Te is ott ülsz a gépednél, és azon mélázol, hogy mennyire lenne gáz, ha anyádnak újra pohárkészletet adnál – úgyis mindig izél, hogy már egy csomót összetört, és jó lenne valami rendes –, az unokaöcséd pedig megint kapna egy H&M utalványt? A nagyi sáljáról nem is beszélve, amit minden évben menetrendszerűen megtalál a fa alatt...? Jó, selyem, értem én, de akkor is. Na, ilyen beszélgetéseket szoktam folytatni magammal, aztán minden marad a régiben, hacsak össze nem fogok a nővéremmel, hogy egy kardvágással felvásároljam a Fesztiválzenekar éves bérletét vagy valami hasonlót. 

Kultúra mindenek felett

Évekkel ezelőtt szembesültem vele, milyen az, amikor olyan embernek kell ajándékot adnom, akinek mindene megvan. Ettől megbénul a rendszer. Hiába hallom egyre gyakrabban, hogy ne legyen ajándékozás, mert mindenki belefullad a tárgyakba, és különben is, jó lenne valamit inkább közösen… Ajándék nélkül nem állhatsz a fa alá. De nem csak tárgyat adhatsz.

Nem tudod elvinni a rokont New Yorkba? Nem baj – vagyis igen, de az egy másik cikk témája –, New York idejön hozzád. A Metropolitan Opera méregdrága előadásait HD-minőségben nézheted az Urániában. Furán hangzik? Egyáltalán nem az, gyakran futnak telt házzal az olyan előadások, mint például Verdi Luisa Miller című tragédiája, amelyben Sonya Yonchevát és Plácido Domingót lehet meghallgatni. A jegyek egységesen 4100 forintba kerülnek. Arra azért készülj fel, hogy az átlagéletkor hatvan év körül van, de ez egyáltalán nem baj. 

A színházjegy mindig tuti befutó, legyen szó Pintér Béláról – bár ehhez időben kell kapcsolni, mert percek alatt fogynak el a jegyek – vagy valami könnyedebbről, mint a Centrálban futó Ma este megbukunk, amit kamaszkortól ajánlok. Semmi búsulás, semmi Kelet-európai gyötrelem, csak két óra önfeledt nevetés. Megannyi lehetőség vár, a Vígszínháztól az Örkényig, kétezertől sok ezer forintos árkategóriáig. 

Ha maradunk a kultúránál, akkor jó ajándék lehet a Hosszúlépés.Járunk? városi sétái is. A kertektől a vallásokig, gasztronómiától a történelemig mindenkinek találhatsz testre szabott túrát. Ha te nyerted a lottó ötöst, akkor mehet a luxi csomag is 44.000 forintért, amiben egy régi Malév gépen, a Li-2 -n lehet repülni, és közben mindent megtudhatsz a repülésről. De van lehetőség magántúrákra is, ha extra igényeid támadnak. Az Egy falat Kína kihagyhatatlan, ha bírod az extra fogásokat, de én persze a szentendrei sétára voksolok.

Küldd el varrni tanulni a hugit! 

Tuti befutók a DIY-tanfolyamok: a szandálkészítéstől a kisbútorig a kárpitozástól a komposztkészítésig. Szinte mindenre lehet találni tanfolyamot, csak túrni kell. Nem viccelek, én az utóbbi években voltam lámpakészítő workshoptól kalligráfia-tanfolyamon át krétafesték továbbképző szeánszon – és ez csak néhány lehetőség a több százból. Ha a tesód örömmel megtanulná a szappankészítést, vagy egyedi bőrtáskát varrna, semmi gond!. A tanfolyamok nagy része persze Budapesten van, de talán a nagyobb városokban is akad lehetőség hasonlóra. Ha nekem kellene választanom, a Hello Wood és a Technika közös kisbútorkészítő workshopjára mennék, mert olyan sikerélményt ad, mint kevés dolog. 

A főzést ki ne hagyd! 

A legjobb főzős rendezvényért Bécsbe utaztam, ahol egy tapasztalt szakács instrukciói alapján készítettük el a vacsoránkat, majd helyben meg is ettük. De itthon is vannak hasonlóan izgalmas workshopok, a néhány órás tanfolyamtól a hónapokon át tartó kurzusig. Mindegy, hogy milyen szinten állsz a főzésben – hogy PacoJet és szuvidáló áll a pulton, vagy csak három lábosod akad, és az egyiknek nincs is meg a fedője –, no problem.

De ha a nagybátyád az őrületbe kerget a nyári BBQ-készítés során, küldd el őt is egy továbbképzésre, onnantól fogva neked csak statisztaszerep jut a kerti grill mellett, és végre te is élvezheted a vendégséget. A süteményektől a bonbonkészítésig találhatsz különféle lehetőségeket, de ha igazi séftől tanulnál valamit, arra is jut ajánlat. Ennek párja a borászati kurzus, kezdőtől az egész magas szintig. Aztán lehet villogni a haveroknak a savstruktúráról meg az animális jegyekről. 

A saját az igazi! 

A felsoroltak után jöhetnek az igazán személyes és személyre szabott ajándékok, amelyekben benne van mindaz az odafigyelés és a szeretet, ami igazán örömet okoz. Ez pedig leginkább az egymással töltött idő, esetleg valamilyen feladat, „nemszeretem” munka átvállalása. 

Nálunk hatalmas siker – aztán persze hosszas viták tárgya – az autómosó- és takarító-kupon, a gyerekszittelés vállalása kisgyerekes barátoknál, vagy csajos nap kettesben (ez az igazi win-win), választható ebéd vagy vacsora (pénztárca függő) a TOP10 étteremben, esetleg kirándulás random időpontban beváltva (olyan szökjünk meg kicsit típusú), vagy egy jó masszázs. Persze utóbbi csak akkor jó, ha konyítasz is hozzá valamit. 

Bármit is találsz is ki, tűnjön bármilyen banálisnak, vagy akár kicsit szégyellnivalónak, akkor jó az ajándék, ha mindketten tudtok neki örülni. Mert ez a lényeg, és nem az egész hülye ajándékozás. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/FlamingoImages