– 

Elveszett személyes kapcsolatok

Vagyis inkább ne nyomjatok szomorú emojit, hiszen az emotikonokkal való kommunikálás végtelenül leegyszerűsíti a valós érzelmeket, és sokkal könnyebb félreérteni őket. Biztosan vagyunk még néhányan, akik úgy gondoljuk, jobb ott lenni személyesen, és megismerni a másik személyiségét, hús-vér lényét, mint az éterben benyomásokat szerezni, ahol még az sem derül ki, van-e az illetőnek olyan offline ismertetője – akár szájszaga –, ami zavarhat minket. Az viszont egészen biztos, hogy mi, akik túlnyomórészt ezt gondoljuk, nem vagyunk Z generációsok.

Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? című könyvének előszavában olvashatjuk, hogy az Y generációs Coulombe-t valójában olyan tapasztalatok inspirálták közreműködésre, mint az, hogy

feltűnt neki a korabeli férfiak passzivitása, akik a partikon a számítógépek és a videojátékok köré gyűlnek ahelyett, hogy beszélgetnének a nőkkel.

Két éve ezt olvasva úgy éreztem, szinte egy rugóra jár az agyunk, hiszen számtalanszor kerestek, keresnek meg lányok, nemcsak Y generációsok, hanem fiatalabbak is, akik ugyanezt átélték. Egyikük panaszát le is jegyeztem:

„Nem győzi az ember kukázni őket”

„A technológia úgy változtatta meg ezt az egészet, hogy kábé futószalagon megy az ismerkedés. Az emberek könnyen vissza tudnak élni azzal, hogy nem személyesen kell ismerkedni, így sokan inkább kiélik a mocskos kis fantáziájukat, amit élőben sosem mernének megtenni. Az elnőiesedett pasiknak ez baromi könnyű, mert élőben nem mernek senkit így megszólítani, de legalább interneten küldözgethetik az intim fotóikat, a nőknek meg jellemzően ebből nagyon elegük van.

Ugyanis míg a férfiak inkább kalandot, szórakozást keresnek, a nők jellemzően komoly párkapcsolatot.

A Tinderen  az ott lévők férfiak kábé 80-90 százaléka az első kategóriába tartozik, állítom ezt négy és fél éves tinderes tapasztalatom alapján. Nem csoda, hogy nem győzi az ember kukázni őket. Nagyon gépiesített formában megy az egész, sokan csak szórakozásnak vélik, és komolyan elidegeníti az embereket egymástól, mert aztán élőben nem mernek odamenni a fiúk a lányokhoz, illetve, rettentő felszínes lett ez az egész társkeresősdi.

A pasik részéről elvárás lett, hogy mi, nők úgy nézzünk ki, mint egy pornósztár, ugyanakkor jó volna, ha lenne eszünk is, pénzünk is, de persze azért maradjunk szerények, jó fejek, ja, meg sportoljunk is!

Mit akarnak a nős férfiak?

Az a baj, hogy ezek nemcsak a huszonévesek elvárásai, hanem már a harmincas-negyvenes korosztályba is elég durván beette magát egy ilyen elképzelt társ képe, amire az online rátesz még egy lapáttal, mert ma már nem nehéz olyan képeket feltölteni, amik nem feltétlenül fedik a valóságot. Sokszor csak egy csomó idő és kérdezősködés után böki ki a pasi, hogy tulajdonképpen neki barátnője, felesége, gyereke van, és ő nem komoly kapcsolatot keres, amit nem tisztáz az elején, na, ez nagyon bosszantó.”

Újfajta kategória

A Z generációs Balázs (21) úgy látja, bár az internet megkönnyíti az ismerkedést – például ő is a Facebookon ismerte meg a barátnőjét –, beszámolt arról, hogy az online egy újfajta kategóriát termelt ki:

„A szexualitás és a párkapcsolatok kérdésében a technológia létrehozott egy olyan csoportot, ahová azok tartoznak, akiknek kevesebb esélyük van a csajoknál. Rájuk ez a dolog kényelmesen hat, mert a szexualitást tudják pótolni a netes pornóval.

