Sokrétű támogatás

Ahogy a dúla a terhes nőket segíti információval, praktikus tanácsokkal és érzelmi támogatással a terhesség, majd a szülés során, úgy a válás-dúla is ilyen támogató szerepet lát el, csak egy válófélben lévő ember számára.

Adódik a kérdés: mi szükség van erre, amikor a jogi információkkal az ügyvéd, a mentális nehézségekkel való megküzdésben pedig egy pszichológus is tud segíteni? Madeline Tuckfield és Courtney Cooper válás-dúlák szerint nekik is van helyük a folyamatban, mégpedig az, hogy a hozzájuk forduló ne érezze magát egyedül, és legyen egy olyan ember körülötte, aki utat mutat számára. Sok ügyvéd rendkívül magas óradíjért dolgozik, a munkája pedig gyakran nem terjed ki arra, hogy ügyfelének elmagyarázza, hogyan működik a rendszer, így a kliens érzelmi támogatására sincs ideje, szaktudása. Egy terápiában pedig a pszichológus ugyan segít megküzdeni a mentális terhekkel, azonban az új élet kialakítására vonatkozó praktikus tanácsokkal már ritkábban szolgál.  

A válás-dúlák nem az ügyvédeket és a pszichológusokat akarják helyettesíteni, hanem az ő munkájukat egészítik ki azzal, amire az ügyfélnek szüksége van.

Cooper, aki családjogi ügyvéd, és Tuckfield, aki ex-filmproducer, a gyerekeik révén ismerkedtek meg egymással. Tuckfield maga is elvált, a két nő sokat beszélgetett a válás folyamatairól és nehézségeiről, és 2021-ben döntöttek úgy, hogy válás-dúlaként segíteni szeretnének az érintetteken a tapasztalatukkal. Vállalkozásuk keretében online tanfolyamokat tartanak, illetve személyes találkozókon beszélgetnek az ügyfeleikkel.

Tuckfield és Cooper hangsúlyozzák, hogy nem nyújtanak jogi tanácsokat a klienseiknek: egyszerűen csak elmagyarázzák, hogyan működik a jogrendszer, emellett segítenek a válási eljárással járó nem jogi következmények kezelésében is. Azt mondják, hogy a munkájuk gyakorlatiasabb és specifikusabb, mint egy terápiás ülés, illetve holisztikusabb és támogatóbb, mint egy beszélgetés az ügyvéddel.

„A válás keserves időszak, és az emberek – még ha vannak is támogató barátaik – gyakran elszigetelődnek”

– mondja a Guardiannek dr. Orna Guralnik klinikai pszichológus, pszichoanalitikus. Sokan nem akarják terhelni a gondjaikkal a barátaikat, illetve szégyenlik magukat és a helyzetet, többen tartanak az ítélkezéstől, és a közös baráti társaságokkal rendelkező ex-párok esetében felmerülhet a kényelmetlen kérdés, melyiküket választják a barátok.

Pénzt spórol?

A válás nem csak érzelmileg megterhelő folyamat: a pénztárcát is jelentősen megcsappantják a magas ügyvédi díjak és egyéb járulékos költségek, nem beszélve arról, ha pszichológus segítségét is igénybe veszi az ember. Ráadásul, ha a felek nem tudnak megegyezni a közös vagyon elosztását és a válás feltételeit illetően, a költségek csak tovább növekednek.

A válás-dúlák, elmondásuk szerint, pénzt spórolni is segíthetnek: tanácsokat adnak az exszel való hatékonyabb kommunikációban, elmagyarázzák, mire számíthatnak az ügyfeleik a bíróságon és milyen kérdésekkel érdemes az ügyvédjükhöz fordulni – ezáltal gyorsíthatják és könnyíthetik a folyamatot, ami nemcsak időt, de pénzt is megspórol a klienseknek. És míg az ügyvédek óradíja az USA-ban meghaladhatja a 400 dollárt is, a válás-dúlák átlagosan 75–150 dollárt kérnek óránként.

Mivel igencsak új szolgáltatásról van szó, egyelőre nincsen válás-dúla képzés az USA-ban sem – azok, akik ezzel kezdenek foglalkozni, igen különböző területekről érkezhetnek.

Ahogy Courtney Cooper, lehetnek jogi szakemberek, de sok válás-dúla különböző életvezetési tanácsadó vagy coach-képzést végez el, illetve mivel a legtöbben átmentek már ezen a folyamaton, a saját válásuk tapasztalatai alapján segítenek.

Fizetett legjobb barát

Több válás-dúla elmondása szerint az egyik legnagyobb előnye a szolgáltatásuknak, hogy az ügyfelük nem érzi magát egyedül. A válás-dúlák megosztják a saját tapasztalataikat, amivel azt erősítik, hogy van kiút ebből a nehéz helyzetből. Komplex és személyre szabott segítséget tudnak nyújtani, hiszen mindenkinek másra van szüksége. 

Meghallgatnak, és nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is segítenek felkészülni.

A 46 éves Harper – aki álnéven nyilatkozott a Guardiannek – a hónapokig húzódó tárgyalás után kérte dúla segítségét az erősen konfliktusos válása miatt. Azt mondja, óriási lelki erőt adott neki, hogy látta, nem csak vele történik ilyen: „Tudtam, hogy valaki már volt ebben a helyzetben, és túlélte”. 

A válás-dúlák szerint a másik nagy előnyük, hogy úgy tudnak jelen lenni az ügyfelük életében ebben a nehéz helyzetben, ahogy a család és a barátok sem. Nekik nem kell megfelelni és nem ítélkeznek, csak segítenek. Ezt Harper tapasztalatai is alátámasztják: „Még a legközelebbi barátaimmal is csak korlátozottan tudtam megbeszélni a gondjaimat, hiszen nekik is megvannak a maguk problémái. Egy válás-dúla viszont olyan, mint egy legjobb barát, akire ilyenkor vágyik az ember – csak fizetsz neki”.

Források: The Guardian, The Times

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Fiordaliso

Dián Dóri