-

Ha húsvét, akkor már biztosan itt bujdokol a kertek alatt a tavasz, nyílnak a madarak, csicseregnek a virágok. Vagy fordítva... Meg aztán, simán tudok hetes fonású kalácsot sütni (felvágás), de a bejglihez például még soha nem volt indíttatásom.

Viszont azt látom, hogy a locsolás mostanában kezd megosztó lenni. Hogy olyan helyzetidegen lett, okafogyottá, esetlenné vált. És akkor most közepesen halkan bevallom: én szeretem, ha kicsit meglocsolnak.

Mert valamennyire babonás is vagyok. És tudom-tudom, a babonaság: butaság... legalábbis ezt tartják, de én szeretetből vagyok babonás. A nagymamám miatt, akit nagyon szerettem, és a babonák nagy részét tőle tanultam. Úgy érzem, ha egy kicsit babonás maradok, akkor mindig velem marad. És babonásan tartom a hagyományt, hogy a locsolás termékenységet, bőséget, egészséget hoz az életünkbe, a megtisztulás jelképe, és ezért aztán örülök neki, ha meglocsolnak... és kicsit balszerencsésnek érzem, ha mégsem. Mindenkinek lehetnek perverziói, belátom.

Persze vannak fokozatok, támadtak már le szódásszifonnal, pohár vízzel, és a másik rettentő, a  Krasznaja Moszkva-szagú véglet is landolt már a fejemen nem egyszer.

Amit én ajánlok most, az olcsó parfümnél mindenképp környezetbarátabb megoldás. Felhasználóbarátnak is nevezném, hiszen a virágvizeknek, illóolajoknak kellemes, nem tolakodó illata van, és a tavaszi szellő huss, ki is fújja őket a hajból.

Lássuk az első, legegyszerűbb megoldást: locsolás virágvízzel

Ehhez nem lesz szükség másra, mint valamilyen virágvízre. Rózsavíz, levendulavíz jöhet szóba, előbbit viszonylag könnyű is beszerezni. Annyi a különbség, hogy most a rózsavizet nem valami különleges ételbe vagy limonádéba fogjuk löttyinteni (érdemes amúgy kipróbálni, nagyon finom), hanem áttöltjük egy kicsi üvegcsébe.

Rózsavizet kaphatunk ázsiai boltokban, esetleg nagyobb fűszerboltokban, de a  legtöbb szupermarketben is megtalálható már.

Kicsit haladóbb verzió

Ehhez már szükségünk lesz:

  • fél ujjnyi alkoholra
  • pár csepp illóolajra
  • vízre (nagyjából 20-30 milliliter az üveg méretétől függően)
  • üvegcsére

Alkoholért nem kell a patikába szaladni, én sem szoktam, pont jó rá a vodka is. Bizony. De ha van kéznél, természetesen a patikai is jó lesz.

Egy fél ujjnyit öntsünk az üvegcse aljára, és cseppentsünk bele öt cseppet valami finom illóolajból. Rázzuk össze, és hagyjuk egy picit állni (öt-tíz perc). Utána öntsük fel vízzel. A rózsa illóolaja nagyon drága, de a geránium, levendula jó választás lehet. Értelemszerűen a teafa, a szúrós szagával itt most nem rúg labdába.

Középhaladó, gyerekbarát verzió

Az egész DIY locsolókölni ötlet úgy jött annak idején, hogy sok fiús anyuka barátnőm kérdezte, mivel is lehetne kiváltani az a Krasznaja Moszkvát és az olcsó, kimondottan erre a célra árult kutyulékokat.

Így született az alkoholos recept, ám voltak, akik amiatt aggódtak, hogy jó, de nem annyira szuper, ha a kétévesnek alkoholos lötty spirccen a szemébe. Így aztán van a szuperbézik verzió is: vízbe pár csepp illóolaj. Így nem fog ugyan elegyedni, de ha minden locsolás előtt jó alaposan összerázzuk, legalább némileg illatos lesz.

Hozzávalók:

  • kis üvegcse (20-30 milliliter)
  • illóolaj
  • víz

A vizet öntsük a kis üvegbe, mehet bele öt csepp illóolaj. Használat előtt felrázandó. De szerintem ezt a kisebb versenyzők még külön szeretni is fogják.

Kicsi üvegcse

Igen, ezeket olyan könnyű írni, de ha nincs otthon kéznél, akkor elsőre nem is annyira egyszerű tippelni, honnan lehetne beszerezni.

A patikában kaphatunk kis üveget, és kérhetünk hozzá külön szórófejet is, kisebbeknek cseppentőset vegyünk, így kikerülhető a szembe spriccelős baleset is.

Ezek nem olyan receptek, amelyeknél patikai pontosságra kellene törekednünk, alapvetően bármilyen kisebb üveg jó lehet, amit otthon találunk.

Locsolásra, locsolókölnire fel! Viszont élő nyuszit ne vegyetek hirtelen felindulásból, karácsonykor sem cígölünk haza rénszarvast!

Nagy Réka

További tippek az Ökoanyu blogon!

A kiemelt kép a szerző tulajdonában vannak