Huszonkét évesen egy harmincnégy éves férfival éltem együtt, aki úgymond, az első igazi szerelmem volt. Ez a harmincnégy éves férfi addigra szép karriert tudhatott magáénak, sőt világlátott volt, és rendkívül jól tájékozott is, igazi önálló, kreatív lángelme. Én meg akkor költöztem fel vidékről Budapestre, még a Lánchíd is soha azelőtt nem látott látványosságnak számított nálam, nemhogy Horvátország, ahová először vitt nyaralni.

Ez az első szerelem mindig azt mondta, hogy szerinte egy férfinak minimum tíz évvel idősebbnek kell lennie a nőnél, de az a jó, ha a különbség eléri akár a tizenöt évet is, sőt, egy harminc feletti nő már igencsak öregnek számít,

és neki bizony sohasem lesz öreg barátnője. Huszonkét évesen mit tudtam még arról, hogy ez egy bődületes nagy baromság, és ilyet egy felvilágosultan gondolkodó ember bizony nem mond, így hát vakon szerettem ezt a férfit, egészen addig, amíg meg nem csalt egy húszéves, sokkal vékonyabbal (merthogy szerinte egy nőnek nagyon vékonynak is kell lennie a fiatalsága mellett). Hallom a kommenteket, teljesen igazatok van, csak magamra vethettem, de jó tapasztalat volt. 

Nekem egyébként huszonéves koromban jellemzően jóval idősebb férfiak udvaroltak, sőt, igazából egyetlen alkalmat leszámítva, soha nem is jártam korombelivel. Egész egyszerűen azért, mert elkerültek engem, viszont a korosabb uraknak nagyon bejöttem. De ez már elmúlt.

Harminchárom éves vagyok, és nagyjából három éve a tíz évvel fiatalabbak jönnek csőstül

– kifejezni a rajongásukat –, mondjuk, randevúzni nem randevúzom velük, de azért maga a jelenség érdekes, bár nem tudom, hogy ez más harminc feletti nők életében is hasonlóképpen alakul-e. 

Nem annyira régen körbeszaladt a világsajtóban, hogy a multimilliárdos médiamogul, Rupert Murdoch harmincnyolc évvel fiatalabb exfelesége egy nála huszonöt évvel fiatalabb modellel jött össze a válásuk után. A fiú történetesen magyar, és mondhatni, nagyon kellemes a megjelenése, de most nem ez a lényeg. A srácot az üres fejű toyboyjal azonosítják, aki nyilvánvalóan a pénz és a lehetőségek miatt van a tehetős és befolyásos asszony mellett, Wendit pedig simán csak úgy állítják be, hogy „a jó öreg férj után most élvezkedni akar egy kicsit a fiatal és meglehetősen gyönyörű Adonisz-testen”. 

Rupert Murdoch és Wendi Deng Murdoch a 2013-as Vanity Fair Oscar-afterpartyn - Forrás: Getty Images/Mark Sullivan/WireImage

Még ha ez önmagában így is volna, hogy valaki csak azért tart szeretőt, mert jó nagyokat akar élvezkedni, szerintem azzal sem lenne semmi gond. Csakhogy nem tudjuk, mi húzódik meg a háttérben, mik mozgatnak és tartanak össze egy ilyen kapcsolatot, így tehát – külső szemlélőként – felelőtlenség azt mondani, hogy „kitartott, aranyásó vagy toyboy”.

Vizsgáljuk meg inkább az előbbi példát, mármint Rupert és Wendi esetét, és vegyük sorra az ehhez hasonló kapcsolatokat!

Kiborult-e a közvélemény, amiért Rupert Murdoch harmincnyolc évvel fiatalabb nőt vett feleségül 1999-ben?

Akkor kiborultak-e, amikor az Egyesült Államok jelenlegi elnöke feleségül kérte a huszonhárom évvel fiatalabb Melaniát? És kiborultak-e Andy Vajnán, amiért a harmincnyolc évvel fiatalabb Palácsik Tímeát választotta nejéül? Dehogy borultak! Vagyis: nem Andy Vajna a „vén kéjenc, perverz, mocskos disznó”, hanem „Palácsik Timi a »büdös kurva«, amiért természetesen a sok zsetonért eladta magát az öregnek”, és így tovább...

A cimkéken és a megnevezéseken lehet vitatkozni. Lehet ribancozni Vajnánét, lehet aranyásózni Melania Trumpot, és lehet öregasszonynak nevezni Brigitte Macront a francia elnök mellett. 

Emmanuel és Brigitte Macron 2018 áprilisában- Forrás: Getty Images/Alex Wong

De azért feltenném a kérdést: miért fogadjuk el sokkal inkább azokat a férfiakat, akik jóval fiatalabb nőt választanak maguknak? Míg megbotránkozunk, ha egy nő egy sokkal fiatalabb férfi mellett dönt…

Miért nem tudjuk elképzelni például, hogy a negyvennyolc éves Wendi Deng Murdoch van annyira vonzó egy huszonéves fiú számára, mint amennyire vonzónak találja Andy Vajna Palácsik Tímeát?

Vagy ott van Madonna, az alig több mint húszesztendős táncos barátaival, illetve Jennifer Lopez a tizenhét évvel fiatalabb Casper Smarttal, de említhetném az irtó szexi Sharon Stone-t is, aki ötvenhét évesen egy huszonhét éves fiúval járt együtt, vagy az ötvenes Lisa Bonet, aki „megnyerte a lottón magának” a tizenkét évvel ifjabb Jason Momoát. Csak a férfi bitorolhatja magának a fiatalságot? Még egy Lolita-sztorin sem rökönyödik meg annyira a világ, mint azon, ha a nő a korosabb. 

Sharon Stone és Martin Mica 2012-ben az amfAR-gálán - Forrás: Getty Images/Stefania D'Alessandro

Nekem meg az a véleményem, hogy csak a szerelem számít, és tök mindegy, ki mennyi idős, amíg ez nem tartozik büntetőjogi kategóriába.

Úgyhogy légyszi, ne dobáljatok meg, ha tizenöt év múlva egy húszéves táncos lesz a férjem. 

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Frazer Harrison;Steve Granitz/WireImage;Stefania D'Alessandro