Kókuszos bejgli

Ennél kókuszosabb már csak a natúr kókuszdió tud lenni. De az elkészült bejgli mégsem lesz gejl, mert az ízek finoman kiegyensúlyozottak. Egy kis trópusi hangulat decemberben.

A tésztához:

37½ dkg finomliszt
1 dl tejföl
7½ dkg porcukor

¼ teáskanál só

1½ teáskanál (5 gramm) szárított élesztő

20 dkg hideg vaj 

1 tojás

1 tojássárgája

A töltelékhez:

30 dkg natúr kókuszchips

15 dkg porcukor

3 zöldcitrom

1½ dl kókusztej

¾ dl kókuszlikőr

1½ teáskanál kókuszaroma

7½ dkg kókuszos keksz, morzsásra őrölve

15 dkg kandírozott ananász, nagyon apróra vágva

20 db friss mentalevél apróra vágva

a nyújtáshoz: kevés finomliszt

a kenéshez: 1 tojás

Elkészítése: 

A lisztet és a tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk.

A lisztet, a porcukrot, a sót és a szárított élesztőt késes betétű robotgépben összekeverjük, majd hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsás keverékké dolgozzuk össze. (Gép nélkül: a lisztes részhez hozzáreszeljük a vajat, az ujjainkkal minél gyorsabban szétmorzsoljuk benne, és a többi ugyanaz.)

A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, és kézzel tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát megfelezzük, aztán mindkét részt bucira formázzuk, és fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap időben kivesszük, hogy formázható állagú legyen, és kifejezetten enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk, mielőtt kinyújtanánk és megtöltenénk.

A töltelékhez a kókuszchipset megdaráljuk, majd egy közepes méretű tálban összekeverjük a porcukorral, és hozzáreszeljük a zöld citromok héját. A kókusztejet mérsékelt lángon felmelegítjük egy kis edényben, aztán ahogy felforrt, máris levesszük a tűzhelyről, és hozzávegyítjük a kókuszlikőrt meg a kókuszaromát. A kókusztejes részt ráöntjük a porcukros darált kókuszra, hozzászórjuk a kekszmorzsát, és az egészet jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg kihűl. Ekkor beledolgozzuk az aprított kandírozott ananászt és a mentát.

Megformázzuk egymás után a két bejglit. Ez úgy megy, hogy magunk elé vesszük az egyik adag tésztát, és 22×30 centis lapot nyújtunk belőle enyhén lisztes deszkán.

A kinyújtott tésztát megkenjük a kókuszos-csokis töltelék felével, majd alulról kezdve feltekerjük a bejglit.

A maradék tésztából és a maradék töltelékből megcsináljuk a másik bejglit az előzőek szerint.

A bejgliket sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól körülbelül hét–hét centire. Lekenjük tojássárgájával, és két–három órára hűvös helyre rakjuk.

Miután a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével is, és megint két–három órára hűvös helyre költöztetjük, hogy a felületük szépen megrepedezzen.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A bejglik tetejét és oldalait hurkapálcával megszurkáljuk, aztán huszonöt–harminc perc alatt megsütjük. 

Perecfonat

Az 1800-as évek elején, amikor az otthonokban először állítottak karácsonyfát, az éléskamrákban fellelhető finomságokból készítettek díszeket. Kifényesített piros alma, felfűzött pattogatott kukorica, dió, mogyoró került a faágakra. Ilyen ehető dísz ez a látványos perecfonat is.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

2 nagy csipet só

késhegynyi szódabikarbóna

1 dl tejföl

2 tojássárgája

8 dkg vaj

a kenéshez: 1 tojás felverve

a díszítéshez: nagy szemű só, köménymag vagy szezámmag

Elkészítése: 

Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd a közepébe mélyedést készítünk.

A tejfölben elkeverjük a tojássárgájákat, és a keveréket a lisztes rész közepébe kanalazzuk. Hozzáadjuk a vajat is, majd az egészet pogácsa keménységű tésztává gyúrjuk. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, hengerré formázzuk, végül tizenhat egyforma részre vágjuk.

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 centis lapos tepsit.

Egyszerre mindig csak két tésztadarabbal foglalkozunk. Lisztezett gyúródeszkán egyenként körülbelül 22 centis rúddá nyújtjuk-sodorjuk, majd egymás mellé fektetve összecsavarjuk őket, ezután – a két végüket összecsippentve – koszorúvá formázzuk. A tésztadarabokat kettesével megformálva ugyanígy elkészítjük a többi csavart koszorút is.  

A koszorúkat az előkészített tepsire fektetjük, megkenjük őket a felvert tojással, és sóval, kömény- vagy szezámaggal megszórjuk a tetejüket, kicsit bele is nyomkodva azokat a tésztába.

