1. Tárgycím: kéne egy ikertestvér

Szia, Mikulás!

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mit kérjek tőled… először lakást szerettem volna, aztán inkább milliárdokat, hogy mindenhova eljussak a világon, ahova csak szeretnék. De eszembe jutott, hogy miért pont nekem adnál milliárdokat, ahelyett hogy a jobban rászorulóknak segítesz a pénzzel… és ez tök jogos. Azt nem feltételezem, hogy megtartod magadnak, de még ez is valószínűbb, mint hogy az én csizmámba teszed (pedig amúgy nagyon szép csizma, és mindig tiszta is!).

Szóval arra jutottam, hogy inkább valami varázslatosat kérek: legyen belőlem kettő.

Ez minden szempontból szuper lenne (és a munkatársaim is nagyon örülnének, ha ketten csipognánk a szerkesztőségben 😂). Sosem lennék rohanásban, hiszen ketten intéznénk ugyanazokat a dolgokat. A nemszeretem feladatok feleződnének (vagy az összeset lepasszolnám a „másik én”-nek), több programot tudnék csinálni a családommal, és mivel többet is tudnék dolgozni, több pénzünk lenne nyaralásra. Neked csak egy kis varázslat, nekem viszont megoldás szinte minden helyzetben! Egyébként ezt a kis varázslatot a családom felnőtt tagjaival is megismételheted simán, de arra kérlek, nagyon ügyelj, hogy a kiskorúakat semmiképp ne duplikáld. Ha ez túl nagy meló, csak dobj a csizmámba egy olyan Hermione-féle szuper kis időnyerőt, az is jó lesz.

Köszi, puszi: Flo

 2. Tárgycím: Üdv, egy Liverpool-szurkoló

Kedves Mikulás!

Igen, tudom, rohadtul unod, 23 éve mindig ugyanazt kérem. De akkor is nagyon szeretném, ha végre, ennyi év után, bajnok lenne a Liverpool!

(És ez neked pénzbe sem kerül.)

Köszi szépen, YNWA: Adrienn

 3. Tárgycím: Bizonyítsd, hogy létezel!

Kedves Mikulás!

Én azt szeretném, ha az idén ellátogatnál hozzánk, és a gyerekeim megbizonyosodnának róla, hogy igenis LÉTEZEL. Lassan évek óta rágják a fülem, hogy valljam be: az egész csak kamu, de idén már arra sem volt szükségük, hogy ezt megerősítsem (eddig nem is voltam hajlandó). Múlt héten azzal cikiztek, hogy már oviban tudták az igazságot, és igazán nevetséges, hogy a szülők még mindig kötik az ebet a karóhoz. Most már tehát az volt a kérdésük:

MIÉRT HAZUDNAK A FELNŐTTEK A GYEREKEIKNEK?

Én örülnék, ha maradna némi hitelem a szemükben, ezért arra kérlek, gyere el hozzánk, lehetőleg a kéményen keresztül, a legváratlanabb pillanatban, és ügyelj rá, hogy a szakállad igazi legyen, mert azt fogják először lecsekkolni. Utána meg – fogadjunk – kikérdeznek majd arról, hogyan tudsz ennyi kívánságot teljesíteni egyetlen éjszaka alatt, hogyhogy van magyar és finn postacímed is, és hány kilométert repülsz egy éjszaka. Ezt csak azért írom, hogy legyenek kész válaszaid, mert elég kínos lenne, ha csak makognál. Ugye, számíthatok rád?

Puszi, Gyárfás Dorka

 

4. Tárgycím: Vigyél magaddal!

Kedves Miklós bácsi!

Elég összetett feladatot kérnék tőled, úgyhogy elég, ha nem pont decemberben, hanem szépen lassan (de azért egy fél éven belül mindenképpen) teljesíted! Ha akarod, addig kint is hagyom a csizmát az ablakban…

Szóval mindennél jobban szeretném, ha a gyerekem nem félne a jövőjétől, és nem görcsölne emiatt annyit nap mint nap.