Talán e kettő – az önbizalomhiány a netes pornózással párosulva – miatt abszolút úgy gondolják, hogy nincs is szükségük kapcsolatra.”

Kielégítő szex nők nélkül

Zimbardo erre a jelenségre az elsők között használt egy új kifejezést, mégpedig a szexuális szingularitást. A terminust elsősorban olyan férfira vonatkoztatta, akinek nincs szüksége egy másik fizikai személyre ahhoz, hogy kielégítse szexuális vágyait. A szociálpszichológus attól is tart, hogy az internetes pornófilmek és a randiappok elterjedésével a romantikus kapcsolattól, a szerelemtől egyre többen elidegenülhetnek, elmagányosodhatnak. A veterán szaktekintély azt is hozzáteszi, hogy még talán a szex is unalmas lesz számukra: A szexfilmek után nem tudják élvezni a valóságos együttléteket, a valódi nőket. Teljesen egocentrikussá válnak, hiszen saját vágyaik kielégítésének élnek. (...)

Sok mai fiatal számára még a szex is unalmas

 – kongatja a vészharangot egy interjúban.  

Offline randi csak online ismerkedés után!

A Balázshoz hasonló Z generációsok számára ma az udvarlás a technológia, a kortársak és a kiválasztott személlyel folytatott személyes kapcsolat együttesét jelenti. Az ismerkedés, udvarlás mechanizmusaiban is megkerülhetetlen számukra az online: legtöbbször, ha megtetszik nekik valaki, a közeledést egy chat-üzenet formájában lépik meg. Ha megkapták a választ, miután rögzítik, körbeküldik barátainak. Jönnek a kommentek, jó tanácsok, amik alapján meghozzák a döntést a következő lépésről.

Jean Twenge, amerikai pszichológus szerint:

a mostani fiatalok olyan eszközökkel rendelkeznek, melyek jelenléte sokszor hátráltathatja az emberi intim kapcsolatok fejlődését, elősegítheti a párok eltávolodását, mivel figyelmüket az online világ köti le a személyes beszélgetések helyett – még akkor is, ha fizikálisan mellettük van a párjuk.

A szakember összefüggést lát az okoseszközök elterjedése és a fiatalok közötti fizikális szexualitás csökkenő tendenciája között. Az okostelefonok elterjedésével a randizás is kezd egyre jobban kikopni a fiatalok körében. Az elmúlt évtizedben 25 százalékkal emelkedett azoknak a 17-18 éveseknek az aránya, akik nem járnak randizni.

Túlkínálat és könnyű lecserélhetőség

Balázs szerint a közösségi oldalakon számtalan lehetőség van ismerkedni, mégis a fesztelen lecserélhetőség lehetősége és a túlkínálat miatt nem könnyű (jól) dönteni, ami az örömteli, romantikus vágyakozás helyett inkább szorongást idéz elő sokakban.

Nem csupán a romantikus élet kezdetét írja át az internet, valóságshow-kal felérő féltékenységi vagy szakítási jelenetek tanúi lehetünk Facebook Live-on is.

Milyen mesét hisznek el az információs kor gyermekei?

Érdemes még áltatni őket azzal, hogy majd megküzd a herceg a királylányért a sárkánnyal, és felmászik érte a legmagasabb toronyba is, egy olyan világban, amikor legtöbbjük számára az ismerkedés egyenlő pár kattintással? Vagy sokszor még az sem, hiszen a virtuális világ olyan – milliárdos bevételeket hozó – randiszimulátorokkal is pótolja az erre való igényt, mint a Love and Producer. A decemberben piacra dobott kínai appnak februárra már kétmillió aktív játékosa lett, többségük a húszas évei elején járó nő, akik milliárdokat költöttek virtuális fiúkra. Talán az is elképzelhető, hogy Zimbardónak meg kell írnia a Nincs kapcsolat második kötetét is Hová lettek a nők? címmel. Egy nemrég napvilágot látott nemzetközi kutatás szerint ugyanis a 11 és 16 év közötti lányok leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó…

Bereczki Enikő
ifjúsági- és generációs szakértő

Ha érdekel a téma, olvass többet Enikőtől! Katt ide:

panpeterstop.blog.hu vagy generationdilemmas.com

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Song_about_summer