A sütőben tizenöt–húsz perc alatt készülnek el a perecfonatok. (Nyolc darab lesz belőle.)

Ünnepi marcipános fatörzs kávés csokikrémmel

Ha van tökéletes kávékrém, akkor ez az: annyira szerettük, hogy nem csupán a próbasütések és a fotózás alkalmával, hanem csak úgy, magunknak hétvégére is elkészítettük. Egyszerűen ellenállhatatlan!

A marcipános piskótalaphoz:

8 dkg finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

1 csipet só

8 dkg hideg natúr marcipán

4 tojás

8 dkg cukor

2 evőkanál étolaj

a tekercseléshez kevés porcukor

A kávés csokoládékrémhez:

2,4 dl habtejszín

30 dkg cukor

10 dkg cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

2 dkg instant kávé

30 dkg puha vaj

A mandulasziruphoz:

2 evőkanál forró víz

1 evőkanál cukor

1 teáskanál mandula szirup

2 teáskanál mandula likőr

 a díszítéshez darált natúr pisztácia, marcipángombák (8 dkg natúr marcipánból), cukrozatlan kakaópor és tejcsokoládé forgács

 Elkészítése: 

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 centis lapos tepsit.

Egy közepes tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sütőporral, a sóval, majd finom lyukú reszelőn hozzáreszeljük a marcipánt is.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, majd a cukor egyharmadát hozzászórva addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk.

A tojássárgájákat a maradék cukorral az eddig használt robotgéppel addig verjük, amíg kifehéredik, és a térfogata megduplázódik.

Összeállítjuk a tésztát. A cukros tojássárgájás habba spatulával beleforgatjuk a lisztkeveréket és az olajat, aztán a tojásfehérje- habból két evőkanállal hozzáadva, fellazítjuk a masszát. Ezután a maradék habot már óvatos, széles mozdulatokkal vegyítjük a tésztába, majd széles pengéjű késsel, egyenletes vastagságban szétkenjük a lapos tepsin. A tésztát körülbelül tíz perc alatt készre sütjük.

A megsült piskótát egy kissé hűlni hagyjuk, aztán még melegen egy porcukorral vékonyan meghintett sütőpapírra fordítjuk. A felső sütőpapírt lehúzzuk, majd a piskótát az alsó sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük, kihűtjük, és a töltésig félretesszük.

Elkészítjük a krémet. Ehhez egy kis lábosban közepes lángon összeforraljuk a tejszínt a cukorral, majd állandó kevergetés mellett további egy–két percig csendes forrásban tartjuk. Ezután levesszük a lábost a tűzről, majd a cukros tejszínbe szitáljuk a kakaót és a sót, végül simára keverjük benne az instant kávét is. 

A még meleg kávés krémhez adunk nyolc dkg vajat, és kézi habverővel simára keverjük. A krémet – hogy gyorsabban hűljön – egy tiszta fém tepsibe öntjük, szétterítjük és teljesen kihűtjük.

A maradék 22 dkg puha vajat egy magas falú keverőtálban kézi robotgéppel közepes erősséggel kihabosítjuk. A kihűlt kávés krémet apránként adagolva a habos vajhoz keverjük, végül az egészet lefedve a hűtőben pár óra alatt kenhetővé dermesztjük.

Közben a mandulaszirup hozzávalóit összekeverjük és teljesen kihűtjük.

Összeállítjuk a tortát. A marcipános piskótalapot egy ecsettel vékonyan megkenjük a mandulalikőrös sziruppal, majd megkenjük a kávés krém felével, végül az egyik hosszabbik oldalánál indulva, a piskótát szorosan feltekerjük. A tekercset fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, és pár óra alatt alaposan lehűtjük. 

Tálalás előtt a rolád végét éles késsel ferdén levágjuk, kialakítjuk az ágas faformát, majd a külsejét is bevonjuk a maradék krémmel. Kiskanállal bordákat és göcsörtöket húzunk a krémbe, végül darált pisztáciával, kakaóporos marcipángombákkal, és csokoládé forgáccsal erdei mintázatra díszítjük. (Nyolc adag lesz belőle.)

 

 Stahl Judit

Ha még nem iratkoztál fel a WMN hírlevelére, akkor gyorsan pótold az alábbi (zöld) mezőre kattintva – hírlevelünkben ugyanis 50 százalékos kupont találsz, melyet felhasználhatsz Stahl Judit könyvkiadójának webshopjában! A kedvezmény a termékek teljes fogyasztói árára vonatkozik. Szóval katt ide:

A cikkben szerplő képek forrása: Stahl Judit