Ha az emancipált nő és a lányok kedvence egymásba szeret

Két elhivatott fiatal: a lányok karizmatikus kedvence és egy ambiciózus, szókimondó nő találkozott 1971-ben a Yale jogi karának könyvtárában. Az első lépést Hillary tette meg, miután észrevette, hogy a fiú percek óta megbabonázva nézi.

„Ha továbbra is bámulni fogsz, én pedig viszonzom majd a tekinteted, akkor legalább annyival tartozunk egymásnak, hogy bemutatkozunk. Az én nevem Hillary Rodham. És a tiéd?” – emlékezett vissza az egykori first lady.

Billt mágnesként vonzotta a Hillaryből áradó erő és önbizalom. „Volt egy olyan érzésem, hogy ez megváltoztathatja az életem” – mesélte. A kapcsolatuk magától értetődőn fordult komollyá rögtön a megismerkedésük után. Szinte pillanatok alatt a másik bűvkörébe kerültek. „Bill mintha egy másik univerzumban létezett volna. Vele egy másfajta kapcsolódást éltem meg. Úgy éreztem, ő a legérdekesebb ember, akivel valaha találkoztam és valaha találkozni fogok. Tudtam, hogy mellette soha nem lesz egy unalmas pillanatom sem – és ez be is bizonyosodott” – mesélte Hillary a Hulu nemrég megjelent, róla szóló dokumentumfilmjében.

Bill és Hillary Rodham Clinton 1979-ben – Forrás: Getty Images/Wellesley College/Sygma

Bill először 1973-ban, Angliában kérte meg Hillary kezét, aki nemet mondott, azzal az indokkal, hogy időre van szüksége. Tudta, hogy Bill a saját karrierjére szeretne fókuszálni, ahogy ő is az övére. Hillary azonban végül otthagyta Washingtont és Arkansas-ba költözött Billhez, és ezúttal már elfogadta az újabb lánykérését.

Két év jegyesség után, 1975-ben, tizenöt vendég előtt, a saját nappalijukban fogadtak egymásnak örök hűséget. Ennek az ígéretnek a betartása aztán kinek jobban, kinek kevésbé sikerült.

Hillary az esküvőn nagy megrökönyödést keltett azzal, hogy bejelentette, megtartja a leánykori nevét; Bill anyja zokogott a hír hallatán – de végül néhány évre rá felvette a férje vezetéknevét. A házasságuk után öt évvel később pedig megszületett első és egyetlen gyerekük, Chelsea, aki ma már háromgyerekes anya.

Hillary, Chelsea és Bill – Forrás: Getty Images/Alfred Eisenstaedt/The LIFE Picture Collection

Szövetségesek

Bill és Hillary házassága nemcsak szerelmi kapcsolat, hanem politikai szövetség is. Hillary a pályájuk kezdete óta támogatta Billt a karrierépítésben, és bár nemrég azt nyilatkozta, hogy sok döntésével nem értett egyet, de „ha Bill Clinton még egyszer indulna az elnöki posztért, én rá szavaznék”. Miközben Bill a politikai színtéren vált egyre ismertebbé, Hillary sem tétlenkedett egy ügyvédi iroda partnereként: az ő nevéhez fűződik a cég szülési szabadságról szóló stratégiájának kidolgozása. Billt 1993-ban az Amerikai Egyesült Államok 42. elnökeként iktatták be, a család pedig beköltözött a Fehér Házba.

Miután két ciklust is leszolgált, és 2001-ben távozott az elnöki posztról, Hillaryn volt a sor, hogy beteljesítse saját álmait.

Először 2008-ban indult az elnöki posztért (de végül Barack Obama lett a Demokrata Párt jelöltje), majd a 2016-os elnökválasztáson, amikor is Donald Trump ellenfele volt. Hillary a 2016-os kampánykörútján egyébként sok észrevételt kapott azzal kapcsolatban, hogy egy nő nem lehet elnök, mert egyszerűen túl érzelmes a pozícióhoz, mire Hillary, utalva a Lewinsky-ügyre, azzal vágott vissza: „Még szerencse, hogy rólam sok ember gondolja úgy, nincsenek érzéseim.” Bill végig vele volt a hivatalos beszédei alatt, és a kezét fogva vigasztalta, amikor vesztett. Persze ez a fajta egység cseppet sem magától értetődő a korábbi események tükrében.

2016-ban – Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

A Lewinsky-ügy

A Fehér Ház és úgy általában a kilencvenes évek legnagyobb szexbotránya volt Bill Clinton és Monica Lewinsky afférja. A huszonkét éves gyakornok és az amerikai elnök 1995 novembere és 1997 márciusa között kilenc alkalommal folytatott szexuális – még pontosabban orális – aktust az Ovális Irodában. Előfordult, hogy az esetek idején Hillary Clinton is a Fehér Házban tartózkodott. A botrány 1998 januárjában robbant ki. Clinton sokáig tagadott, hírhedt mondatát a mai napig idézik:

„Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel!”

