A farsang végével búcsúztatjuk a telet, de még élénken élhetnek az emlékek az osztrák és német sípályák hüttéiben kapható, vaníliaöntetes mákos gőzgombócról vagy az almaszószos császármorzsáról. Ennek a két ikonikus desszertnek a fúzióját hoztam ma el nektek.

Magyarországon a császármorzsa inkább egy grízalapú, daramorzsára emlékeztető édesség, ami gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Legfinomabban a nővérem készítette el, és olykor-olykor, egy-egy szerencsés időszakban még egy nagy adag házi csokiszószt is főzött hozzá – megtörve ezzel a hagyományt, miszerint ehhez a desszerthez házi baracklekvár dukál.

Na, ez a recept viszont teljesen más! Pihe-puha párnácskákból álló, tepsiben sült meleg finomság, amely téli hangulatot idéz, de az év bármely szakában elkészíthető. Íme a mákos császármorzsa!

@wmn.hu Egy falat téli Ausztria a tányérodon! 🍽️ Ez a recept igazi hüttés hangulatot varázsol, hiszen a klasszikus osztrák császármorzsa és a mákos gőzgombóc legjobb ízeit ötvözi. Az elmúló tél utolsó nagy dobása: mákos császármorzsa almapürével és vaníliaszósszal! 🍎✨ 👩‍🍳 Készítsd el Creatorunk, Nagy Fruzsi @cukrasztitkok receptje alapján, és élvezd ezt a különleges ízélményt! 🤩 📝 Hozzávalók (2-3 adaghoz): 🥚 3 db tojás – a sárgája és a fehérje különválasztva 🌱 50 g mák 🌾 125 g liszt 🥛 250 g tej 🍬 50 g cukor 🧁 3 g sütőpor (kb. fél teáskanál) 🧈 25 g vaj (a sütéshez) Januártól WMN Creator Programunkban támogatjuk, mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩‍🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #császármorzsa #mák ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

  • 3 db tojás – a sárgája és a fehérje különválasztva
  • 50 g mák
  • 125 g liszt
  • 250 g tej
  • 50 g cukor
  • 3 g sütőpor (kb. fél teáskanál)
  • 25 g vaj (a sütéshez)

Nagy Fruzsi Creator
Kép: Nagy Fruzsi

Elkészítés:

  1. A tojássárgáját a cukorral, a liszttel, a sütőporral, a mákkal és a tejjel egy robotgép segítségével sima, egynemű masszává keverjük.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  3. A felvert fehérjét két részletben óvatosan hozzáadjuk a mákos masszához, és habverővel csomómentes, egynemű tésztává keverjük.
  4. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd ráöntjük a császármorzsa masszáját.
  5. Közepes hőfokon kb. 5-6 percig sütjük. Ha az alja aranybarnára kezd pirulni, jöhet a következő lépés.

Tipp: Érdemes többször ellenőrizni az alját, hogy mennyire sült meg. Ezt egy spatula vagy lapát segítségével könnyen megtehetjük

Nagy Fruzsi Creator
Kép: Nagy Fruzsi

Elkészítés folytatása:

  1. Ha a massza alul megsült, egy lapát vagy fakanál segítségével négy részre vágjuk, majd megfordítjuk a darabokat. Ezeket is 5-6 percig sütjük aranybarnára, közben nyugodtan tovább apríthatjuk kisebb darabokra.
  2. Ha kész, szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk vaníliaszósszal és meleg almapürével. Szilvalekvárral vagy bodzabogyólekvárral is isteni! 

Cukrásztitok:

Emlékszem, amikor kiköltöztem Németországba, aggódtam, hogy nem lehet majd mákot kapni. De lehetett. Sőt, többféle verzióval találkozhatunk a német boltokban. Lehet kapni egész szemű mákot, amit főleg kenyerek, zsömlék, pékáruk dekorálásához használnak, és amit mi cukrászok külön megdarálunk még a felhasználás előtt. A másik verzió a már megdarált mák, ezzel a legkönnyebb dolgozni, bejglikészítő időszakban igazi áldás. A harmadik pedig az előre elkészített, vákuumcsomagolt, ízesített máktöltelék. Ez a változat kezdőknek szuper segítség lehet! 

Nagy Fruzsi Creator
Kép: Nagy Fruzsi

Tarts velem jövő héten is!

Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom mennyit hibáztam a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, és inspirálnak, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amikkel át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat. 

Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nemcsak élmény, hanem siker is lesz! 

További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok oldalát a Facebookon is! 

WMN szerkesztőség

Kiemelt kép: Nagy Fruzsi