Szeretném, ha az iskola végre nem arról szólna például, hogy miben vagy rossz vagy nem elég tökéletes, szeretném, ha a gyerekek boldogabban és minimum egy órával később tudnának elindulni abba az intézménybe, ahol az életük jelentős részét töltik. Szeretném, ha a mérce a saját boldogságuk és boldogulásuk lenne, ha nem baromságokat kellene értelem és érzelem nélkül magukba tömniük, hanem örömmel tudnának arra készülni, hogy előttük egy élet áll. Igen, önző vagyok, legjobban a lányomnak szeretném ezt. De persze mindezzel együtt annyira jó lenne, ha lassan több nyugodt, mosolygós, életvidám fiatal lenne az utcákon. Mert ebből lesz aztán a mosolygós, nyugodt és nyitott emberek tömege… Szóval mindent bele!

Magamnak pedig azt kérném, hogy – szintén amikor kicsit jobban ráérsz – pikkolj már fel a szánodra, és vigyél haza hozzád egy hétre, hogy végre sokat nézhessem a mindenkori álmomat, az északi fényt! Köszönöm előre is, jó munkát, kitartást kívánok, hiszen ez egy keményebb időszak lesz neked!

Csók: Marish

 

5. Tárgycím: Nekem már csak Télapó maradsz

Kedves Mikulás Télapó!

(A szocializmusban nőttem fel, úgyhogy nekem leginkább már csak Télapó maradsz.) Gondoltam, hogy kérek tőled egy kis haladékot a klímaváltozásban, meg kérem, hogy mindenképpen menj el a menekülttáborokba, Szíriába, meg a világ más olyan helyeire, ahol a gyerekek félelemben élnek, és vigyél nekik valami olyat, amitől felderül az arcuk, de aztán rájöttem, hogy ezt nem tőled kell kérnem. Ezért nekünk, embereknek, felelős felnőtteknek kell tenni. Mindenkinek a maga eszközeivel és lehetőségeivel. Úgyhogy mondanám, hogy a laptopom akkumulátora mostanra végképp megadta magát, több gomb elszállt és az „e” betű is szorul, meg egyébként is, nyolc éve használom ezt a gépet, szóval szeretnék már egy újat. Nem baj, ha nem fér bele a kis csizmámba, mellé is leteheted, meg fogom találni. Ígérem, jövőre is sok cikket írok majd rajta, és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az emberek figyelmét felhívjam a problémákra.

Kellemetlenkedni fogok a hatalmasságoknál (tudod, ez olyan, mint virgácsot adni), és hirdetem, hogy „a gyerekjog világnézet” (ez meg olyan, mint az aranydió). De azért, persze, ha valamit tudsz tenni klímaügyben, meg a háborúk, a szegénység és éhezés ellen, az szuper lenne.

Előre is köszönöm, Szilvi

6. Tárgycím: Kérjük vissza a hármas metrót!

Kedves Mikulás!

Idén szeretném, ha megtanítanál arra, hogyan tudod megoldani, hogy egy este alatt a világ minden pontjára eljutsz. Jól jönne munkába menet, ugyanis nagyon unom már az M3-as pótlót.

Persze mondhatnám, hogy egy kocsit kérek, de izgalmasabb a te szupererőd.

Így a karácsonyi rokonlátogatást is jobban megoldanám, persze a Hawaii-szigetekre kiruccanni öt perc alatt sem lenne rossz. Ha ezt offolod, akkor a szokásosat kérném: békét, boldogságot mindenkinek. Na meg persze, kérlek, intézd el, hogy mindenki jó helyre dobja a szelektívet, vagy csak ne halmozzon annyira. Ezek közül bármelyiknek örülnék.

Egyvalamit pedig, légyszi, NE: idén szenet ne hozz, kérlek, mert abból már van egy csomó!

