Mindenki mást gondol, és szenvedélyesen gondolja a mást

Ezt tapasztaltam itt, Angliában mind a közösségi felületeken, mind a saját bőrömön, amikor egy kedves ismerősömmel sikerült szembekerülnöm, aki mélyen elítélte a történtek miatt a hercegi párt.

De miről is van szó voltaképpen?

Arról, hogy egy fiatal pár, akiknek egy éve született meg az első gyermeke, és akik a királyi családhoz tartoznak, úgy döntöttek, hogy – lemondva bizonyos anyagi javakról – visszalépnek a rivaldafényből egy kicsit, és több teret adnak a magánéletüknek.

Harry herceg mindig is rebellis volt a maga módján, így azok, akik ezt a lépést kizárólag Meghan Markle számlájára írják, – véleményem szerint –, kissé igazságtalanok.

Voltak a döntésnek előjelei

Amióta Meghan hozzáment Harryhez, mondhatni, megállás nélkül ki volt téve a bulvársajtó támadásainak, folyamatosan kikezdték. Én sem rajongok érte különösebben, de nem is látom olyan ördögi személynek, mint amilyennek a sajtó sokszor lefesti. Voltak izgalmas lépései, mint például, amikor egy lapszám erejéig átvette a Vogue főszerkesztői pozícióját.

Harry és Meghan esküvője 2018-ban - Forrás: Getty Images/Ben STANSALL - WPA Pool

Harryvel együtt jót tettek a királyi családnak. Modernek, frissek és – megint csak személyes véleményem szerint – a megjelenéseikben is sokkal kevésbé kimódoltak, mint Vilmos és családja.

Magát a tényt, hogy vissza akarnak lépni az első vonalas „szenior” királyi feladatoktól, szintén rendhagyó módon, Instagramon keresztül jelentették be.

A hírek szerint ezt előre nem egyeztették a királynővel, és a Buckingham Palota – érthető módon – érzékenyen reagált a hírre. De az eléggé megkérdőjelezhető, hogy II. Erzsébetnek fogalma sem lett volna arról, mire készül a fiatal pár. Valószínűleg nem hirtelen pálfordulás ez, hanem egy hosszú folyamatot lezáró, átgondolt lépés.

Fajsúlyos lépés vagy túlmisztifikált hisztéria?

A média nagyon hamar VIII. Edward király trónról való lemondásával hozta párhuzamba a döntést. Mondhatom, szuper, a The Crown íróinak adott újabb pár epizódra való muníciót az élet…

De valójában messze nincs olyan súlya ennek a lépésnek, mint ahogy azt a média sugallja. Harry mindössze hatodik a trónra esélyesek sorában, (Károly, Vilmos és az ő gyerekei után), tehát kijelenthetjük: gyakorlatilag esélytelen, hogy uralkodó legyen. Így a szerepe valójában PR-jellegű volt, és az is maradna a jövőben. Másrészt nem hagyta maga mögött a családját, csupán változtatni szeretne pár dolgon. Védve a szerettei magánéletét.

Eddig a királyi teendők határozták meg Harry és családja mindennapjait, feladatait, otthonát, és a bevételük egy jó részét is innen kapták.

Most azonban saját kezükbe veszik a sorsukat. Egyrészt kétlaki életet kívánnak élni, részben Nagy-Britanniában, részben pedig Kanadában szeretnék nevelni egyéves kisfiukat, Archie-t.

Másrészt továbbra is tiszteletben tartják II. Erzsébet királynőt és a brit királyi családot, hiszen vállalják az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket.

Archie, Meghan és Harry - Forrás: Getty Images/Toby Melville - Pool

Biztos lábakon állnak anyagilag

Ugyanakkor lemondanak a Sovereign Grantről, vagyis arról a támogatásról, amit a királyi család kap az adófizetők pénzéből, és a saját erejükből, bevételeikből szeretnének boldogulni (nyilván komoly előnnyel indulnak, ez nem is kérdés.) Harry herceg nagy összeget örökölt édesanyjától, Diana hercegnőtől, és az anyakirálynő is hagyott rá egy kisebb vagyont. Meghan szintén nagyon jól keresett a népszerű sorozat, a Suits főszereplőjeként, epizódonként harmincnyolcezer fontot kapott. Emellett lifestyle blogjából és saját ruhamárkájából is volt bőven bevétele. De a pár a televíziós megjelenésekért is további hatalmas összegeket kérhet el.