Később azonban kénytelen volt elismerni a tényeket. Nyilvános bocsánatkérése után mentségként arról próbálta meggyőzni a közvéleményt, hogy az orális szexet elfogadni valójában nem is számít szexuális aktusnak. Az ügy hatására az amerikai elnök felelősségre vonására szolgáló eljárást, impeachmentet is kezdeményeztek Bill Clinton ellen, aki a botrány ellenére megmaradt a pozíciójában, és kitöltötte második ciklusát.

Monica Lewinsky és Bill Clinton 1998-ban – Forrás: Getty Images

Hillary végig kitartott a férje mellett. A Lewinsky-ügy tizedik évfordulóján úgy nyilatkozott az ügyről, hogy sosem kételkedett a férje szerelmében, akkor sem, amikor hűtlen volt hozzá. Sokak szerint a megbocsátás hátterében Hillary politikai ambíciói álltak. Ezekre a hangokra három évvel ezelőtt megjelent önéletrajzi könyvében úgy reagált, a legfájdalmasabb pillanatokban mindig feltette magának a kérdést, hogy szereti-e a férjét, és együtt tud-e maradni vele, a válasz pedig mindig igen volt. A Clinton házaspár a Hillaryről szóló dokumentumfilmben idézte fel ismét a történteket.

„Megsebezve éreztem magam, amiért ezt tette. Nem tudtam elhinni, hogy hazudott”

– mondta Hillary, aki arra kérte a férjét, hogy beszéljen a lányukkal a történtekről. Bill Clinton így emlékezett vissza a több mint húsz évvel ezelőtti esetre: „Szörnyű volt, amit tettem” – mondta. Majd választ adott a miértekre is: az afférért a munkahelyi stresszt okolta, elmondása szerint azért lépett félre, hogy oldja a szorongásait. Majd hozzátette: azóta megváltozott, teljesen más ember lett.

Bill és a nők
A Lewinsky-ügy kirobbanása előtt négy évvel egy köztisztviselő, Paula Jones nyújtott be polgári peres keresetet Bill Clinton ellen, akit azzal vádolt, hogy 1991-ben, még kormányzóként, szexuálisan zaklatta egy hotelszobában. Később további három nő – Juanita Broaddrick, Leslie Millwee és Kathleen Willey – vádolta meg szexuális visszaéléssel. A vádakat Clinton mindvégig tagadta. A #metoo érában ugyanakkor valószínűleg más kimenetelük lett volna ezeknek az ügyeknek.

Kölcsönös függésben

„Feleségül menni Billhez és felvenni a Clinton nevet életem legkomolyabb következményekkel járó döntése volt” – mondta Hillary egy interjúban. Épp emiatt sokakat foglalkoztatott az elmúlt évtizedekben, mi tartotta őt, ezt az önálló nőt a férje mellett a nyilvános megaláztatások ellenére. Hillary valóban áldozat vagy politikai ambíciókat dédelgető, számító nő? Sokan gyengének, túl megengedőnek tartják, mások viszont úgy gondolták, politikai látszatházasságukat az egyéni karrierérdekek tartották és tartják össze a mai napig. Hillary azonban kitart amellett, hogy még a legkritikusabb pillanatokban is a Bill iránt érzett szerelme volt a hajtóerő. Az, hogy a férje mellett maradt – annak ellenére, hogy megfordult a fejében, elválik –, elmondása szerint rendkívül sok megbocsátást igényelt, ami fájdalommal járt.

„Nagyon-nagyon fájdalmas volt. De mindig is szerettem Billt, és mindig tudtam, hogy ő is szeret. Hittem a házasságunkban, a kapcsolatunkban, a szülőségünkben és a közös életünkben. Tehát a számomra megfelelő döntést hoztam meg.”

Persze a kívülről jövő kritikák őt is elkeserítették, a férje félrelépése mellett ezekkel volt a legnehezebb megbirkóznia. „Nem gondolom, hogy bárki házasságát kívülről kellene minősíteni. De, ha rólunk van szó, mégis sokan megteszik” – nyilatkozta nemrég Hillary. Azt is elmondta, az összes feltételezés közül számára az a legfájóbb, hogy a házasságuk egy olyan megegyezésen alapul, amely lehetővé teszi Bill számára, hogy Hillary szemet hunyjon a félrelépései felett. Egy közös interjúban Bill a következőképp reagált: „Ez nem egy megállapodás. Ez házasság.”

Forrás: Getty Images/Joe Raedle

Egy házasság, ami az összes hullámvölgye ellenére negyvenöt éve tart – de hogy a háttérben valójában mi minden húzódik meg, azt rajtuk kívül senki sem tudhatja igazán.

Filákovity Radojka

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Brendan Smialowski