(Figyelem, az iróniát kéretik felfedezni, ingeket adott esetben magunkra venni, de nem megsértődni!)

Mit NE kérdezz az esküvő előtt álló arától?

1. Biztos vagy benne, hogy ő az igazi?
Először is. Tudom, ez nem közvetlenül az esküvő előtti percekre vonatkozik, de igen gyakori lehet, hogy a házasodni készülő pár tagjai megkapják a kérdést néhányszor nagyjából az eljegyzés pillanatától – jó esetben csak – az esküvő napjáig.
Hacsak nem kényszerházasságról van szó két fiatalkorú között, szinte mérget vehetsz rá: a pár tagjai egytől egyig felelős felnőttek, akik valószínűleg nem egy alkoholgőzös éjszaka nyomán döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket. Kérlek, kíméld meg őket ettől a kérdéstől, amire a vélhető reakció amúgy sem lesz jobb egy ingerült szemforgatásnál. 

2. De hiszen olyan fiatal vagy még…
Ez a kijelentés tulajdonképpen szervesen kapcsolódik a fenti kérdéshez, illetve bonus trackként jár hozzá. 

Ahogyan nem szeretjük az „elmúltál már harminc, és se gyerek, se férj” típusú megjegyzéseket, úgy azt is el kéne fogadni, ha valaki történetesen huszonöt alatt házasodik meg.

Ezen a ponton hadd jegyezzem meg, ugyanolyan idegesítő harmincon innen, mint harmincon túl, ha valaki kéretlen tanácsokat osztogat a te személyes döntéseiddel kapcsolatban. Higgyünk benne, hogy a számunkra oly fontos személy fel tudja mérni az elhatározásának fontosságát, és ne riogassuk válási statisztikákkal. (Spoiler alert: nem kíváncsi rájuk!)

3. Jöhet velem XY?
Elérkeztünk a meghívók kiosztásához, ami már önmagában fejtörést okozhat a szerelmeseknek.

Ha nem egy család a meghívott, felmerül a kérdés, hogyan kéne úgy fogalmazni, amiből egyértelműen kiderül, csak a címzett hivatalos a bulira – barátnő, lakótárs, kis tesó, kutya, macska és egyéb kellékek nélkül.

A félreértések elkerülése végett én például már korábban beszéltem a tervünkről a barátaimmal, amiben így vagy úgy burkoltan utaltam rá, hogy csakis őt várjuk a nagy napra. Természetesen, ha egy számomra fontos meghívott már évek óta együtt van a pasijával/barátnőjével és/vagy mi is ismerjük, akkor két személyre szólt a meghívásunk. Általában a borítékon is az a név szerepel, akit szívesen látunk az esküvőn: például Anna és Gábor vagy, mondjuk, a Szűcs család részére, akkor nem kérdés, hogy papa, mama, gyerekek mind meg vannak invitálva.

Ha a menyasszony/vőlegény nem tért ki kifejezetten arra, hogy kit hozz (hozhatsz!) magaddal, esélyes, hogy nem szeretnék, hogy plusz egy fővel állíts be. Már a kérdés is elég abszurd, gondolj bele, ez nem egy szombat esti összeröffenés vagy egy szülinapi buli; pontos, hónapokon át tartó szervezés áll az ifjú pár mögött, meglehet, már olyan személyeket is kénytelenek voltak kihúzni a vendéglistáról, akikkel közelebbi viszonyban állnak, mint a te kísérőddel.

Ne légy tiszteletlen, és ne hívass meg olyan személyeket, akikre ők nem gondoltak.

4. Baj, ha kicsit később megyünk?
Persze, semmi nincs kőbe vésve, és meg kell próbálni lazán kezelni a nem várt nehézségeket, de ettől a kérdéstől kinyílik a bicska a zsebekben. 

Még egyszer: ez egy esküvő, a barátnőd/barátod életének egyik legfontosabb vagy legalábbis igencsak meghatározó eseménye, szóval az időpont nem vita tárgya.