A hírek szerint Oprah Winfrey már meg is kereste őket egy ajánlattal. Tehát, ha el is szakadnak a királyi családtól anyagilag, akkor sem fognak semmiben hiányt szenvedni.

Új utakon

A hírek szerint szeretnének saját jótékonysági szervezetet alapítani, és azon keresztül látni el jószolgálati nagyköveti feladataikat – ezzel sokkal nagyobb szabadságot adva önmaguknak ezen a téren is. Harry herceget mindig érdekelte a mentális egészség ügye, a katonaság és a természetvédelem, míg Meghan a nők egyenjogúságáért emelte fel többször a hangját, így várhatóan ezek az ügyek központi szerepet játszanak majd az életükben. Közelebbit ugyan még nem tudni a terveikről, de várhatóan világméretű jótékonysági szervezetet hoznának létre, amely nagy hangsúlyt fektet Amerikára és Afrikára – mindkettejük szívéhez közel áll ez a két kontinens.

Anyja fia

Harry az anyja fia. Rebellis, akiben rengeteg a jó szándék, de ha a lelke úgy diktálja, gond nélkül szembemegy a forgalommal, a királyi család akaratával, a médiával. Számomra ez szimpatikussá teszi. Meghan személyében talált maga mellé egy kemény nőt, aki szintén nem fél változtatni a dolgokon, ha nem találja komfortosnak a helyzetet. Sokan Meghant okolják azért, mert Harry eltávolodott a bátyjától, és most a királyi családtól is. Valószínűleg hatással volt rá, de kétlem, hogy mindössze egy manipulatív feleség játszmája lenne ez. Vilmos és családja a klasszikus, visszafogott vonalat képviselte mindig is, akik beáldozzák a magánéletüket a királyi család és az azzal járó feladataik oltárán.

Harry egész egyszerűen azt a modern gondolatot képviseli, ami szerint joga van az életét úgy élni, ahogy neki és családjának a legjobb.

Nemrég nyilvánosan nekiment a legnagyobb brit bulvárlapnak, a Daily Mailnek, mert kőkeményen, kitartóan és hosszú ideig ostorozták a feleségét. Ez is szokatlan lépés volt a királyi család bármely tagjától, ő viszont bátran beleállt, és jogi útra terelte az ügyet.

Forrás: Getty Images/Chris Jackson

Az életet választani a szolgálat helyett

Aki látta a The Crown című sorozatot, az biztosan érzékelte – főleg II. Erzsébet karakterén keresztül –, hogy mekkora lemondással jár az, ha valaki a monarchia feje. A királynőnek nem lehet személyes és politikai véleménye (miközben mára már nincs valós politikai súlya sem). Mindeközben viszont a teljes életét a monarchia és az ezzel kapcsolatos feladatok határozzák meg. Ezzel szembesült a már említett VIII. Edward király is, II. Erzsébet nagybátyja, aki 1936-ban kénytelen volt lemondani a trónról, hogy élete szerelmét elvehesse feleségül. A monarchia ugyanis ezt nem tette számára lehetővé. És ő a szerelmet választotta a kötelezettségek és a hatalom helyett.

II. Erzsébet sosem ült volna a trónra, ha ez nem történik meg, de az ő személyisége sokkal elfogadóbb és alkalmazkodóbb volt, mint nagybátyjáé és – a jelek szerint – Harry hercegé.

Nyilván Edward óta sok víz lefolyt a Temzén, Károly herceg elvehette az elvált Camillát feleségül, de a rigorózus szabályok és elvárások azért nem szűntek meg teljesen.

Szabadság, szerelem!

Harry herceg viszont – legfőképp Diana halála miatt – annyi mindenen ment keresztül, hogy valószínűleg többre értékeli a saját és családja jóllétét, mint a hatalmat, a királyi család hagyományait és elvárásait. Ennek jele ez a drasztikus lépés, amit tekinthetünk akár visszavonulásnak is. Valójában talán nem is más ez, csak egy fiatal család tudatos lépése a teljesebb élet felé.

 Kégl Ágnes

Kiemelt kép eredetije: Getty Images/Mark Metcalfe/the Invictus Games Foundation