1. Idővel teljes komfortba kerülsz a testeddel

Az önmagunkkal kapcsolatos – egyre szélesedő tudás – a szexben is nagyon fontos. Ahogy elmúlunk süldőlánynak lenni, átmegyünk számos nehézségen, dolgozunk, fejlődünk, sokan életet adunk, gyereket nevelünk, haladunk előre a személyiségfejlődésben, ezek által folyamatosan nő az önismeretünk, és jó esetben ezzel arányosan a saját magunk iránti elfogadás is. Keblünkre öleljük a pozitív tulajdonságainkat, és legalább ilyen erővel a démonjainkat is. Mindez elengedhetetlen, amikor az intimitás kerül szóba, ugyanis ruháinkat levetkőzni sokkal egyszerűbb, mint teljes mértékben megválni a gátlásainktól egy másik emberi lény előtt. Márpedig a teljes lelki lemeztelenedés a kulcsa a legmélyebb intim viszonynak is.

Amikor elkezdtem igazán komfortosan érezni magam a testemben, a gátlásaim jó része is eltűnt és megtanultam „képviselni” az ágyban mindazt, amire szükségem van, egyenesen és nyíltan. Ebből fakadóan adni is jobban megtanultam.

2. Idővel sokkal önfeledtebbé és játékosabbá válsz

A kezdeti kísérletezés és tanulás fázisa után egyszer csak – a megfelelő partner mellett – elérkezett az az állapot is, amikor teljesen el tudtam engedni magam. Ha pedig valaki mellett az ágyban is tökéletesen önmagad lehetsz, kevés annál nagyobb élmény van. Megnyitja a fantáziádat, játékosabbá tesz. Ez nemcsak szórakoztató tud lenni, de a belső világod felfedezésében is nagy segítség. „Jé, én ilyet is tudok? Ez is én vagyok?” – leped meg saját magad. Biztosan megnyugtatott volna fiatalabb koromban a gondolat, hogy egyszer a szörnyű szégyenlősségem és gátlásosságom oldódni fog.

3. Hogy jó vagy-e az ágyban, az részben a partnereden múlik

Na, ez is egy fontos tanulság. Néha az ember – ha nem jól működik a kémia – merev bábnak érzi magát intim helyzetben, valahogy leblokkol. Ami máskor természetes, sőt belső igény, az hirtelen lehetetlenné válik. Nem jön se természetesen, se erőltetve. (És ha a szexben valamit erőltetni kell, akkor amúgy is megette a fene.) Máskor meg játékos, tele van ötletekkel, nyitottsággal. Ezt bizony a partner is befolyásolja. Ha két ember felszabadultan tud együtt lenni, röhögnek, vagy őszintén megbeszélik a vágyaikat és igényeiket, akkor a szexualitás is egész más szintre emelkedik – ott mindenféle falak ledőlhetnek. És az ellenkezője is igaz: hiába van két ember odáig egymásért, ha a szex nem megy, az általában a kapcsolat végét jelenti. Így aztán, ha valaki felteszi nekem a kérdést, hogy „és te jó vagy az ágyban?” azt szoktam válaszolni, partnere válogatja. 

4. Nem minden arany, ami fénylik

Régen nagyon vonzódtam a szép férfiakhoz, aztán az élet megmutatta, hogy vajmi kevés kapcsolat van a külső adottságok és a között, hogy valaki milyen partner az ágyban.

Szerintem a legtöbbünknek volt már olyan tapasztalata, hogy egy pasi, akihez első ránézésre talán kevésbé vonzódtunk, meglepően jó szeretőnek bizonyult, és persze vice versa. Aztán ahogy telik az idő, az ízlésünk is változik, finomodik. A tapasztalatainknak, növekvő emberismeretünknek köszönhetően elkezdjük látni a szépet ott is, ahol azelőtt nem szúrtuk volna ki. Én ma már kifejezetten vonzódom a tökéletlenséghez. Már nem vezet félre egy csodás arcél vagy szőke hajfürt, annál inkább vonz egy élettel teli személyiség, karizma, vagy az, ha valaki önmagával békében van. Tapasztalatom szerint belőlük válik a legfantáziadúsabb, leggyengédebb, legjátékosabb és legszórakoztatóbb szerető. És az ilyen típus hozza ki belőlem a legjobbat – többek közt az ágyban is.

5. Az intimitás fejben kezdődik

Azért fontos, hogy ne elsősorban a kinézete, hanem a másik személyisége vonzzon, mert aki az intellektusomat felcsigázza, az már pozitívan hatott rám a szexualitásban is. Azt szoktam mondani: az agyam az elsődleges nemi szervem. Ha valaki szórakoztat, ha izgalmas beszélgetéseket lehet vele folytatni, ha megérint a személyisége, akkor az jó eséllyel pozitívan fog hatni a köztünk lévő kémiára is.

6. A szexualitás egy kapcsolat legmagasabb szintű kiteljesedése

Fiatalon hajlamosak vagyunk beleszaladni elhamarkodott kalandokba, csupán az izgalom, vagy épp a „tilosban járni” varázsa miatt. Erre persze később is bőven akad példa, de idővel megértjük, hogy a szexualitás valójában nem olyasmi, amit érdemes elhamarkodni.

A szex egy tartalmas kapcsolat legmagasabb szintű kiteljesedése, ha úgy tetszik, hab a tortán. Ha két ember lelke a mindennapokban összesimul, ha érzelmileg egymásra hangolódnak, akkor jó eséllyel a szex minősége is egészen más lesz, mint egy futó kalandé vagy jelentéktelen liezoné. Ahogy elkezdtem ezt megérteni, úgy vált egyre természetesebbé, hogy már nem hajtok pillanatnyi örömöket, inkább mélyebb emberi kötődéseket keresek, amikből aztán – szerencsés esetben – őrült jó szeretői viszony is kivirágzik. Nyilván nem vagyunk egyformák, de tapasztalataim szerint a nők nagy része sokkal többre értékel egy érzelmileg is teljes kapcsolatot, mint futó viszonyokat egymás után.

7. Néha kettesben magányosabb, mint egyedül

Párkapcsolatban is megtapasztaltam már, milyen egy ágyban feküdni valakivel, akitől hatalmas szakadék választ el; szingliként pedig azt, hogy néha jobb nem belemenni egy futó kalandba, mert a pillanatnyi öröm elmúltával magányosabbnak érzi magát az ember, mintha egyedül töltötte volna az estét.

A szexualitás valójában a lelkek tánca. Ha két ember mélyen egymásra hangolódik, teljes és tartalmas tud lenni az intimitás.

Ha azonban hiányzik ez a kötelék – vagy azért, mert már elszakadt, vagy, mert soha ki sem alakult –, akkor üres, szomorú és rendkívül magányos élmény tud lenni.

A sor hosszan folytatható és szinte mindannyian hozzá tudunk tenni még egy-két fontos gondolatot. Mert ahogyan az ember maga csodálatosan sokféle, úgy a belőlünk fakadó szexualitás is hihetetlenül sokszínű – és épp ettől varázslatos. Úgyhogy az alábbi felismerések szigorúan a szerző személyéből fakadnak. (Aki azonban rendkívül örül, ha mások is tudnak azonosulni egyik, vagy másik gondolatával. Ez pedig az írás exhibicionizmusa. De ez már egy másik téma.)

Kégl Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Lena Mirisola