A bűnös város, amelynek lakóira a hiedelem szerint maga Isten sújtott le – Port Royal (Jamaika)

Az egykor virágzó kikötőváros a karibi térség kalózközpontja volt a XVII. században. A kezdetben aprócska spanyol kikötőből a század közepére az angol flottával együttműködő kalózok székhelye lett, akik innentől kezdve „angol uralkodói jóváhagyással fosztogathatták a spanyol hajókat”. A város fejlődésnek indult, az Újvilág második legnagyobb angol települése lett; fosztogatók, örömlányok és bűnözők tanyája.

A rosszhírű városnak aztán a század végén egy földrengés, majd az azt követő cunami lett a veszte, néhány évvel később pedig több tűzvész is pusztított és hurrikánok is végigsöpörtek rajta. A kor emberei nem sok együttérzést tanúsítottak a természeti csapásban elhunyt lakosok iránt, úgy gondolták, Isten sújtott le a bűnös városra. És míg a felszínen nem maradt belőle több, csak egy kis tengerparti falu,

a víz alatt kitűnő állapotban láthatók az egykori település maradványai, melyekhez (engedéllyel) lemerülhetnek az érdeklődők.

Forrás: YouTube / National Geographic

Krisna földi otthona, amely az elemek áldozatául esett – Dwarka (India) 

A néphagyomány szerint az ősi város Krisna istenség földi birodalmának fővárosa volt, melyet követői két nap alatt építettek számára rengeteg arannyal és drágakővel. A legenda úgy tartja, hogy a város egy része akkor süllyedt a tengerbe, amikor Krisna elhagyta halandó testét (bár valószínűleg a tektonikus lemezmozgások állnak a háttérben).

Dwarka a mai napig fontos zarándokhelye a hinduknak, történelmi jelentősége miatt pedig a régészek körében is népszerű. A közeli tengerfenékről a XX század során számos tárgy és épületmaradvány került elő, melyek valószínűleg az elsüllyedt városrész maradványai.

A római birodalom „Las Vegasában” ma már csak a halak szórakoznak – Baia (Olaszország)

A római birodalom „Las Vegasának” is nevezett település kedvelt volt a korabeli hedonisták körében: a gazdag elit legfontosabb tagjainak, köztük Cézárnak, Nérónak és Cicerónak is voltak a városban villái.

A termálfürdőkkel és szállókkal teli Baiát a muszlim hódítás után elkezdte visszavenni magának a természet: a termálvizet szolgáltató vulkanikus tevékenység következtében a vízszint emelkedni kezdett.

A romok nagy része hat méter körüli mélységben fekszik, így rengeteg érdeklődőt vonz, akik szeretnék megcsodálni a jó állapotban fennmaradt épületeket, szobrokat.

Huszonöt év a víz alatt nem múlik el nyom nélkül – Villa Epecuén (Argentína) 

Az argentin üdülőfalut néhány évtizede, a XX. század második felében kezdte visszahódítani a természet, amikor a közelben található gát az időjárás miatt megsérült, a szokatlanul heves esőzések miatt pedig megemelkedett a vízszint. A falut lassan ellepte az Epecuén-tó sós vize, ami a kilencvenes évekre tíz méter magasan állt a településen. 

Bár a térséget sújtó szárazság miatt a falu maradványai újra a felszínre bukkantak, az egykori lakosok többsége sosem tért vissza.

A huszonöt víz alatt töltött év nyomot hagyott a falun, posztapokaliptikus látványt nyújtanak a sótól fehér épületek és a növényzet elfehéredett csonkjai.

A településnek egyetlen állandó lakója van: a 93 éves Pablo Novak, aki 2009-ben tért vissza, és azóta is segíti a romokhoz érkező érdeklődőket.  

Néhány település azonban nem természeti csapások miatt került víz alá, hanem a gazdasági fejlődésnek esett áldozatul.

Ennél lenyűgözőbb víz alatti időkapszulát sosem láttál – Shicheng (Kína) 

A térség egykor fontos politikai és gazdasági csomópontjaként funkcionáló város történelme 1300 évvel ezelőttre nyúlik vissza, páratlan építészete pedig a mai napig megcsodálható, a harminc méter mély víz ugyanis konzerválta az épületeket.

Az ötvenes években egy vízerőmű építése miatt árasztották el a völgyet, akkor hozták létre a mesterséges tavat, mely ma időkapszulaként őrzi a birodalmi Kína építészeti emlékeit. A várost egykor körülvevő dombok csúcsai – amelyek szigetekként látszanak ki a felszínen –, sok turistát vonzanak, a képzett búvárok azonban megcsodálhatják a dombok lábánál elterülő város maradványait is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TartariAnne (@tartarianne) által megosztott bejegyzés

Az egykori település romjai ma már csak a levegőből látszódnak – Ontario elveszett falvai (Kanada) 

Az ötvenes években a szállítóhajók közlekedésének megkönnyítése érdekében a Szent Lőrinc folyót kiszélesítették, és megszületett a Nagy-tavakat és az Atlanti-óceánt összekötő átjáró. Ahhoz azonban, hogy ez az ipari szempontból fontos beruházás megszülethessen, a gáttal felduzzasztott folyót korábban lakott területekre engedték. Összesen tíz település lakóinak kellett elhagyni az otthonaikat, hogy a folyó birtokba vehesse a területet. A közelben azóta látogatóközpont épült, ahol az érdeklődők megismerhetik a települések történetét, és néhány eredeti épület rekonstrukcióját is megnézhetik. Aki azonban az eredeti romokat szeretné látni, annak alacsony vízálláskor repülőre kell pattannia, azok ugyanis csak a levegőből látszódnak. 

Az újra és újra felszínre bukkanó szellemvárost mindenki látni akarja – Fabbriche di Careggine (Olaszország) 

A XII. századi toszkán falut szintén egy vízerőmű építése miatt árasztották el még a negyvenes években. Az árasztás előtt itt nem rombolták le teljesen az épületeket, így amikor néhány évtizedenként karbantartás miatt leengedik a víztározót, felszínre bukkan a szellemváros, amit rengeteg turista látogat meg, mielőtt újra a víz veszi birtokba a völgyet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MyTrueAncestry (@mytrueancestry) által megosztott bejegyzés

Időnként még meg-megszólal a magányos torony harangja? – Sant Romá de Sau (Spanyolország)

A katalán település története sok más falué is lehetne, a francia, az olasz és a svájci Alpokban is vannak települések, melyekből mára csak a templomtornyuk maradt. Sant Romá falut a hatvanas években árasztották el, amikor víztározót hoztak létre a völgyben.

Az épületeket elbontották, a lakosokat a környező falvak fogadták be, halottaikat kiásták és magasabbra temették.

Általában csak a magányos torony teteje emlékezteti az arra járót, hogy ott valamikor település volt, alacsony vízállásnál azonban a teljes torony felszínre kerül (ezért védeni kell a turistáktól, nehogy felmásszanak a megroggyant toronyba). A magányos templomtornyokat sok helyen övezik legendák, a környékbeliek időnként hallani vélik a harangokat, bár azokat természetesen az árasztás előtt elszállították.  

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Westend61

Pichler Zsófi