BabaMamaExpo

1. „A terhesség megszépíti a nőket”

Az első pár hét nonstop hányingere után a terhes nő már alig várja, hogy mikor kezdi belengeni az anyaság földöntúli ragyogása... ami egyáltalán nem garantált, hogy meg is történik. Van, akinek az amúgy sem jelentős dereka tűnik el máról holnapra, miközben az alibit igazoló pocak még sehol sincs. Kikerekedik az arca, amin a kamaszkori pattanások is újra előjöhetnek. Vagy az addig kevés, de legalább fényes haja lesz még kevesebb és fakóbb.

2. „A kívánós anyuka kovászos uborkát fal lekvárral”

Mindenki készpénznek veszi, hogy a hányingeres időszak után jön a kívánósság. Amikor a leendő anyuka paprikával eszi a nutellás kenyeret, az éjszaka közepén ölni tudna egy kis tejszínhabos eperért, és a lekvárosüvegbe tunkolja a kovászos uborkát. Azonban baromi ritka, hogy valaki valóban a terhessége alatt fogja ekként tágítani a gasztronómiai horizontját. Jó hír viszont, hogy a terhesség alatti kívánósság egyáltalán nincs hatással a gyerekek későbbi étkezési kultúrájára, a legvadabb kombinációkat befaló anyukának is születhet finnyás gyereke.

3. „Ég a gyomrod? Akkor hajasan fog születni a baba!”

Elég nehéz elképzelni, hogy egy kis haj a méhen belül hogyan lehet hatással a gyomorra. Vannak olyan népi bölcsességek, amiket előbb figyeltek meg, majd később jött hozzá a tudományos magyarázat – ez például nem tartozik közéjük. Valószínűleg sokkal többet nyom a latban, hogy a magzat milyen hosszú, és mennyire nyomja az anyukája gyomrát belülről.

4. „Amíg nem „száll le” a hasad, ne is számíts szülésre a közeljövőben!"

Azt nevezik leszállásnak, amikor a baba feje belehelyezkedik a medencébe. Ez gyakran valóban látványos is: lejjebb kerül a pocak. Csakhogy ez a behelyezkedés megtörténhet a szülés közben is, akkor, amikor már rég jönnek a fájások, és tágul a méhszáj. 

5. „Könnyű terhesség = nehéz szülés”... vagy: „könnyű szülés = nehéz első hónapok”

Végtére is mindegy mi, a lényeg, hogy valaminek feltétlenül nehéznek kell lennie.

Ha esetleg az anyaságod hajnalán jól mered érezni magad, akkor garantáltan ugrik legalább tíz ember, hogy figyelmeztessen: „meglesz még  ennek a böjtje”! Ha a terhességet jól viseled, jönnek a károgások, hogy „ennek bizony nehéz szülés lesz a vége”. Ha töredelmesen bevallod, hogy a szülésed gyors volt, és nem is annyira szörnyű, akkor már jön is csípőből a kinyilatkoztatás: „ez a kemény gyermekágyi időszak legbiztosabb jele”. Nyilván a második gyereknél már könnyen nevet az ember egy-egy ilyen megjegyzésen, de amikor ott vagy egy vadiúj kisbabával, fogalmad sincs, mit kell vele csinálni, akkor rém ijesztő egy ilyen információ (még ha nem is túl hiteles).

6. „A terhes nőkön azonnal eluralkodik a fészekrakó ösztön”

Nem vagyunk egyformák, nem reagálunk hasonló módon a terhes hormonokra. Van, akit valóban megnyugtat, ha jó előre beszerezheti a göncöket, berendezheti a babaszobát... de sokan vannak olyanok is, akik egyáltalán éreznek semmiféle vásárlási kényszert a gyerekholmik felé, és nem akarják kitakarítani, netán átfesteni a lakást kétnaponta.

7. „Az anyai szív abban a szent pillanatban megérzi, hogy megfogant a baba”

Szép, mutatós történet, el is lehet mesélni: „már a forró szex után aléltan heverve megéreztem, hogy teherbe estem.” A valóságban azonban nem így néz ki, még akkor sem, ha kifejezetten tervezett, tudományosan kiszámított gyerekgyártásról is beszélünk.  

8. „Azért olyan hisztis az anyuka, mert dúlnak benne a hormonok”

Na persze. Ez körülbelül akkora marhaság, és minimum annyira szexista kijelentés, mint valakinek a PMS-ére (premenstruációs szindróma – a szerk.) fogni a kirohanásait. A világ néha tud hülyén viselkedni, valószínűleg ezért reagálunk rá hevesen, és nem azért, mert a testünk öntudatlan bábuként rángat minket jobbra-balra.

9. „A terheskori pattanások a leendő fiúgyermek biztos jelei”

Valóban előfordul, hogy a ragyák, amiket olyan boldogan elbúcsúztattál a tinédzserévek végeztével, a várandóssággal párhuzamosan újra felbukkannak.

De ennek semmi köze nincsen a magzat neméhez.

10. A harmadik trimeszter végén szextől/vasalástól/fűszeres ételtől/kiadós sétáktól garantáltan be fog indulni a szülés”

Akad köztünk olyan, aki egy pohár tonikkal és egy tál ananásszal lépcsőzött két szex között, közvetlenül azután, hogy betolt egy adag varázsteát. Nem nyert.

11. „Nyugi, szoptatás alatt nem lehet teherbe esni”

De. Lehet. Ha nem így tervezted, komoly meglepetések érhetnek, ha csak ezt az egy „fogamzásgátló” módszert alkalmazzátok.

12. „A Zigazi Anya szülés után nyolc órával már meg tudja különböztetni a többitől a saját gyerekének sírását”

Remek alkalom, hogy már rögtön a szülés után szaranyának gondolhasd magad, akiben ennyire nem működnek a természetes ösztönök. De nyugi: sokunk a mai napig nem tudja biztosan, hogy ha valaki a nagy tömegben elüvölti magát, hogy „anya!” az neki szól-e, vagy másnak.

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Helios8