Húsz, ‒ nagyrészt egymás számára ismeretlen ‒ nő találkozott össze egy decemberi szerdán a Panarom stúdiójában, ahová mindannyian azért érkeztek, mert szerették volna erősebb jelenléttel megélni az idei ünnepet, mint ahogy az előző években sikerült nekik.

Mindenki más okból kereste a megfelelő irányt – és más-más hiányokkal találta szemben magát az adventi lelassulás és a karácsonyra hangolódás közepette: a workshop vezetője, Feller Adrienne aromaterapeuta, mentálhigiénés szakember pedig éppen ezeket a személyes gondolatokat, kétségeket segített kibontani a program első óráiban. A csoport tagjai egy-egy illatcseppet kaptak a kézfejükre, és miután belélegezték azt, az esszenciával megtámogatva kezdték meg az elcsendesedést. A hangulatos szobában párnákon körbe ülve fogalmazhatták meg,

milyen ünnepre vágynak, miféle tényezők, belső gátak akadályozzák meg őket ebben, valamint hogyan tehetnék kézzelfoghatóbbá a célhoz vezető út lépéseit.

A workshop így önmagában szimbolizálta az advent lényegét és struktúráját: hiszen maga is a fokozatosság, az elfogadás, az egyéni és a közösségi erő keretében készítette elő a fő témát, az illóolajok szerepét az ünnep üdvözlése során.

Miután a csoport tagjai az első két órában megnyíltak egymás előtt, a lelki munkát követő kikapcsolódásként Adrienne megmutatta kedvenc forralt bor receptjét, amelyet minden évben illóolajokkal „fűszerezve” készít el a svéd glögg mintájára. A forró finomságba az alma és a bor mellett egy kis rózsaolaj, narancsolaj, kardamom és mirha is került, miközben fahéj, szegfűszeg, illetve szegfűbors ízesítette. A konyhában az is kiderült, hogy jelentése nemcsak az illatoknak van, hanem minden apró összetevőnek: a pohár aljára kerülő mandula a szerencsét, a mazsola pedig a bőséget jelképezi.

illóolaj aromaterápia Feller Adrienne aromaterapeuta
Feller Adrienne

Szembenézés a belső sötétséggel

A közös főzés – és kóstolás – élménye után könnyű volt újra elcsendesedni, és teljes figyelemmel a téma felé fordulni: Feller Adrienne különleges elméleti előadással készült, amely során személyes élményeire fűzte fel a különböző illóolajok használatát az adventi ünnepkörben. Ahogy a szakember elmondta: a szeptember végétől karácsonyig tartó heteket a kereszténység is a próbatételek időszakaként tartja számon, ez pedig abszolút párhuzamba vonható a természet és az ember változásaival.

„Kívülről elkezd fogyni a fény, ez pedig egyenes úton vezet el ahhoz, hogy szembe kell nézni a belső sötétséggel. A nehéz időszakokat nem tudjuk megúszni, azonban meg lehet erősíteni a belső tereket úgy, hogy egyszerűbben túljussunk rajtuk” – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Adrienne bevallása szerint élete egyik legmélyebb szakaszában kezdte a Dunába merülést: ott pedig szembesült azzal, hogy a hideg víz mélyére tartva, pillanatok alatt kapcsolódni kell a belső erejével, máskülönben nem tudja végigcsinálni a feladatot. A tapasztalás sokat segített neki abban, hogy megragadhassa az említett belső erő lényegét, és ezt átemelje a hétköznapokba, illetve az otthona falai közé. „Mindannyian képesek vagyunk ezt megtenni, de fontos látni, hogy ehhez kellenek a rituáléink, egy apró saját tér az otthonunkban, akár egy zug, ahol a saját belső munkánkra tudunk összpontosítani. Olyan ez, mint egy szent tér, ahol hálát adhatsz, ahol felkészítheted magad a következő nap kihívásaira” – fogalmazott a szakember.

Az igazságosság és a mértékletesség illatai

Illatok nélkül nincs karácsony – szólt a Panarom alapítójának tételmondata, mielőtt megmutatta a hallgatóságnak, milyen nagy erőkkel képesek támogatni a kitűzött lelki folyamatokat az illóolajok. Adrienne saját adventi készülődését mesélte el: ő ugyanis minden héten tesz egy felajánlást, és ennek jegyében alakítja környezetét, szokásait.

Az első hét az igazságosságé: ekkor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy fontos és minőségi szellemi táplálékot vegyen magához, amely segít számára feltenni a legfőbb kérdéseket. Hol állok én az igazságossághoz képest? Mikor voltam igazságtalan? A tiszta gondolkodás jegyében él és cselekszik nap mint nap, ebben pedig a fenyőillatok is nagy segítségére vannak.

„A fenyő sajátossága, hogy mindig tudja az irányt és mindig egyenesen halad előre. Az igazságosság kapcsán a vallás sokszor emlegeti azt a pillanatot, amikor az élet végén Isten előtt állunk. Valójában azonban ez nem szól másról, mint önmagunk elszámoltatásáról: amikor nincs melletted más embertársad, csak magaddal kell szembesülni. Ennek az esszenciáját foglalják magukban a fenyőillatok” – hívta fel a figyelmet Adrienne.