Köszi szépen, puszi: Anna

7. Tárgycím: Plastic free városokat!

Helló, Miki!

Gondolom, rohansz (kifigyeltem ám, hogy te is néha késős vagy, de azt hiszem, az én gyerekem ehhez már eléggé hozzászokott az elmúlt hat évben…), szóval nem is tartanálak fel sokáig, elég, ha csak átfutod a levelemet. Velem amúgy minden oké, úgyhogy elég, ha bedobsz egy kis üzenetet Barninak, aztán mész tovább oda, ahol igazán nagy szükség van rád.

Kérlek, vigyél hitet, szeretetet és elfogadást az embereknek, és mondd meg a kis dolgos manóidnak, hogy felejtsék már el a műanyag csomagolást meg a többtonnányi édességet.

Ott fenn, északon ti ennél sokkal jobban is tudjátok ezt csinálni, ha kell segítség, menj át a szomszédba, és keresd a Gréta nevű kislányt, neki remek ötletei vannak! Ha tudod, ölelgesd meg, akár csak gondolatban is azt a több millió felnőttet és gyereket, akik épp szenvednek azokban a percekben, amikor én vicceskedve írom ezt a pár sort. Vigyél nekik reményt, megnyugvást, és mondd meg nekik, hogy tudunk rólunk, és bocsássanak meg, hogy nem teszünk eleget értük. A virgácsok terítésére is van ötletem, de ha egy bazi nagy, cirádás épületet látsz bárhol, általában kordonnal és vaskapuval körülvéve, ami körül öltönyös, nyakkendős emberek sündörögnek, akkor ott nem tudsz hibázni egy-két figyelemfelkeltő virgács elszórásával. Na, izzítsd a szarvasokat, aztán uzsgyi!

Szeretettel: Dóri

 

8. Tárgycím: Látogasd meg azokat, akikre senki nem nyitja rá az ajtót

Kedves Mikulás,

hozzánk nem kell jönnöd, mert nagyon szerencsések vagyunk, jönnek hozzánk rendszeresen kedves emberek.

Inkább arra kérlek, látogasd meg azokat, akikre senki nem nyitja rá az ajtót, akik egyedül vannak, és talán nem csak az ünnepek alatt. Akik nem tudják elhagyni az otthonukat, mert idősek, betegek, hozzátartozót ápolnak, sérültek.

Mi, akik szaladgálunk a világban, el sem tudjuk képzelni, hány élet rekedt a négy fal között, egy lakásban, egy kórházban, egy otthonban. Hozzájuk menj el, Mikulás, és ha lehet, ne slisszolj el még azelőtt, hogy felébrednek.

Kurucz Adri

 

9. Tárgycím: Egészséges kutyát, családot és párkapcsolatot

Kedves Mikulás,

nagyon szeretném, ha idén fehér lenne a karácsony. Tudom, hogy ezt minden évben kérem, de ez évben nem ragaszkodom a hóhoz, a ködös/zúzmarás idő is megfelel, csak nem akarok napozni decemberben.

Szuper lenne, ha jövőre Rupi nem enne fel mérget, nem kapna bél-, illetve tüdőgyulladást sem. A jövőmet érintő párkapcsolati elképzeléseimnek lassacskán révbe kellene érniük, szóval annak is örülnék, ha tennél lépéseket ez irányban. Oké, oké, nem ragaszkodom B. Norbihoz, elég, ha lemásolod nekem, és a klónját kapom. Vagy John Snow-t. Rád bízom.

Amihez viszont ragaszkodom, hogy a családban mindenki legyen egészséges, és az idén semmin ne vesszünk össze Édesanyával!

Köszönöm, Domi

10. Tárgycím: Szentesi kéri

Mindenki milyen szépet írt. Én meg csak magamra gondolok: küldj nekem egy férjet, Mikulás!

Szentesi

És ti mit kértek? 

Szőcs Lilla