Európai Uniós pénzből kap több mint 12,000 rászoruló élelmiszercsomagot Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Biharban – írja a hvg.hu. Az EU már igent mondott a programra, ám azt a közbeszerzés miatt csak idén indították el. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó információi szerint három hónapja osztják a csomagokat, az akció az év végéig tart. A csomagok beltartalma állandó, egy család annyi csomagot kap, ahányan élnek benne. 

A gyerekeknek szánt csomagokban bébiétel, tej, finomliszt, kölesgolyó, rizs, száraztészta, konzervkukorica, sárgaborsó, étolaj, olajos hal, kristálycukor, kakaópor és májkrém van.

A felnőttekében szardíniakonzerv, tej, finomliszt, sárgaborsó, étolaj, lekvár, száraztészta, rizs, kukoricakonzerv, lecsó, sűrített paradicsom, májkrém, háztartási keksz, kristálycukor és kakaópor. Kíváncsiak voltunk, mit lehet kihozni ezekből az alapanyagokból, bár tudjuk, hogy a rászorulók sem kizárólag ebből gazdálkodnak. Ennek ellenére eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha a megadott élelmiszerekből kéne tartalmas menüt főzni. 3407 forintot költöttünk el a csomagra, és nem használtuk fel egy étkezéshez az egészet. 

Nem tudjuk pontosan, milyen márkájúak az eredeti termékek, ezért csak hozzávetőleges képet tudunk mutatni.

Degusztációs menüsor két főre, azokból az alapanyagokból, amiket a kormány a hátrányos helyzetű felnőtteknek szánt – Lőrinc és Viktor tegnapi névnapjára (tudjuk-tudjuk, de nyolc napon belül vagyunk!), sok szeretettel.

Üdvözlőfalat: májkrémes katonák

Májkrémes katonák

A vizeskiflit felvágtam karikákra és megkentem a májkrémmel.

Előétel: lecsó rizságyon

Rizs, lecsó

Az üveges lecsót a gáztűzhelyen megmelegítettem. A rizst két és félszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főztem.

Leves: sárgaborsókrém-leves

Krémleves

Sokat nem nagyon lehet szegény sárgaborsóval variálni, főleg, ha nincs hozzá semmi. A borsót egy órára beáztattam, majd bő vízzel feltettem főni egy kevés apróra vágott vöröshagymával és két szem fokhagymával. Sóztam, borsoztam, majd amikor megpuhult, botmixerrel pürésítettem. Az íze a réges-régi, felmosószagú menzás időket idézte.

Főétel: Halas-kukoricás spagetti

Szardiniás spagetti

A spagettitésztát kifőztem. Egy serpenyőbe belezuttyantottam az olajos halat, rákanalaztam két puccantás sűrített paradicsomot, átkevertem, hogy egy kissé összetörjön a hal, majd beletettem egy fél konzerv kukoricát. Egyet forraltam rajta, aztán hozzáadtam a leszűrt harmad csomag spagettit. Kicsit összepirítottam.

Desszert: Kakaós golyó

Hamis kókuszgolyó

Egy bögre ledarált háztartási kekszet villával összekevertem négy púpozott evőkanál kanál baracklekvárral, két evőkanál kakaóporral, majd golyókat formáltam belőle, amiket meghempergettem kakaóporban. Ebből lett kábé másfél tucat golyóbis, de annyira tömények voltak, hogy egynél többet képtelenség volt megenni belőle.

A menüsort mi egyszerre pusztítottuk el, és hát, őszintén... nagyon rosszul is lettünk a végére. De elismerjük, ez kizárólag a mi hibánk, mert ez egy havi adag, nem napi. 

Jó étvágyat kíván (vagy nem),

 

Fiala Borcsa és Zimre Zsuzsa

 

 A képek a szerző tulajdonában vannak