Öt évvel ezelőtt halvány segédfogalmam sem volt arról, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek. Konkrét elképzelés híján csak az irreális elvárásaimat tudtam megfogalmazni: érdekes, változatos munkát szeretnék, amiért lehetőleg a világ összes pénzét kifizetik. Aztán hamar kikristályosodott, hogy a kezem jó mélyen belelóg a bilibe, de ez a felismerés sem hozta meg az elköteleződésemet egyik szakma iránt sem.

Nekem végül egy teljesen véletlenül szembejövő, nyári médiatábor segített. Ott tíz napon keresztül mintegy élesben kipróbálhattam, mi fán terem a televízióstartalom-készítés. Nagyon jó és tanulságos élmény volt, és ennek hála a következő januárban már nem volt kérdés számomra, hogy a kommunikáció szak felé veszem az irányt.

Azt, hogy mennyire vagyok szerencsés azzal, hogy viszonylag hamar rájöttem, milyen területen szeretnék elhelyezkedni, nem tudom.

Az viszont biztos, hogy a pályaválasztás hosszú és sokszor nem könnyű feladat.

Hogy segítség gyanánt a lehetőségek sokaságát egy időben kicsit szűkítsem és bővítsem is, összegyűjtöttem öt olyan szakmát, amivel hosszú távon már nem érdemes számolni, és öt olyat, amik még nem léteznek, de érdemes talonban tartani őket, mert egyszer nagy szükség lesz rájuk.

Amik eltűnnek

1. Hitelügyintéző

A pénzügyi szakma igen sokrétű, de a banki munka e része rutinfeladatok elvégzésével jár, amire a mesterséges intelligencia „megtanítható”. Ez nagyon nagy valószínűséggel bekövetkezik, ekkor pedig ebben a munkakörben nem lesz szükség humán erőforrásra.

2. Utazási ügynök

Az internet megjelenésével egy utazás megszervezése is sokszorosan könnyebb lett. Ezer meg egy oldalon válogathatunk a repülőjegyek, szállások, autókölcsönzők és a programok között, ezzel pedig tökéletesen az igényeinkre szabhatjuk a nyaralást, és akár fillérekből is kihozhatjuk a couchsurfing és a fapados légitársaságok segítségével. Egyre többen hagyják ki a „harmadik felet”, azaz az utazási irodákat és az ott dolgozókat abból, hogy megszervezzék a jól megérdemelt kikapcsolódásukat, így nagyon valószínű, hogy egy idő után már nem lesz rájuk szükség.

3. Könyvtáros

A nagyobb könyvtárak itthon is már mind a technikát hívták segítségül a gyorsabb és egyszerűbb működéshez. Online katalógusból válogathatunk, és rengeteg helyen már a kölcsönzés és a visszaváltás is automatizált.

A rendszer már most is jól működik, így tehát idő kérdése, hogy mikor tűnik el végleg a könyvtáros szakma.

4. Játékvezető

A játékvezető és a videóbíró ma még együtt dolgoznak azon, hogy egy meccs szabályszerűen folyjon. Azonban nagy valószínűséggel a felfokozott idegállapotban lévő szurkolók rövidesen lemondhatnak arról, hogy a sporit hibáztassák egy rossz döntése miatt, ugyanis digitális „kollégája” teljesen át fogja venni a szerepét.

5. Könyvelő

Egyes könyvelői feladatok már ma is kiválthatók számítógépes technológiákkal, ám mint a hitelügyintézők esetében, a mesterséges intelligencia a bonyolultabb műveletek elvégzésére is alkalmas lehet a jövőben. Nagyon valószínű tehát, hogy a ma még sikerszakmának számító könyvelő is csak a „régmúlt szakmái”, egyelőre képzeletbeli könyv hasábjain lesz csak megtalálható.

Amikre szükség lesz

1. Szemétdizájner

Elképesztő mennyiségű szemetet termelünk már most is, és ha csak nem változnak meg radikálisan a fogyasztási szokásaink, egy idő után szó szerint be fog temetni minket a hulladék. Ekkor pedig tényleg kénytelenek leszünk újrahasznosítani mindent, amit egyszer eldobtunk.

A papír és a műanyag terén már működik ez a képlet, azonban valószínűleg szükség lesz arra, hogy tényleg minden anyagot többször felhasználjunk, ehhez pedig elengedhetetlen lesz egy olyan munkakör, amelyben éjjel-nappal csak ezek megvalósításán agyalnak.

2. Digitálisdetox-terapeuta

Azt már mai kutatások is bizonyították, hogy az okostelefonjaink, a közösségi felületeink függőjévé válhatunk. Ahogy pedig egyre több ilyen eszköz válik az életünk részévé, egy idő után muszáj lesz „méregteleníteni”, azaz az életünk egyensúlyának megőrzésének érdekében digitális „elvonást” kell tartanunk. Az erre irányuló tömegigénnyel párhuzamosan pedig valószínűleg az erre specializálódott szakemberek is megjelennek majd.

3. Űr-idegenvezető

Nemrég én is megírtam, hogy miért történelmi jelentőségű esemény, hogy a NASA a SpaceX nevű céggel közösen küldött embert az űrbe. Ezzel a lépéssel ugyanis sokkal közelebb kerültünk ahhoz, hogy beinduljon az űrturizmus, azaz nemcsak a hivatásosok, hanem a civil emberek is körülnézhessenek a világűrben.

Attól persze még nagyon messze vagyunk, hogy a privát űrhajónkkal hasítsunk a Hold felé, de a szervezett kirándulások lehetősége már itt kopogtat az ajtónkon, ehhez pedig mindenképp szükség lesz űrutaskísérőre és idegenvezetőre.

4. Drónforgalom-irányító

A drónok szinte egyik pillanatról a másikra csöppentek az életünkbe. Mesés felvételeket készíthetünk velük, de a jövőben sok egyéb másra is, akár csomagszállításra is használhatják őket. Tehát egyre több lesz belőlük a légtérben, az ütközések elkerülése végett pedig szükség lesz olyan emberekre, akik irányítják a megnövekedett drónforgalmat.

5. Kriptovaluta-tanácsadó

Egyre nagyobb az érdeklődés a digitális pénznemek iránt, mint amilyen például a bitcoin is, azonban ez a terület még nincs teljeskörűen, nemzetközileg szabályozva, ez pedig megannyi visszaélésre ad lehetőséget. Kriptovalutát bányászni egyelőre magánembereknek nem igazán éri meg, mert a bányászattal többet fizetünk a felhasznált áramért, mint amennyi értékű digitális pénzt összeszedhetünk, de nagyon valószínű, hogy óriási jövő előtt áll ez az iparág is. Akkor pedig az embereknek – ahogy a fizikai pénz esetében is – digitálispénz-ügyi tanácsadóra lesz szükségük.

Ezek tehát azok a szakmák, amik nagyon nagy valószínűséggel el fognak tűnni, és azok, amelyek még nem léteznek, de a jövőben óriási kereslet lesz rájuk. Ezeket a szempontokat is érdemes megfontolni a pályaválasztáskor. Ha pedig kíváncsi vagy, milyen további tanácsokat ad a szülőknek ebben a témában egy középiskolai tanár,

nézd meg a Nyomjuk, anyukám! pályaválasztásról szóló epizódját, amelyben Jocó bácsi és Bandi vesézik ki a témát:

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images