Az utóbbi években egyre népszerűbbek az olyan Instagram-oldalak, amelyek futballszurkoló lányokat tömörítenek: amellett, hogy online közösséget kovácsolnak belőlük, rendszeresen szerveznek „offline” meccsnézéseket is, akár kocsmákban, akár a stadionokban.

Merthogy a szurkolás – minden sztereotípával ellentétben – nem nemfüggő, ám azoknak, akiket nem feltétlenül egy tapasztaltabb családtag vagy közeli barát visz ki először meccsre (sőt nincs is ilyen a környezetükben), jól jön egy kis bátorítás.

Az ilyen női csoportok Insta-oldalai telis-tele vannak jobbnál jobb fotókkal, amelyeken a nők a lehető legsokfélébb módon mutatják ki, melyik csapatért dobog a szívük.

Noha korábban ez elég komoly tabu volt, újabban az sem számít ördögtől valónak, hogy a szurkolók újraértelmezzék, átalakítsák a „kegytárgyként” tekintett szurkolói mezeket vagy sálakat, így aztán az Instán rengeteg olyan drukkert (sőt: fiatal tervezőt és nagyobb divatcéget is) látni, amelyik nem fél merész módon nyúlni a „szent” ruhadarabokhoz.

🧢🤙

Legyenek formabontók vagy hagyományosak, egy biztos: a nők és a foci viszonyát bemutató oldalak nagyon mennek Instán.

Ezek közül is az egyik legjobb a Bomboneras, amely a kultikus argentin klub, a Boca Juniors drukkereit mutatja be. Pazar portrék a lelátókról, a stadion környékéről vagy szimplán olyan élethelyzetekből, amelyekben igazán nem is feltétlenül a foci áll a középpontban, mégis megbújik a részletekben – amelyeket egy futballszurkoló azonnal észrevesz.

#8M 💪🏻💛

A La Bombonera, azaz „A bombonosdoboz” 1940-es átadása óta tényleg legendává nőtte ki magát. A 49 ezer férőhelyes stadionba eljutni, ott végignézni egy meccset sok futballdrukker dédelgetett álmainak egyike. A világ egyik legrangosabb szaklapja, a France Football szerkesztői nemrég a lelátó szurkolói atmoszférája, az ottani alapzaj erőssége, a dalok és rigmusok közösségépítő ereje, emellett pedig a nézőtér szenvedélyes érzelmi töltete alapján rangsorolták a világ futballstadionjait – nyilván már kitaláltátok, melyik lett az első. Igen, a La Bombonera.

¡Feliz Cumple Boca! 🎂 (la foto la saqué en el 2015 cuando Lilita tenía 91 años. Es y será mi foto favorita por siempre 💛)

Én pedig elhoztam a kedvenc képeimet a Bomboneras Insta-oldalról azokról, akiknek ez az őrületes atmoszféra köszönhető. A képek nyomán szépen kirajzolódik: a szurkolás nem korfüggő – csakis szív kell hozzá.

El paty de cancha 🍔😀

💋🇸🇪

Celina & Chloe (7 años y 5 años) 👭🏽

🛸

|Cuando te enteras que el que te gusta es hincha de BOCA| 🙏🏻💞

👋☀️

En un ratito subo a 'historias' las tres personas que ganaron. No puedo creer la cantidad que participó. ¡Me leí los 700 comentarios! Me pone muy feliz saber que quieren tener Bomboneras en su mesita de luz. Voy a sortear libros con más frecuencia. Gracias y dale boca, ¡siempre! 💙.

🙏🏼💛💙

La camiseta + linda 🤟🏽

 Csepelyi Adri