Advent második hete a mértékletességé: a szakember ekkor a visszafogottságot igyekszik megélni nemcsak belül, de a külsőségekben is. Egyik a másikra ugyanis visszahat, ezzel pedig hozzátesz ahhoz a bizonyos belső erőhöz. „Nagyon alapvető dolgokról szól a lemondás, mégis sokszor ez a legnehezebb addig, amíg meg nem tesszük. Ha kitartunk, akkor viszont igazi felszabadulást hoz. Olyan dolgokra kell gondolnunk, minthogy nem habzsolunk, nem eszünk édességet, csak a szükségesre szorítkozva táplálkozunk, egyszerűen öltözködünk” – sorolja Adrienne.

Hozzáteszi: a legfőbb számára ebben az időszakban mégis a szóböjt, azaz, hogy nem beszél feleslegesen, vagy nem beszél másokról másoknak.

A mértékletesség illata a tömjén: ennek fizikai hatása egyébként magában foglalja a szorongás oldását, valamint a figyelem koncentrálását a lényeges dolgokra.

A babér levegőhöz juttat és segít kiegyenesedni

Adrienne nemcsak mesélt az illatokról, körbe is küldte azokat az asztalnál ülők között: érdekes volt megtapasztalni, hogy az említett sárga fenyő, majd a tömjén mennyire hasonló esszenciát mutattak – akárcsak az igazságosság és a mértékletesség –, miközben mégis más-más jellegzetességeik emelkedtek ki az összképből. Ahogy Adrienne elmondta, a különböző illatok és illóolaj-keverékek még a természetben is akár 100–120 aromás vegyületből állhatnak, de egy idő után az illékonyabbak elpárolognak, ezért nem mindig ugyanazt a benyomást keltik bennünk.

Advent harmadik hete felé tovább haladva aztán a bátorság erényét ismertük meg: az aromaterapeuta szerint ennek jegyében olyan kérdéseket érdemes összegezni, mint például: hol nem vagyunk elég bátrak, megfelelően kiállunk-e magunkért, megengedjük-e saját magunk számára a hibázás lehetőségét.

„A bátorság kapcsán fel szoktam tenni a kérdést a hozzám forduló nőknek, hogy mennyire adnak teret az aggódásuknak másokért, kimutatják-e a másik felé. Nagy szembesülést jelent felismerni, hogy az aggodalmaimmal a hitet veszem el a másiktól, tulajdonképpen kizsákmányolom. Hiszen ha bízom benne és magamban is, akkor feleslegesen aggódom érte. Bátor pedig az lehet, akinek van hite magában, másokban – és összességében a világban vagy egy felsőbb erőben, amit ő valóságosnak gondol” – foglalta össze tapasztalatait a szakember.

A bátorság illata a babér, amely a leveles növények nagy részéhez hasonlóan a tüdőt erősíti. „Ha a tüdő tere nem elég tágas, automatikusan összegörnyedünk, nem tudunk egyenesen állni a világban. Ezt az egyenességet hozza el a bátorság, és erre segít ráhangolódni a babér illata, de szintén ide kapcsolható a rozmaring, a fahéj, a cickafark vagy a kakukkfű is” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feller Adrienne.

illóolaj aromaterápia Feller Adrienne aromaterapeuta

A lélekben és a karácsonyi asztalnál is a fűszert jelentik az illóolajok

Advent utolsó hete a legerősebb próbatételt jelenti, ha azonban erre már elkezdtük felépíteni a belső erőt, nem kell tartanunk attól, hogy nem álljuk ki a nehézségeket.

A szakember úgy véli, a bölcsesség hetének jegyében szembesülnünk kell azzal, hogy mindennek van fényes és árnyékos oldala. Ehhez mérten tegyük fel saját magunknak is a kérdéseket: hol van bennem a fény? Hol az árnyék? Meg tudok-e bocsátani magamnak?

„A bölcsesség magában foglalja az eddigieket – az igazságosságot, a mértékletességet, valamint a bátorságot, ‒ miközben hozzásegít ahhoz a felismeréshez, hogy a saját magam felé gyakorolt megbocsátás nyomán legyek irgalmas másokkal. A mirha és a tömjén együtt jelenti ennek a jegynek az illatát: mindkettőt használják sebgyógyításra, belélegezve pedig szimbolikusan kezelik az emberi lélek sérüléseit” – magyarázta el Adrienn.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett erények gyakorlásához nagy szükség van tudatosan megtervezni az adventet, nem hagyni elúszni a napokat, és teremteni egy-egy órát a saját rituáléinkra. Az egész ház rendszerezése, a felesleges dolgok kiválogatása, a ruhák, ágyneműk újra mosása és szellőztetése mind elősegítik a felkészülés és a megtisztulás folyamatát.

Az illatokat pedig ajándékba is adhatjuk ahhoz mérten, hogy milyen erényt, támaszt, hangulatot szeretnénk közvetíteni az ajándékozottnak a következő évre. Nemcsak forralt bort, kakaót vagy teát, de fürdősót is készíthetünk a karácsonyi illóolajok segítségével: előbbiek esetén az illóolajokat vagy keverékeket a cukorra, utóbbinál a sóra kell csepegtetnünk. Emellett a karácsonyi menüt is fűszerezhetjük hasonlóan: a kacsacombokkal például csodát tehet néhány csepp ceyloni fahéj, narancsolaj, szegfűszegolaj, a pulykával pedig a tömjén vagy a zsálya illóolajok aromái.

Képek forrása: Panarom

Széles-Horváth Anna