Télbúcsúztató hüttehangulat isteni, mákos császármorzsával
Vasárnapi süti – nem csak vasárnapra

Ez a recept egy igazán különleges, a téli osztrák hütték hangulatát idéző finomság. Hasonlít a klasszikus osztrák császármorzsára, de megidézi a mákos gőzgombóc ízvilágát is. Az elmúló tél utolsó nagy dobása: osztrák ihletésű császármorzsa mákkal, almapürével és vaníliaszósszal! Ha elkészítititek creatorunk, Nagy Fruzsi, cukrász receptjét, különleges ízélményben lesz részetek!
–
A farsang végével búcsúztatjuk a telet, de még élénken élhetnek az emlékek az osztrák és német sípályák hüttéiben kapható, vaníliaöntetes mákos gőzgombócról vagy az almaszószos császármorzsáról. Ennek a két ikonikus desszertnek a fúzióját hoztam ma el nektek.
Magyarországon a császármorzsa inkább egy grízalapú, daramorzsára emlékeztető édesség, ami gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Legfinomabban a nővérem készítette el, és olykor-olykor, egy-egy szerencsés időszakban még egy nagy adag házi csokiszószt is főzött hozzá – megtörve ezzel a hagyományt, miszerint ehhez a desszerthez házi baracklekvár dukál.
Na, ez a recept viszont teljesen más! Pihe-puha párnácskákból álló, tepsiben sült meleg finomság, amely téli hangulatot idéz, de az év bármely szakában elkészíthető. Íme a mákos császármorzsa!
@wmn.hu Egy falat téli Ausztria a tányérodon! 🍽️ Ez a recept igazi hüttés hangulatot varázsol, hiszen a klasszikus osztrák császármorzsa és a mákos gőzgombóc legjobb ízeit ötvözi. Az elmúló tél utolsó nagy dobása: mákos császármorzsa almapürével és vaníliaszósszal! 🍎✨ 👩🍳 Készítsd el Creatorunk, Nagy Fruzsi @cukrasztitkok receptje alapján, és élvezd ezt a különleges ízélményt! 🤩 📝 Hozzávalók (2-3 adaghoz): 🥚 3 db tojás – a sárgája és a fehérje különválasztva 🌱 50 g mák 🌾 125 g liszt 🥛 250 g tej 🍬 50 g cukor 🧁 3 g sütőpor (kb. fél teáskanál) 🧈 25 g vaj (a sütéshez) Januártól WMN Creator Programunkban támogatjuk, mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #császármorzsa #mák ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 3 db tojás – a sárgája és a fehérje különválasztva
- 50 g mák
- 125 g liszt
- 250 g tej
- 50 g cukor
- 3 g sütőpor (kb. fél teáskanál)
- 25 g vaj (a sütéshez)
Elkészítés:
- A tojássárgáját a cukorral, a liszttel, a sütőporral, a mákkal és a tejjel egy robotgép segítségével sima, egynemű masszává keverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A felvert fehérjét két részletben óvatosan hozzáadjuk a mákos masszához, és habverővel csomómentes, egynemű tésztává keverjük.
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd ráöntjük a császármorzsa masszáját.
- Közepes hőfokon kb. 5-6 percig sütjük. Ha az alja aranybarnára kezd pirulni, jöhet a következő lépés.
Tipp: Érdemes többször ellenőrizni az alját, hogy mennyire sült meg. Ezt egy spatula vagy lapát segítségével könnyen megtehetjük
Elkészítés folytatása:
- Ha a massza alul megsült, egy lapát vagy fakanál segítségével négy részre vágjuk, majd megfordítjuk a darabokat. Ezeket is 5-6 percig sütjük aranybarnára, közben nyugodtan tovább apríthatjuk kisebb darabokra.
- Ha kész, szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk vaníliaszósszal és meleg almapürével. Szilvalekvárral vagy bodzabogyólekvárral is isteni!
Cukrásztitok:
Emlékszem, amikor kiköltöztem Németországba, aggódtam, hogy nem lehet majd mákot kapni. De lehetett. Sőt, többféle verzióval találkozhatunk a német boltokban. Lehet kapni egész szemű mákot, amit főleg kenyerek, zsömlék, pékáruk dekorálásához használnak, és amit mi cukrászok külön megdarálunk még a felhasználás előtt. A másik verzió a már megdarált mák, ezzel a legkönnyebb dolgozni, bejglikészítő időszakban igazi áldás. A harmadik pedig az előre elkészített, vákuumcsomagolt, ízesített máktöltelék. Ez a változat kezdőknek szuper segítség lehet!
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nemcsak élmény, hanem siker is lesz!
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok oldalát a Facebookon is!
Kiemelt kép: Nagy Fruzsi