Ülünk a kanapén, és beszélgetünk. Végre itt van anyuka, és végre van öt perc, amíg Barni nem lóg a nyakán. Ez is csak azért, mert november közepére bekapott valami jó kis vírust az oviban. A levegőben a citrusfélék és a levendula keveréke kavarog, épp a „fénylő csillag” névre hallgató olajkeveréket párologtatjuk, amely fertőtlenítő hatású, ezért nálunk ez az ősz hivatalos illata. Ezt vittem be Barni ovijába is (épp aznap, amikor este már felment a láza), és legnagyobb meglepetésre nem ellenállással és feltartásokkal, hanem hatalmas örömmel és lelkesedéssel fogadták az ötletet, hogy a csoportszobában párologtassanak. Itt ugyanis hatalmas kultúrája van az aromaterápiának.

Anyukám mégis otthonról hozza a tudását. Nem sokkal azután, hogy a bőröndjéből előkerültek a kis barna üvegcsék, máris beszélni kezd. Olyan, mint egy jó vajákos asszony, állandóan hozza nekünk a finomabbnál finomabb keverékeket.

Ez az ő palackba zárt gondoskodása.

Most már el sem tudom képzelni, hogy a lakást ne járja át nap mint nap valamilyen illat, hogy kimaradjon a reggeli rutinból, amint Barniba bedörzsölöm a védelmet és biztonságot jelentő varázsolajat, hogy a lila foltjainkat, kisebb horzsolásainkat vagy éppen az izomlázunkat ne az anyukám által kevert csodaszerekkel kezeljük. Pedig szkeptikus voltam, amikor öt évvel ezelőtt bejelentette, hogy ő most aromaterapeuta lesz. Addig nem is nagyon hallottam erről a vágyáról, de nem lepődtem meg, mert amióta az eszemet tudom, lankadatlan érdeklődéssel űzi a hivatását: a szépészetet. Mindenről tudni akar, ami ehhez kapcsolódik, amiben fejlődhet, így nagyon sokoldalú kezelést tud nyújtani a keze alá kerülő vendégeinek. Én akkor épp az esküvőnkre készültem, majd az egyre növekvő pocakommal voltam elfoglalva, így a majd' két évig tartó képzési folyamatából csupán annyit érzékeltem, hogy mindig újabb illatokkal bővült a készlete, egyre csak sorakoztak a jegyzetfüzetei, amiben a több száz olaj kémiai összetételét és terápiás hatásait jegyzetelte, és minden egyes találkozásunk alkalmával ellátott valami kencével. Így a szülőszobán és a gyermekágyi időszakban már rutinosan nyúltam az aromaterápiához segítségért, és sosem csalódtam benne, azóta pedig a hétköznapjaink része.

Na, de, hogy miről is van szó pontosan, arról a szakértőt kérdeztem, az okleveles aromaterapeutát és szépségterapeuta mestert.

Pásztory Dóri: Na, meséld csak el, anyuka, mi is ez az aromaterápia?

Kovács Rita: Nagyon leegyszerűsítve: a növényekből kinyert illóolajok használata terápiás vagy kozmetikai célokra. Az aromaolajok nemcsak a testre, de a lélekre is erősen hatnak, így igen jól használhatók az egészség megőrzésére, a szervezet egyensúlyának fenntartására és a közérzet javítására. A XI. századtól, vagyis a desztillálás feltalálása óta ismert az illóolajok használata a gyógyításban, hiszen a virágok, gyökerek, levelek, magok, érett vagy éretlen termések mind alapanyagul szolgáltak. A modern kori aromaterápia Franciaországban kezdte meg térnyerését a XX. században, majd Angliában is nagy hagyománya lett az illóolajok használatának.

P. D.: Emlékszem, amikor tíz éve bementem valamilyen drogériába, és vettem egy rettentő büdös olajat pár száz forintért, az köszönőviszonyban sem volt a címkén feltüntetett növénnyel. Hogy lehet elkerülni az ilyen csalódásokat?

K. R.: Úgy, hogy csak 100 százalékos tisztaságú, megbízható forrásból származó, bevizsgált illóolajokat vásárolunk, ahol fel van tüntetve a származási hely, ha pedig olyat találunk, ami bioalapanyagokból van előállítva, akkor igazán jó úton járunk. A hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú az illóolaj szerkezetében megtalálható természetes kémiai vegyületek jelenléte, ha ezek roncsolódnak, vagy szintetikusak, akkor nemcsak hatástalan marad az olaj, de még káros mellékhatásai is lehetnek.

P. D.: Laikusként meg lehet különböztetni a jó és rossz minőségű olajakat?

K. R.: Szabad szemmel elég nehéz megállapítani, és sokszor az illat sem árulkodó, mert már szintetikusan is remekül elő tudnak állítani illóolajokat. Ezért fontos megnézni a címkét, hogy 100 százalékos tisztaságú-e az olaj, és megfelelt-e a bevizsgálás feltételeinek.