Nem hiszem, hogy ne éreznéd magad kellemetlenül, ha lekésnéd a ceremóniát, a pezsgős fogadást vagy éppen csak beesel, amikor az örömanya ünnepi beszédét tartja. Ha mindez számodra nem okoz kényelmetlenséget, gondold át még egyszer, hogy tényleg ott-e a helyed a násznép soraiban.

5. Ó, ezen a napon nem biztos, hogy ráérek
A megadott határidőig adj visszajelzést arról, hogy jössz-e. Nem kell minden héten helyzetet jelentened és leírnod, mitől függ, hogy most akkor ott tudtok-e lenni a nagy napon, vagy sem. Egyszerűen legyen meg határidőre, hogy igen vagy nem, ne kérj hosszabbítást. A menyasszonynak le kell adnia a helyszínen a végleges létszámot és meg kell szerveznie az ültetési rendet. A „talán”-nal nem tudnak mit kezdeni, ha az adott dátumig még mindig döntésképtelen vagy, mondd egyszerűen azt, hogy nem tudsz jönni. Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki tényleg az utolsó pillanatban mondja le a részvételt. Borul a terv, és a költségek vonatkozásában is meglehetősen bosszantó.

6. Mennyi az annyi?
Rohadt drága volt ez az egész hacacáré, legyen elég ennyi. 

Hacsak nem vagy az a személy, aki a világra hozott és/vagy felnevelt, ne érezd magad feljogosítva, hogy bevonjalak a költségvetésünkbe.

Miért is fontos ez számodra? Ha áthívsz valakit kerti sütögetésre, ő sem kérdezi meg, mennyi az éves bevételetek, vagy igen? Na ugye.

7. Mi a cím?/Hány órára kell menni?
Mielőtt feltennéd ezt a kérdést, győződj meg róla, hogy tényleg, igazán, valóban csakis én tudok erre neked választ adni?! A cím és az időpont mind rajta van a meghívón, ezenkívül már ötször leírtam Messengeren, de nem baj, szívesen megtervezem neked az útvonalat is, ha úgy tetszik…

8Következő program?
Szerintem erről is beszéltünk már előzetesen, a bejáratnál pedig ott áll a „Program” feliratú tábla, ahol óráról órára nyomon követheted, mit is terveztünk, de ha még ez sem volna elég, kérlek, várd ki, hogy mi fog történni. Elvégre, azért vagy itt, mert jól szeretnéd érezni magad, mert velünk szeretnél ünnepelni. Légy türelmes, lazíts, beszélgess, egyél, igyál, táncolj. Ez a feladat. Kösz!

9. Unatkozom, mikor lesz tánc?
Biztosítalak, hogy mindennek eljön az ideje, de az is tuti, hogy nem este hétkor fogunk belecsapni a lecsóba. Ha nyűgös a gyerek, és sietsz haza, sorry, de emiatt nem lesz semmi előrehozva. Egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy hazamész, sajnálatos, de nem a pár és az 50+ fős násznép fog hozzád igazodni, de az ilyen kérdéseddel legalább már két embert sikerült felidegesítened.

Eleget stresszeltek már előre azon, hogy minden szuper lesz-e, megtesznek mindent azért, hogy lehetőleg az egész társaság jól szórakozzon, de ezzel a megjegyzéseddel jól odaszúrsz nekik.

10. Bármi az utolsó 72 órában
Hacsak nem vészhelyzetről van szó, ne írj random üzeneteket a menyasszonynak, hidd el, sok fontos dolga van a következő órákban. Ruha, frizura, váltóruha, kellékek leadása a helyszínen, utolsó simítások a dekorban, játékok összeállítása, fogadalom megírása – csak hogy néhány pontra térjek ki. Jobban átgondolva, ha vészhelyzetről van szó, akkor inkább pláne ne hozzá fordulj! Próbáld meg elintézni mihamarabb a problémát egy közeli hozzátartozóval, és gondoskodni róla, hogy a menyasszony tudomást se szerezzen a kényes szituációról. Mindenkinek jobb lesz így!

+ 1. Éééés, milyen érzés feleségnek lenni?
Ki folytatja a sort?

Fanni Gutiérrez

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images