Jelen helyzetben egy picike erkély vagy lodzsa többet nyújthat, mint valaha. Saját tapasztalatból tudom, hogy a szűkös fizikai határok ellenére egy-egy ötletes megoldással és egy adag kreativitással pár négyzetméter is hangulatossá varázsolható. 

Padló

A vizuális összképet alapjaiban határozza meg az erkély padlózata.

Egy betonfelületet vagy egy régi matt járólapot akár át is lehet festeni. A kifejezetten betonra való festékek jól bírják a gyűrődést, a zománccal festett járólapot viszont az időjárás (fagy, illetve az erős napsugárzás) idővel kikezdheti, így pár év múlva valószínűleg megint át kell gurulni rajta egy hengerrel.

Aki egy kis zöldre vágyik, az befedheti műfűvel (remekül lehet porszívóval tisztítani), aki természetesebb megoldást szeretne, az lerakhat elemes, összepattintható faburkolatot is. Egy megfelelő méretű, strapabíró kültéri szőnyeg viszont mindig jó megoldás, bármilyen alapra kerül.

Bútorok

Egy kicsi, alig két négyzetméteres erkélyen már elfér egy-két szék és egy asztal is.

Célszerű ezekből összecsukhatós verziót választani, pláne, ha hetente több alkalommal a mosás utáni teregetést is az erkélyen oldanátok meg, mert a kettő együtt valószínűleg már nem fér el kényelmesen, még akkor sem, ha fregoli van felszerelve.

A szék és asztal klassz lehetőséget ad arra, hogy kint lehessen reggelizni, kávézni, olvasni, este borozni.

A széken legyen ülőpárna is, biztos, ami biztos, ha túl sokat ücsörögnétek kint levegőzés céljából! 

Belátás ellen

Sok helyen a korlát kialakítása miatt gondot okoz, hogy az utcáról simán be lehet látni. Erre jó megoldást adnak a korlátra rögzíthető belátáskorlátozók (nád, műanyag, kültéri textil stb.). A zöld/sárga fémhálós üvegbetétek is feljavíthatók belülről így, ami sokat fog dobni a látványon. (Már ha belülről ránéztek, mert kívülről ugyanolyan lesz, mint az összes többi erkély.) 

Én többrétegű átfestéssel és deszkaborítással is kísérletet tettem már, mindkettő bevált. A panellodzsa így teljesen elvesztette korábbi megszokott retró jellegét, és egészen új szintre emelkedett.

Árnyékolás

Ez már nehezebb kérdés, hiszen a megoldási lehetőségek nagyban függenek az erkélyek kialakításától. Egy mobil, kis méretű napernyő persze minden esetben hasznos dolog, de

egy bambuszroló vagy egy karnisra rögzített elhúzható és kikötözhető függöny talán mutatósabb, és kevésbé helyigényes megoldás. 

Itt azért valószínűleg szükség lesz ütvefúróra is, ha vasbetonba szeretnétek tiplit és csavart rögzíteni… 

Növények

A legkisebb erkélyen is számos módon tudtok növényeket elhelyezni, és ezzel minioázist kialakítani magatoknak. Először is ott van a korlát, amire szépen fel lehet sorakoztatni a muskátlikat vagy az egyéb népszerű balkonládás növényeket. 

A sarkokba is tehettek egy-egy növényt, de akár a mennyezetről is le lehet lógatni, itt azonban megint elő kell majd venni az ütvefúrót, hogy a kampót rögzíteni tudjátok…

Természetesen a falra rögzített polcokon is jól mutatnak a növények, itt csak arra figyeljetek, hogy a polc semmiképpen ne lógjon a közlekedési útvonalba, nehogy egyszer fennakadjatok rajta. Inkább legyen kisebb a mélysége, fő a biztonság!

Dekoráció

Na ez az, mivel nem igazán szabad túlzásba esni, már csak a hely szűkössége miatt sem. A legjobb, ha olyan díszekben gondolkodtok, ami tartós, de időről időre lehet rajtuk módosítani. Ilyen lehet például egy-két kép a falon vagy éppen egy krétatábla-felület. 

A képeket tetszés szerint cserélgethetitek, a krétatáblán pedig bátran engedjétek szabadon a fantáziátokat és a kreativitásotokat. Az esőt, nedvességet egyik sem fogja jól bírni, így ezeket inkább a zártabb lodzsákon vagy fedett erkélyeken érdemes alkalmazni.

Hangulatvilágítás 

A legtöbb erkélyen van valamilyen fővilágítás, ami azonban kevésbé alkalmas arra, hogy meghitt, finom fényekkel töltse meg a teret. Ha nincs kiégve benne az izzó, tuti kisüti esténként a szemeteket. 

A hangulatfények áramforrás nélkül napelemes LED-sorokkal, gömblámpafüzérekkel nagyon egyszerűen megvalósíthatók, illetve egy-két asztalon elhelyezett mécses vagy lámpás sokat adhat hozzá az esti borozgatós, beszélgetős ücsörgésekhez.

Suszter cipője?

De ne gondoljátok, hogy nálam mindig csilivili és patent volt az erkély… A panelerkélyem korábban konkrétan egy lomtár szerepét töltötte be, és a mostani (beépített, de nyitható ablakos) lodzsa sem volt mindig a rendezett kis erkélyek mintapéldánya.

Milyen jó, hogy ezt az állapotot is megörökítettem, mert így most legalább remekül tudom érzékeltetni a kontrasztot az előtte és utána állapot között.

Ha van egy falatnyi kis erkélyetek, akkor vegyétek gondjaitokba, takarítsátok ki, és varázsoljatok belőle olyan helyet, ahol szívesen töltitek az időtöket.

Beszerzések tekintetében, kérlek titeket, hogy most webáruházak kínálatából vagy olyan lakberendezési áruházakból válogassatok, ahol van házhoz szállítás.

Vigyázzatok magatokra!

JUDITU

 A képek a szerző tulajdonában vannak