag, jellemzően gyerek. A szakemberek szerint ez a gyerekbántalmazás egyik legsúlyosabb formája, ami szörnyű beavatkozásokkal, gyógyszeres kezelésekkel, műtétekkel jár, és közben a gyerek (meg a gyanútlan környezet) végig abban a tudatban él, hogy a bántalmazó maga az önfeláldozó megmentő. 

A kivetített Münchausen-szindróma tünetei:
  • a gondozót nem zaklatja fel gyerekének kórházi kezelése;
  • ha a gyerek olyan rejtélyes, krónikus betegségben szenved, ami semmilyen javulást nem mutat semmilyen kezelésre,
  • a vizsgálati eredmények ellentmondásosak, klinikailag megmagyarázhatatlanok;
  • a gondozó szokatlanul széleskörű egészségügyi tudással rendelkezik és fokozott érdeklődést mutat a vizsgálatok, kezelések iránt,
  • a gondozó látszólag élvezi a kórházi környezetet,
  • a gondozó maga is legalább annyi figyelmet követel magának, mint beteg gyerekének,
  • újabb és újabb vizsgálatokat és kezeléseket kezdeményez, akkor is, ha a gyerek állapota ezeket nem indokolja,
  • a gyerek betegsége, tünetei a gondozó távollétében megszűnnek vagy csillapodnak.

Mivel itt egy pszichiátriai betegségről beszélünk, arról is muszáj említést tenni, hogy a kivetített Münchausen-szindróma hiába igen kegyetlen módja a gyerekbántalmazásnak, és büntetőjogi kategóriába tartozik, a nehezen diagnosztizálható betegség általában gyerekkori traumához vezethető vissza. Tehát ha a bántalmazás e formája napvilágra kerül, a jogi úton történő felelősségre vonás mellett komoly pszichiátriai kezelés szükséges. 

A források szerint Dee Dee már gyerekkorában furcsa dolgokat művelt: mostohaanyja, Laura Pitre például azzal vádolta, hogy gyomirtót tett az ételébe, ami után hónapokig lábadozott. Pitre azt is elmondta, hogy Dee Dee édesanyja az éhezésbe halt bele, amihez szerinte a nőnek is közvetlen köze volt. Nem tudni Dee Dee gyerekkori környezetéről túl sokat, de az biztos, hogy problémás fiatalként emlékeznek rá, aki rendszeresen lopott, csalt. Nyilván ez sem volt véletlen, de pontosan már sosem lehet kideríteni, hogyan fajulhattak el ennyire a dolgok Dee Dee életében.  

Élet a börtön után

A történtek ellenére Gypsyt nem a teljes magány várta börtönből való szabadulása után: még büntetése alatt levelezni kezdett Ryan Anderson tanítóval, akivel 2022-ben végül egy börtönceremónia keretében össze is házasodtak. Rajta kívül az édesapjával is felvette a kapcsolatot, aki még babakorában hagyta el a családot. A múltra fátylat borítottak, és az apa az élettársával együtt elhatározta, hogy megpróbálják kárpótolni a lányt mindazért, amit elszenvedett. 

Az élet megy tovább, dokumentum és filmsorozatok készülnek a történetből, a média folyamatosan részletekért kutat, a közösségi oldalak megőrülnek Gypsy történetéért, és a lány úgy tűnik, lubickol a figyelemben, ami erősen emlékeztet arra az „éhségre”, ami az anyját hajtotta, és megannyi szörnyűségre késztette annyi éven át.  

Ez a történet a maga szörnyűséges módján rendkívül tanulságos. Felhívja a figyelmet arra, hogy bizony vannak, akik a törődés álcája mögött csak kihasználják (beteg, vagy annak hazudott) gyereküket. Vannak, akik úgy bántalmazzák különös kegyetlenséggel a szeretteiket, hogy valójában szinte ők maguk is elhiszik, hogy a jó szándék vezérli őket. 

És vannak súlyos tettek, amikre magyarázat bőven van, mentség még sincs. 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ Inside Edition

Szabó Anna Eszter