Egyes kereskedelmi egységekben már most is találkozhatunk az egyelőre leragasztott REpont automatákkal, de a rendszer január elsején válik élessé. 2024 elejétől tehát már visszaválthatjuk a műanyag, üveg- és fémpalackokat. Innentől kezdve ezeken az úgynevezett egyutas italcsomagolásokon kötelezően kifizetendő 50 forintos betétdíj lesz, amit a visszaváltáskor kaphatunk vissza. Ám nem mindegy, milyen palackokat váltunk vissza, és több opció közül választhatunk majd, hogyan használjuk fel a visszakapott betétdíjat. 

Ne taposd laposra!

Az egyik legnagyobb változás vásárlói szempontból az, hogy míg a szelektív hulladékgyűjtés esetében arra biztatták a lakosságot, hogy a műanyag palackokat minél jobban nyomják, tapossák össze, addig az automata csak az ép palackokat veszi vissza. Kisebb horpadásokat még „megtűr” a rendszer, de az összenyomott palackokat már nem fogja elfogadni.

Ennek az az oka, hogy az automata a palack alakja, súlya és a címkéjén lévő vonalkód alapján azonosítja a maximum 3 literes üveget, így csak olyan palackot vesz be, amin rajta van a címkéje és a kupakja is. Továbbá fontos követelmény az is, hogy a palacknak üresnek kell lennie, különben visszadobja a gép.

Azt, hogy mely termékek csomagolása visszaváltható, a címkéjéről tudhatjuk meg: az egyszer használatos palackokon két, kör alakban elhelyezett nyilat kell keresnünk, amibe bele van írva, hogy „Vigyél vissza! 50 Ft”. A többször használható palackokat is vissza lehet vinni, csak egy másik logót kell keresni: a nyilak ezúttal egy üveget formáznak, a visszaváltási díj mértékét pedig a palackozó határozza majd meg.

Nem lehet mindent visszaváltani!

Fontos, hogy csak az említett jelzéssel ellátott palackokat tudjuk majd visszaváltani, de lesznek olyan termékek, amelyeknek a csomagolásán nem kell keresnünk a címkét: a gyümölcsleves és tejesdobozok, amelyek műanyagból, fémből és papírból vannak, még nem részei a rendszernek, ezek közül amelyiket lehet, továbbra is szelektíven kell gyűjteni.

Noha január elsejétől válik élessé a rendszer, de ez nem jelenti azt, hogy a boltok polcain kizárólag visszaváltható palackokkal találkozhatunk. Az üzleteknek és a gyártóknak június 30-ig van idejük forgalmazni a felhalmozott, régi címkével ellátott palackokat,

így addig figyelnünk kell, hogy az adott termék csomagolását vissza tudjuk-e váltani, vagy sem.

Nem az automata adja vissza a pénzt

A felhasználókat egy érintőképernyős kijelző segíti majd a visszaváltásban. Amikor bedobtuk a gépbe az összes palackunkat, meg kell nyomni a kifizetés gombot, és három lehetőség közül választhatunk: 

  • kérünk egy utalványt, amin rajta van a visszaváltott palackok értéke – ezt a gép nyomtatja ki, és eldönthetjük, hogy a vásárlásunk értékéből vonják le a kasszánál, vagy készpénzben szeretnénk megkapni az összeget;
  • dönthetünk úgy is, hogy az összeget jótékony célokra ajánljuk fel – ezt a lehetőséget is a kijelzőn lehet választani;
  • a későbbiekben pedig elérhető lesz az is, hogy a bankszámlánkra utalják a visszavitt palackok értékét: ehhez le kell töltenünk egy applikációt, regisztrálnunk kell, és meg kell adnunk a számlaszámunkat, ezután automatikusan érkezik majd az összeg.

Mire jó ez az egész?

Az uniós szabályozás szerint 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát kell visszagyűjteni, és újrahasznosítani – jelenleg a műanyag palackok csak kis hányadát hasznosítják újra Magyarországon, a palackvisszaváltó-rendszer pedig a 90 százalékos cél elérését segíti. A vásárlókat az 50 forintos betétdíjjal ösztönzik arra, hogy ne dobják ki, hanem váltsák vissza a palackokat, mert aki nem így tesz, akár nagyobb összegtől is eleshet. Az itthon 2024. január elsejétől bevezetendő struktúra nem új keletű rendszer, Szlovákiában 2022 januárjában vezették be, és azóta folyamatosan emelkedik a visszaváltás aránya, illetve a balti államok tapasztalatai alapján elmondható, hogy akár három év alatt is elérhető az EU által célként kijelölt 90 százalékos visszaváltási arány – írja honlapján a Mohu.

Forrás: Telex, Mohu

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash / Zuzanna Szczepańska

Dián Dóri