Mozgás bárhol, bármikor

Az órák nyilván a többiekkel együtt, élőben az igaziak, de az élet néha közbeszól. Az, hogy mekkora őrületes szerencse, hogy három napon át bármikor visszanézhetőek a Fitness & Yoga Now oldalon, már az első kiválasztott alkalmak – és hozzám szegődött társaság – kapcsán is kiderült. A Gyertyafényes jóga és Stretching-órát, amire beneveztem, ugyanis sikerült első nekifutásra a nővérem mellett az ötéves unokaöcsémet és az egyéves kutyámat is a jógamatracokra vonzani.

Biztos, ami biztos, mi a lefelé néző kutyapózt élő kutyával együtt gyakoroljuk, na.

Pedig olyan szépen nekikészültünk, gyertyákat gyújtottunk, besötétítettünk, bekészítettük a jógamatracokat, hogy „na, most aztán mi itt jógázni fogunk.” A két naiv anyuka, ugye.

Nos, a jó mentális egészséghez nemcsak sok mozgás, de némi humorérzék is kell, ugyebár. Mert ahogy mi elkezdtük a jógát, hol az ötéves Bendegúz (a név kötelez) unokaöcsém ugrált rajtunk, hol az egyéves Biscuit kutyám jött oda megnyalogatni az arcunkat. A nővéremmel jókat röhögtünk, mert az egyórás jóga során sokszor jobban hasonlítottunk egy kabaréjelenet szereplőire, akik „kicsi a rakást” játszanak, mint két összpontosító jógira.

Épp ezért megnyugtató volt a tudat, hogy a befizetett órát másnap is vissza tudom még nézni, így akár az élő részvétel mellett ismételhetek is – már a siserehad jelenléte nélkül. (Akkor valóban volt esélyem elvégezni a gyakorlatokat, és elmerülni a nyújtásban, légzésben, relaxációban.) 

Elmélyedés – második nekifutásra

És nyilván nem mondok újat azzal, hogy erre a jelen helyzetben növekvő szükségem van – mint legtöbbünknek.

Egy olyan időszakban, amikor a legerősebbek belső tartása és mentális egészsége is komoly megterhelésnek van kitéve, egy online, bármikor elérhető, minőségi jóga vagy meditáció, de akár egy jól kiválasztott fitneszfoglalkozás is valóban kincset ér.

Így, ha akad egy szabad félórám napközben, vagy éppen reggel érzem azt, hogy ki tudom magam verekedni az ágyból, akármikor találok magamnak megfelelő edzést, mozgásformát.

Néha valóban csak egy nyújtásra van erőm, máskor viszont a dinamikusabb mozgás is belefér. Ezért szuper, ha lehet választani a napszaknak és az én adott pillanati állapotomnak is megfelelő jóga és fitnesz, valamint meditációs foglalkozások közül.

A weboldalon a nehézségi és az intenzitási fokot is jelzik az adott foglalkozás mellett, így nem veszek zsákbamacskát, amikor választok. Különböző szűrőkkel bárki válogathat az eltérő nehézségi fokok és intenzitások közt, de ha valaki elakadna, annak online állandóan elérhető segítséget is nyújtanak.

Nekem mostanában a legnagyobb kihívást a következetesség hiánya (leánykori nevén: lustaság) okozza. Itt azonban van rá lehetőségem, hogy magamnak állítsak össze egy edzéstervet, ami nagyban segít abban, hogy rendszeressé váljon a mozgás az életemben ismét.

Jóga flow, nyújtás és relaxáció 

A választásom ezúttal egy nyújtó és lazító foglalkozásra esett, ami azért is jó döntés volt, mert lehetőséget adott egy kicsit befelé figyelni.

Irányított, hosszan kitartott pózokkal és csavarásokkal, lassú mozdulatokkal segített (második nekifutásra) lelassulni, és a légzésre koncentrálva kiszakadni a jelenből.

Ami hatalmas kincs, mert jelenleg olyan intenzív az élet körülöttem, hogy ajándék, ha néha nem hallom a saját gondolataimat.

(Nem tudom, ki hogy van ezzel, de ha pár percre sikerül lehalkítanom a belső monológomat, és tudok a jelenben, súlyos gondolatok nélkül létezni, az önmagában nagy érték: feltölt és lelazít.)

Az oktató, Anna folyamatosan és megnyugtatóan magyarázta, hogy melyik pozícióban mire figyeljek, hogy elkerüljem a sérülést és a legtöbbet kapjam az adott mozdulattól. Ugyanakkor akadtak percek, amikor csend volt, csak békés háttérzene szólt, aminek köszönhetően bele tudtam mélyedni a gyakorlatba. Érzelmileg a foglalkozás legintenzívebb része a relaxáció volt, amihez betakarózva, beburkolózva „hullapózban” álltam neki.

A szanszkrit mantra a háttérben tökéletes volt arra, hogy teljesen bele tudjak feledkezni ebbe az ászanába, és le tudjak kapcsolódni a világról. Nem véletlen, hogy ez egy gyertyafényes, esti gyakorlatsor, mert ebben a relaxált állapotban sokkal könnyebb utána egy jót és pihentetőt aludni. Ami a magamfajta inszomniásnak aztán különösen nagy érték. De vannak olyan foglalkozások is, amelyeket kifejezetten reggelre, vagy épp az ebédszünetre terveztek. (Így aztán tervbe is vettem, hogy amikor tudok, be fogok illeszteni olyan edzéseket, amikkel megtörhetem a munkanap monotonitását, és ami erőt, kreativitást ad a délutánra.)

Nem tagadom, hiányoznak az edzőtermek, a közös foglalkozások, de mint sok mindent, most a mozgást is másként kell megoldanom, mint eddig.

Kégl Ági