Vendégként honnan tudhatjuk, hogy mivel készüljünk?

A nászajándékra, menyasszonytáncra vonatkozó információkat általában megtaláljuk a meghívóban, de ha mégsem, akkor érdemes megkérdezni a párt, akár a meghívó átadásakor. Mert az, hogy aztán mennyi kerül a borítékba, azon is múlik, hogy kell-e számolni menyasszonytánccal, amikor szintén pénzt szokás adni.

Vannak párok, amelyek a nászajándékba kapott pénzt jótékonysági célra fordítják, és ezt jelzik is a násznépnek. Ma már az a bevett gyakorlat, hogy hagyományos módon, borítékban kérik az erre fordítandó összeget, és ők juttatják el az általuk választott szervezet számára, hogy ne terheljék ezzel a vendégeket.

Ha nem ez a helyzet, akkor is szimpatikusabb, ha a pár deklarálja, hogy utazásra vagy valami más célra (esetleg új otthonra) gyűjt, mintha kimondaná – ami általában a valóság –, hogy az esküvő költségeinek legalább egy részét szeretné visszakapni. Ez ugyanis nyomást helyezhet a meghívottakra – úgy érezhetik, mindenképp annyit kell adniuk, hogy nullára jöjjön ki az esküvő.

De lehetséges ez egyáltalán?

Mennyibe kerül egy esküvő 2023-ban Magyarországon?

A rövid válasz az, hogy többe, mint 2022-ben. De az ár attól is függ, mekkora esküvőről beszélünk, milyen extrákkal és az országon belül hol. Mindenesetre kimondhatjuk, hogy 

egy átlagos hetven-száz fős lagzi szállás nélkül öt–hét millió forint között mozog, 

attól függően, hogy vidéki vagy fővárosi, és milyen extrák (legyen szó tervezői ruháról vagy különleges menüről) emelik az árát.

Akkor mennyit is kellene adnia egy vendégnek?

Természetesen nem az a cél, hogy a vendégek megkapják a teljes esküvői árajánlatot, plusz a meghívottak számát, majd rövid osztás után megállapítsák, hogy mennyivel is kell hozzájárulniuk.

Madarász Zsuzsi esküvőszervező azt mondja, az az általános szabály, hogy a vendégeknek a saját étel- és italfogyasztásuk értékét illik a borítékba tenniük. Ez az összeg az esküvőszervező tapasztalata szerint egyszerű ételsor esetén is minimum húszezer forint, átlagos esküvői menünél pedig harminc–negyvenezer között mozog.

A legmagasabb árat az italfogyasztó felnőtt vendégeknek kalkulálják, de sok cateringes külön számolja azokat, akik nem isznak alkoholt, és általában féláron adják a gyerekmenüt (ha egyáltalán vannak gyerekek az esküvőn) hat- és tizenkét éves kor között, hat év alatt akár még olcsóbban, a három év alatti gyerekek pedig a legtöbbször ingyen vehetnek részt a lakodalmon. A legtöbb cateringszolgáltatónál a vacsorához járó italcsomagban az alkoholmentes italok mellett borok, sörök, pezsgő szerepel, a röviditalok, esetleg koktélok külön kategóriába esnek.

És mi a valóság – visszajön az esküvő ára?

Több párral beszélgetve 

az az általános tapasztalat, hogy az esküvő árának kétharmada jön vissza abban az esetben, ha a szülők nem támogatják nagyobb összeggel az eseményt. 

Amennyiben az örömszülők (esetleg a keresztszülők is) megtehetik, ők akár félmilliós, milliós borítékokkal is segítenek, és akkor valóban megtörténhet, hogy végül visszajön a szertartás és buli teljes ára. Ma már sokkal ritkább, hogy a szülők fizetik az esküvőt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és elég sok film szól arról, hogy a pénzért általában beleszólást is szeretnének vásárolni, ami nem feltétlenül filmes klisékkel, hanem nagyon is valós konfliktusokkal járhat. Mivel egy mai esküvőre készülő pár általában kereső felnőttként dönt a házasság mellett, és minden tekintetben a saját elképzelésüket szeretnék megvalósítani, a szülők inkább egy nagyobb összegű nászajándékkal, esetleg a nászút finanszírozásával fejezik ki a támogatásukat – ha van rá keretük. 

A legtöbb pár nem is kalkulál azzal, hogy a teljes költség visszajön, sokkal inkább úgy gondolkozik, hogy egy bizonyos összeget megér, hogy olyan legyen a nagy nap, amilyennek megálmodták.

Akkor mennyit és hogyan tegyünk a borítékba?

Ahogy az esküvőszervezőtől megtudtuk, a fogyasztásunk ára harminc- és negyvenezer forint között mozog fejenként, szóval ezt érdemes figyelembe venni… És persze azt is, mennyire vagyunk közeli barátai, hozzátartozói a házasodó párnak. Nehéz kérdés, hogy a „plusz egy fők” mennyivel járuljanak hozzá, különösen, ha még friss kapcsolatról van szó. Vajon annak illik fizetnie a nászajándékot, akinek a révén a meghívás érkezett vagy a „plusz egy”-nek is bele kell kalkulálnia ezt az összeget a meghívás elfogadásakor? 

Sokakban felmerül, hogy nem szívesen adnak pénzt, és különben is, hogyan lehet azt elegánsan, szépen prezentálni? Szerintem minden pár örül valami személyes apróságnak a pénz mellett, és vannak egyéb trükkök, amikkel felpimpelhetjük a kissé fantáziátlan borítékot: pénzkép, pénztorta, pénzbonbon vagy akár pénzfa is lehet az ajándékunk. Ha viccesek akarunk lenni, néhány befőttesüvegnyi apróval is odaállíthatunk, de azt hiszem, ezt kevés pár értékeli.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az esküvői borítékokkal?

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / hxyume

Tóth Flóra