Könyvkereskedőből a filmművészet úttörője

Az egyik legkorábban dokumentált és leghíresebb eset, Eadweard J. Muybridge-é, akinek balesete is közrejátszhatott abban, hogy egyszerű könyvkereskedőből a filmművészet úttörőjévé vált. A férfi San Franciscóból Texasba tartott, amikor a lovak megbokrosodtak, a kocsi fának csapódott, ő pedig kirepült, és alaposan összetörte magát egy sziklán.

Az esetet szerencsésen túlélte, de amikor kilenc nappal később magához tért a kómából, egészen más ember volt, mint előtte.

Az addig barátságos és nyitott személyiség ezután impulzívvá és szeszélyessé vált, indulatait olyannyira nem tudta kordában tartani, hogy később még a felesége szeretőjét is megölte.

Eadweard J. Muybridge - Forrás: Getty Images/Rischgitz/Hulton Archive

Ugyanakkor kreativitása is szárnyakat kapott. Kitanulta a fotózás csínját-bínját, különféle találmányokat alkotott, és leforgatta a világ elsőként számontartott „filmjét”: egy Occident nevű lóról készített fotókat a versenypályán, majd ezeket a képeket gyors egymásutánban levetítette, visszaadva a mozgás látványát.

via GIPHY

Mi történik az agyban?

A sérülések ehhez hasonló katalizátorszerepe nem túl gyakori, hivatalosan huszonöt esetet tartanak számon. Egyes kutatók a jelenséget savant-szindrómának nevezik, bár a terminus valójában azokra az esetekre vonatkozik, amikor egy bizonyos fejlődési rendellenesség mellé más területen kiemelkedő készségek járulnak, mint például a gyors fejszámolás nagy számokkal, a különleges emlékezőképesség, az átlagon felüli képzőművészeti vagy zenei tehetség.

Az egyik elmélet szerint a különleges képességek sokszor azért tudnak kibontakozni, mert a sérülés hatására meggyengülnek azok az agyterületek, amelyek addig kontrollt gyakoroltak felettük.

Hogyha a racionális bal agyfélteke bizonyos mértékig elveszti az irányítást, a kreatív jobb agyfélteke szabad utat kap. Egy másik elmélet szerint a haldokló sejtek által kibocsátott szerotonin vezet ahhoz, hogy egyszerre több agyi terület is aktiválódjon, és új kapcsolatok szülessenek az egyes régiók között.

Az élet geometriája

Egy különleges példa Jason Padgetté, akinek életét 2002-ben, egy balszerencsés péntek 13-a változtatta meg. Padgettet egy kocsma előtt megtámadták, leütötték és kirabolták. A fiatalembernek sikerült eljutnia a legközelebbi kórházig, ahol agyrázkódással diagnosztizálták, majd némi fájdalomcsillapító kíséretében útjára bocsátották. Padgett nem számított arra, hogy sérülésének maradandó következményei lesznek.

Jason Padgett - Forrás: YouTube

Kényszerbetegség alakult ki nála, ehhez viszont sajátos látásmód is társult, amelyen keresztül szeme előtt a világ dolgai geometrikus mintákra bomlottak le. Mint mondta, már a kórházból hazafelé észrevette, hogy valahogy furcsa lett a környezet, ezt az érzést azonban az erős fájdalomcsillapítónak tulajdonította. Másnap reggel viszont a „hallucináció” folytatódott, és amikor megnyitotta a csapot, azt látta, hogy a víz kis tangensvonalakban tekeredik lefelé. Világa azóta is különböző geometriai alakzatokból épül fel, és el sem hiszi, hogy valaha azt sem tudta, mi az a tangens. Megszállottja lett a matematikának, bonyolult fraktálokat rajzol szabad kézzel, és papírra veti a számok mögött rejlő formákat. Mint mondja, mindenhol a szépséget látja, és elbűvölik olyan apróságok, amelyeket az emberek többnyire észre sem vesznek. Például az, ahogy egy vízcsepp a tócsába esik, számára komplex formák és mintázatok játéka:

„Teljes ámulattal kellene járnunk-kelnünk, hogy a valóság egyáltalán létezik. Körülöttünk minden varázslat, vagy olyan közel van a varázslathoz, amennyire csak lehet.”

