Egyes EU-s országok kiemelten támogatják a gyerekeket, mások nem helyeznek akkora hangsúlyt a gazdasági bevándorlók gyerekeinek támogatására. Arra biztosan érdemes felkészülni, hogy az ügyintézés nem feltétlenül egyszerű és gyors, ráadásul az adott országban kell intézni, ami biztos nyelvtudást feltételez. Általános információt itt lehet kapni a családtámogatásokról, itt pedig országonkénti bontásban látható, mire számíthat egy külföldi munkavállaló. 

Ausztria – Familienbeihilfe

A legtöbb vendéglátós itt dolgozik szezonálisan vagy egész éven át. Számukra jó hír, hogy az osztrák állam elég nagyvonalúan bánik a munkavállalói gyerekeivel. 114-165 euró közötti összeget ad gyerekenként, és ehhez kapcsolódik még a gyerekek után járó adókedvezmény, amelynek összege 58.40 euró/gyermek/hó. A fogyatékkal élő gyerekekre 155,90 kiegészítő családi pótlék jár. A 6-15 év közötti gyerekek szülei pedig szeptemberben plusz 100 euró iskolakezdési támogatást igényelhetnek. 

És itt jön a csavar, mert nemcsak a kint- és az együtt élő házaspárok kaphatják meg, hanem az elvált szülők is. Persze ehhez szükséges, hogy az apa és az anya kommunikáljanak egymással. A családi pótlék ugyanis csak akkor jár, ha valamelyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik, és az összes jövedelmének 75 százaléka Ausztriából érkezik. Ugyanez vonatkozik az Ausztriában vállalkozókra, ha itthon nem rendelkeznek munkaviszonnyal. 

A családi pótlékot (Familienbeihilfe) az adóhatóságnál (Finanzamt) lehet igényelni. Ez vonatkozik mindenkire, aki együtt él kint a gyermekével, illetve azokra az elvált szülőkre, akiknek egyik tagja megfelel a feltételeknek. Alapvetően 18 éves korig lehet kérni a családi pótlékot, de ha szakmát tanul a gyerek, vagy felnőttképzésben vesz részt, akkor 24 éves korig is igényelhető – amennyiben a gyermek kevesebbet keres, mint havi 900 euró. 

Az igénylés során kétféle módon lehet kérvényezni a családi pótlékot: ha a család lakcíme Magyarországon van, és ha az egyik szülő Magyarországon jogviszonnyal rendelkezik, akkor különbözeti kifizetést kell kérni. Ez azt jelenti, hogy az osztrák családi pótlékból levonják a magyar családi pótlékot, és a különbözetet fizetik csak ki. A teljes összegű családi pótlék akkor jár, ha egyik szülőnek sincs itthon jogviszonya – ebben az esetben a Magyar Államkincstár megszünteti a magyar családi pótlék folyósítását, és a teljes osztrákot fizetik ki.

Érdemes azzal számolni, hogy ha az osztrák munkaviszony megszakad, és nem jár a munkanélküli ellátás, akkor a családi pótlék jogosultsága is megszűnik. Ezt a tényt azonnal jelezni kell az osztrák adóhatóságnak, különben visszafizetteti a jogosulatlanul felvett pénzt.

A kinti családi pótlék öt évre visszamenőleg is igényelhető. 

Németország – Kindergeld

A 2018 január elseje után benyújtott igénylések esetén hat hónapnyi családi pótlékot kérhetnek visszamenőleg azok, akik Németországban fizettek személyi jövedelemadót (Lohnsteuer), és legalább 180 napon át dolgoztak folyamatosan, igazolhatóan, bejelentett munkavállalóként vagy vállalkozóként. Ez esetben, akárcsak Ausztriában, a Magyarországon élő gyermek után is igényelhető a családi pótlék, mely egy és két gyerek után 194 euró, a harmadik után pedig 200 euró. Ezt a gyermek 18 éves koráig, vagy ha továbbtanul, akkor 25 éves koráig lehet igényelni. Az igénylést a Familienkassénak kell benyújtani, ezután a két ország egyeztet egymással, majd megtörténik a kifizetés.

Mind Németországban, mind Ausztriában léteznek már olyan cégek, közvetítők, amelyek 100-120 euró közötti összegért megigénylik a családi pótlékot, a gyakran nem megfelelő szinten beszélő, illetve nem eléggé tájékozott munkavállaló helyett.

Egyesült Királyság – Child Benefit

Angliában bárki kérhet családi pótlékot jövedelemtől függetlenül, ha rendelkezik National Insurance Numberrel, vagyis TAJ- és adószámmal. Az első gyerek után heti 20-30 font jár, a többiek esetében 13,70 fontot fognak küldeni. Itt a családi pótlék a gyermek 16 éves koráig jár, illetve 20 éves koráig akkor, ha az állam által elismert iskolában tanul. Mindenki igényelheti, akinek van munkaviszonya, és legalább három hónapja él az országban, vagy a brit koronát szolgálja valahol másutt, illetve kiküldetésben van. Ha a család egyik része Magyarországon él, akkor államtól függően döntenek arról, hogy az igénylés jogos-e vagy sem. Kérvényezni lehet akár online is, vagy a minden városban található Citizens Bureau-n keresztül. Az átfutási idő több hónap, és azt is szabályozzák, hogy milyen bankszámlára fizethető ki az összeg – hitelkártyaszámlára például nem. A pótlék visszamenőlegesen két hónapra kérhető. 

A lényeg a lényeg: érdemes utánaolvasni, kérdezni és intézni, mert sok bevételtől eshet el az, aki nem elég szemfüles.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Liderina