P. D.: Akik allergiások bizonyos növényekre, azoknak az illóolajban is kerülni kell ezeket?

K. R.: A nagyon erős allergénekből nem is készítenek illóolajat, de érdemes aromaterapeutával konzultálni, mielőtt valaki elkezd használni egy terméket. Van, amit inkább inhalálásra vagy légfrissítésre ajánlunk, van, ami bőrre kenve fejti ki a legjobban a jótékony hatását. Az alapillatokat könnyű beszerezni.

P. D.: Mi a helyzet a kismamákkal, a gyerekekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel?

K. R.: A terhesség és a szülés alatt nagyon széleskörűen használhatók az illóolajok. Mivel természetes megoldást nyújtanak, így valóban jó választás gyerekek számára is. Szerencsére már Magyarországon is egyre több szülésznő segíti a kismamákat az aromaterápiával. Természetesen vannak olyan olajok, amiket várandósság alatt érdemes kerülni, mert méhösszehúzódást okozhatnak, de például szülésnél már jó szolgálatot tesznek. A gyerekek számára természetesen más hígítást javasolt használni, és érdemes ügyelni az izgató, élénkítő, extrém frissítőolajok kerülésére, főleg, ha az a célunk, hogy legyen néhány nyugodt percünk. Vannak bizonyos betegségek (magas vérnyomás, epilepszia, asztma) amelyek nagyobb körültekintést igényelnek, ezért mindenképpen konzultáljunk képzett aromaterapeutával, mielőtt elkezdünk használni bizonyos olajokat.

P. D.: Milyen területeken alkalmazhatók?

K. R.: Az illatok legismertebb felhasználási módja talán a párologtatás, ezért mindenképpen érdemes diffúzort vásárolni, ugyanis nem minden párásító alkalmas az illóolajok használatára is. A gyermekek védelmében a hidegpárásítót ajánlom, így akár egész nap használhatjuk légfrissítésre vagy a levegő tisztítására. A masszírozás és bedörzsölés során is elérhetjük a jótékony hatásokat, de arra mindig ügyeljünk, hogy bőrre sosem kerülhet tisztán az illóolaj, mindig valamilyen növényi olajba oldva használjuk, így elkerülhetjük a bőrirritációt. A bázisolajnál is nagyon fontos, hogy hidegen sajtolt legyen. Bizonyos olajok érzékennyé tehetik a bőrt a fényre, így napozás előtt is körültekintően válasszunk keveréket.

P. D.: A tárolásukkal kapcsolatban mire érdemes figyelni?

K. R.: A nevükben is benne van, hogy illóolajok, tehát levegőn hagyva elillannak, úgyhogy lezárva, sötét üvegcsében kell őket tárolni. Nem avasodnak, nem penészesednek, maximum az illatuk intenzitásából veszíthetnek, de megfelelően tárolva nagyon sokáig használhatók.

P. D.: Adnál néhány tippet az őszi-téli időszakra, amelyekkel felvértezhetjük magunkat a borúsabb idő és a kórokozók ellen?

K. R.: Érdemes egy jól kombinálható alapkészletet beszerezni, és azok keverékeit használni különböző területekre.

Ezek az én személyes kedvenceim:

– citrusfélék (citrom, mandarin, grapefruit, bergamott) nagyon jól használhatók kedélyjavításra
– teafa, ami az egyik legszélesebb spektrumú fertőtlenítő    
– orvosi levendula: nyugtató, gyulladáscsökkentő
– geránium (rózsamuskátli): gombaölő, fájdalomcsillapító, harmóniateremtő hatású
– eukaliptusz radiata: megfázásra nagyon jó gyógyír
– borsmenta: legjobb légúttisztító
– majoranna: nyugtató, görcsoldó

Aroma-diffúzor

És íme, néhány recept, amiket nagyon jól lehet használni:

Őszi estén jólesik egy ellazulós, nyugtató fürdő: egy kanál tejszínbe (ez az oldószer, vízben ugyanis nem oldódik az olaj!) tégy tíz cseppet (gyerekeknek öt csepp) a következő illóolajokból: orvosi levendula, mandarin, majoranna, bergamott.

Immunerősítésre a következő keveréket ajánlom: Négy csepp eukaliptusz radiata, négy csepp teafa, hat csepp citrom, egy csepp borsmenta.

Ezt sokféleképpen lehet alkalmazni:

Fürdővízbe: egy kanál tejszínbe tíz cseppet /gyerekeknek öt csepp/
Diffúzorba: öt-tíz csepp
Inhalálásra: három-négy csepp
Mellkas, hát bedörzsölésre: ez esetben a keveréket 15 ml sárgabarackmag-olajba kell hígítani, és úgy kerülhet a bőrre. Ebből öt-öt cseppet lehet a mellkas, hát területére masszírozni naponta két-három alkalommal 

Éppen csak befejezi a mondatot, Barni már megint ott terem az ölében. Szívja magába a nagymama illatot, amivel a világ összes illóolaja sem ér fel. Jó, hogy nekünk itt hagy egy kicsit mindig belőle a kis barna üvegcséiben.

Pásztory Dóri

Képek forrása: Pásztory Dóri