Nálunk talán csak a kínai horoszkópok megjelenése jelzi tél közepén, hogy a világ népességének egynegyede pirosba borulva várja a legnagyobb ünnepet, a holdújévet. Vörös lampionok lepik el a Távol-Keletet, a bankokat megrohamozzák a szerencsét hozó friss, ropogós bankókért, milliárdos nagyságrendű utazással megindul a világ legnagyobb éves népvándorlása, és két hétre tízmilliós, lüktető metropoliszok válnak álmos (nagy)várossá. Idén február 16-án kezdődik a 16 napig tartó tavaszünnep, így lépnek át a kakas évéből a hűséget, megbízhatóságot szimbolizáló kutya évébe a kínaiak.

A reptéren is lampionok lógnak
A reptéren is lampionok lógnak

Az első jelek az ünnep előtt hét-nyolc nappal érzékelhetők. A húszmilliós Peking mindig zsibongó utcáit furcsa nyugalom szállja meg, és a tizenötmilliós Kantont is mintha egyik napról a másikra elhagyta volna a lakosság jelentős része (el is hagyta). A metróban máskor hömpölygő tömeg most Budapest-méretűre csökken, az egy sávért két autóssal harcoló közlekedési dugók eltűnnek az utakról, a négysávos utakon egész jó tempóban lehet haladni, miközben az állomásokat, buszpályaudvarokat, reptereket heringként lepik el az utazók. Mindenki igyekszik a családjához: anyák utaznak haza a nagyszülők gondjaira bízott gyerekekhez, hogy évente egyszer láthassák a saját gyerekeiket, nagyvárosokban robotoló vándormunkások sok ezer kilométert tesznek meg, hogy távol élő családjukkal ünnepeljenek. Ezt a különleges időszakot számos régi és új szokással színesítik a kínaiak.

Kínai dekoráci: kislány és kutya
Újévi dekor

Itt a piros, hol a piros?

Az ünnep kezdete előtt egy-két héttel kezdődik a főszezon a piros lampionárusok számára; mindenhova hetykén himbálózó lampionok kerülnek: reptéri pultok fölé, éttermek bejáratához, parkokba, és Kantonban a pálmafákra is. Ideiglenes utcai árusok bukkannak fel, trafikok kínálata borul pirosba pár hétre: ajtódíszek, borítékok, dekorációk, szerencsét hozó képek – természetesen minden pirosban.

Az ünnep fő kelléke, a „hong bao”: piros színű borítékban pénzt ajándékoznak egymásnak a kínaiak. A hagyományos boríték már online verzióban is hódít: a csetelésre használt WeChaten egy borítékra kattintva utalhatunk át pénzt – magától értetődően az ikon mélyvörös színű.

Piros díszek egy üzletben
Piros díszek az üzletekben

Narancs, az édes arany

Kanton utcáin biciklis vezette utánfutókon szállítják a narancsfákat, és egész utcák alakulnak át ideiglenes narancsfa-árusító hellyé. A kantoni nyelvjárásban a „narancs”, az „arany” és az „édes” hasonló hangzású, így ez a gyümölcs különleges helyet foglal el a szerencsét hozó ételek között. Ha épp nincs a közelben narancsfa, a piacon kapható mandarin is megteszi – de kizárólag páros számú darabbal.

Kumkvat bokrok az utcai árusoknál
Kumkvat bokrok az utcai árusoknál

A számok ereje

A kínaiak a páros számokhoz társítják a szerencsét: a mandarinokhoz hasonlóan a piros borítékba is páros számú pénzösszeg kerül. És bár az ünnep 16 napos, a legtöbben a nyolcadik napon térnek vissza a munkába, mert a nyolcas szám szerencsét hoz.

Néhány tipp a ma estéhez:

1. Ha gyermekáldásra vágysz, újévkor plusz terítéket tegyél az asztalra. Kipróbáltam. Bevált – már amennyiben az időintervallumot liberálisan kezeled.

2. A kínai újévet követő 30 napban eszedbe ne jusson fodrászhoz menni, mert a nagybátyáid látják kárát – a hajaddal együtt a szerencséjüket is megnyirbálod. De csak az anyai ág miatt kell a fodrászatokat kerülnöd – az apai ágon lévő nagybátyáid szerencséjét nem befolyásolja a fodrászolló.

3. Éjfél után is maradj fent, mert így a szerencsédet át tudod vinni a következő évre, de nyisd ki az ablakokat, hogy az óév távozhasson.

4. Ha a kutya évében születtél, hordj piros alsóneműt vagy övet harminc napig, mert az elűzi az ártó szellemeket.

A modern kor is hozott újszerű szokásokat: ma már barátnőt vagy barátot is lehet bérelni az újévi családlátogatásra. De senki ne gondoljon semmi rosszra, pusztán a fiatalokra nehezedő hatalmas társadalmi nyomás alakította ki az új kínálatot. Kínában egy huszonévesnek férjhez kell menni, „megfelelő” korban nősülni kell, és a szülői nyomás ilyen megoldást szült a konfliktuskerülő kínai társadalomban. Korábbi szokások hol eltűnőben vannak, hol a modern állapotokhoz igazodnak: a legenda szerint újévkor felbukkanó félig sárkány, félig oroszlán Niant petárdával lehet elűzni. Úgy tűnik, Niannak kedvez a nagyvárosokat elborító szmog, mert emiatt pár éve tilos petárdázni. A szmog mértékét pedig nem segíti, hogy az újév év előtt hetekig kimaxolva üzemeltetik a gyárakat, amelyek a kínai újév időszakára teljesen leállnak.

Xin nian kuai le – mondják a kínaiak, azaz „gyorsan teljen az új év”, ugyanis a jó dolgokkal megrakott év úgy elillan, hogy észre sem vesszük. De így is lehet: 新年快乐!

Ha érdekel, milyen piacok vannak Kínában, olvasd el ezt, ha az érdekel, hogy milyen ételeket lehet ott enni, ide kattints, ha pedig az, hogy milyen állatokkal kell együtt élni a világ túlfelén, akkor ide. 

Ha arra vagy kíváncsi, hogyan látja Éva a világot, kattints ide, ha pedig többet olvasnál arról, milyen az élet Kínában, ahol a családjával él, akkor nézd meg Éva Facebook-oldalát.

Trembácz Éva Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Toa55

A további képek a szerző tulajdonában vannak