"I see this image in my mind's eye, now in 3-D, every time imagine how my hand moves through space-time." Credit: Courtesy of Jason Padgett Padgett is one of a rare set of individuals with acquired savant syndrome, in which a normal person develops prodigious abilities after a severe injury or disease. Other people have developed remarkable musical or artistic abilities, but few people have acquired mathematical faculties like Padgett's. He is able to visualize complex mathematical objects and physics concepts intuitively. "I see shapes and angles everywhere in real life" - from the geometry of a rainbow, to the fractals in water spiraling down a drain, Padgett told Live Science. "It's just really beautiful." Full article: https://www.google.co.in/amp/s/amp.livescience.com/45349-brain-injury-turns-man-into-math-genius.html #jasonpadgett #savantsyndrome #synesthesia #beautifulmind #beatingallodds

A zene ösvényein

Mások nem a látható, hanem a hallható formákra válnak fogékonnyá sérülésük hatására, ahogyan ez Anthony Cicoria sebésszel is történt. Az orvos 1994-ben, egy parkban vált villámcsapás áldozatává, ez a baleset pedig, úgy tűnik, elősegítette zenei tehetségének kibontakozását. Először csak hallgatta, majd játszani is kezdte az egyes darabokat, végül saját improvizációi felé kalandozott, és a zeneszerzés irányába fordult a figyelme. Elkezdte papírra vetni a dallamokat, amelyek a fejében megjelentek.

Anthony Cicoria - Forrás: YouTube

Szintén a zenében találta meg önmagát Derek Amato, aki 2006-ban egy medencés baleset során szenvedett agyrázkódást.

Az eset után nyugtalanság lett úrrá rajta, ujjaival folyamatosan dobolt, majd vett egy szintetizátort, hogy levezesse a feszültséget.

A döntés nagyszerűnek bizonyult, elmondása szerint akkor sikerült végül megnyugodnia, amikor leült játszani.

A sunny day, as we film via my office in Denver to Nance`, France! #denver #filming #clocktower #France #FrenchTV #gifted #savant #braininjury #wakingupgenius #derekamato #tv #newshow #coloradokid

Festő születik

Olyanok is vannak, akik festői hajlamaikat fedezték fel agysérülésük után. Közéjük tartozik Jon Sarkin, akit 1988-ban, harmincöt évesen fülcsengéssel műtöttek meg, utána azonban sztrókot kapott. Fél fülére megsüketült, károsodott a látása és az egyensúlyérzéke is. Nem folytathatta addigi életvitelét, de a megváltozott körülmények között új értelmet talált, méghozzá a rajzolásban. Korábban is készített vicces képeket, új munkái azonban inkább rajzfilmfigurákra hasonlító alakokat ábrázoltak, amelyek arcrészletei egyben szimbólumok is.

Instagram post by Jon Sarkin * Jan 2, 2017 at 6:38pm UTC

Egy coloradói farmer, Leigh Erceg szintén a festészetben talált menedéket balesete után. A hölgy 2009-ben baromfietetés közben zuhant bele egy hasadékba, súlyos gerinc- és agysérüléseket szenvedve.

A szerencsétlenség nemcsak a művészi képességeket hozta elő belőle, de az egész személyiségét is új alapokra helyezte.

Erceg mindig is extravertált, fiús lány volt, aki a sportot és a fizikai munkát az intellektuális elfoglaltságok elé helyezte. Sérülése után azonban sokkal inkább érdekelték a művészetek és a matematikai egyenletek,

 korábbi életének és önmaga emlékei pedig teljesen kitörlődtek a memóriájából.

3' x 5' canvas Prints for the unique and talented Leigh Erceg! Check out her story at www.leigherceg.com #leigherceg #nightline #abc #abcnews #synesthesia #herlife #neurological #phenomenon #hearingcolors #seeingsounds #spineinjuries #brownspark #colorado #braininjury #printing #businesscards #parisprinting #commercialprinting #tracy #largeformatprinting #signs #printing #california #art #artist #canvas #canvasprinting #wideformatprinting #roland

Az említett történetek azt sugallják, hogy hatalmas potenciálok és rejtett tartalékok lakozhatnak az emberben. Talán nem kell ahhoz tragédiának történnie, hogy addig ismeretlen területeken próbáljuk ki magunkat, felszínre hozzuk, kimunkáljuk alkotóerőnket, és rátaláljunk létezésünk eredetiségére.

 Fábián Emese

Források: ITT, ITT és ITT