Az augusztus 14-én publikált tanulmányban az Egyesült Államokra nézve reprezentatív kutatás eredményeit összegezték a kutatók: 27 857 résztvevő adatait elemezték 1998 és 2016 között. A vizsgált időszakban az alanyok körülbelül 15 százalékánál (4105 fő) alakult ki demencia. Ők valamennyien olyan területen éltek, ahol magas volt a részecskeszennyezés. Azt is megállapították, hogy különösen azokon a területeken élők érintettek, ahol jelentős a mezőgazdasági vagy az erdőtüzekből származó szennyezés.

Mi az a részecskeszennyezés?

Az valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a levegő tele van szálló porral, ezek ezerféle helyről származhatnak: szén- és földgáztüzelésű erőművekből, az autók kipufogójából, a burkolat nélküli utakról, építkezésekről, az erdőtüzek füstjéből, a növények permetezésekor pedig vegyszerek mikrorészecskéi kerülhetnek a levegőbe.

Egészségi szempontból a 10-16 mikronnál (μkisebb porszem a problémás, mert a szervezetünk nem tud úgy védekezni ellene, mint a nagyobb szemcsék ellen. Ezek ugyanis olyan pici részecskék, hogy bár belélegezzük őket, de ki már nem fújjuk, mert megtapadnak a szervezetükben.

Rárakódhatnak a tüdőnkre, belekerülhetnek a véráramunkba, sőt letapadhatnak az agyunkban is.

A levegőben szálló port a méret alapján kategorizálják. A PM10 a levegőben szálló 10 mikronnál kisebb részecskék gyűjtőneve – ezek főleg a légutakat irritálják. A PM2.5 a 2,5 mikronnál kisebb részecskéket takarja – csak hogy legyen viszonyítási alapunk: az emberi hajszál átmérője hússzor-harmincszor vastagabb egy ilyen porszemnél. A PM2.5 eljuthat a tüdőnkig és az agyunkig, és a tanulmány szerint jelenléte növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

Miért pont az erdőtűz és a mezőgazdaság?

Az eredmény a kutatókat is váratlanul érte – korábban ugyanis főleg a fosszilis tüzelőanyagokból származó részecskeszennyezést és annak az egészségre gyakorolt káros hatásait vizsgálták. „Amikor a mezőgazdaság és az erdőtüzek hatását vizsgáltuk, meglepődtünk”mondta a CNN-nek a tanulmányon dolgozó egyik kutató, dr. Sara Dubowsky Adar, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Kar epidemiológiai tanszékének alelnöke.

A professzor szerint utólag visszagondolva nagyon is logikus az eredmény, mivel a szennyezés agyra gyakorolt hatásait vizsgálták, a mezőgazdaságban pedig sok olyan növényvédő szert permeteznek szét, amelyek a kártevőkre veszélyes idegmérgek.

Csakhogy a levegőbe kerülve a peszticidek icipici részecskéi az emberi agyra is káros hatással lehetnek. Az erdőtüzek során pedig nem csak a fák égnek – benzinkutak és lakóházak is lángra kapnak, ezekben szintén sok az az olyan anyag, ami a füsttel belélegezve az emberek számára pusztító hatású lehet. 

További kutatások szükségesek

Azt most sikeresen megállapították a kutatók, hogy az erdőtüzekből és mezőgazdaságból származó szennyezés nagyban növeli a demencia kialakulásának kockázatát – a szennyezett területen élőknek 1,4-szer nagyobb az esélyük rá –, de azt még nem tudják pontosan, hogyan zajlik a folyamat. Elméleteik természetesen vannak. Azzal eddig is tisztában voltak a tudósok, hogy a részecskeszennyezés szív- és érrendszeri problémákat okozhat, aminek következtében kevesebb oxigén jut az agyba, és ez fokozhatja a demencia kialakulásának esélyét. Ám további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan meghatározhassák annak mechanizmusát, ahogyan a belélegzett részecskék elősegítik a demencia kialakulását.

És bár nincs közvetlen ok-okozati kapcsolat a kettő között, a kutatók már most kongatják a vészharangot, ugyanis a levegő szennyezettsége általános probléma az egész világon, és súlyos károkat tud és fog is okozni ezen a területen is.

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Manny Chavez

Dián Dóri