Manapság egyre többet beszélünk és írunk a hulladékmentességről, vagy a lehetséges csökkentéséről. A zero waste irányzat egyik fontos irányelve, hogy az ember tudjon csomagolásmentesen vásárolni. Azaz, agyő, előrecsomagolt sajtok és felvágottak, műanyag dobozba préselt és fóliázott zöldségek, dobozban utazó tejek. Sokan akár messzire is elmennek azért, hogy saját dobozba vásároljanak, mások a piacokat részesítik előnyben. 

Ugyanakkor a piac gyorsan reagált az igényekre. Az aranyáron kapható bambuszfogkefétől a hipszterdizájnos vászonszatyorig minden kapható, és ott vannak a trendi üvegkulacsok, a kerámiatermoszok és társaik is. Néha úgy érzem, van egy réteg, amelynek a „zöldség” pont olyan trend, mint a vegánság vagy a paleo – addig marad, míg fel nem váltja egy izgalmasabb. 

De  úgy tűnik, akár az ő kedvükért, akár az őszintén elkötelezett természetvédők kedvéért érdemes boltot nyitni ilyen koncepcióval, és bár Budaörsön nem jött be az üzleti terv (ott bezárt a bolt), most Belbuda kapott egy új esélyt. A Margit-híd budai hídfőjétől néhány perc sétára található a Ne pazarolj névre keresztelt üzlet, melynek portálja igazán nem hivalkodó. A tágas térben jobbra a hüvelyesek kaptak helyet, balra a fűszerek és a maglisztek, középen pedig a zöldségek és gyümölcsök. De vannak itt szappanok és tisztítószerek is, nagy, átlátszó üvegekben. Tejterméket is árulnak, a különféle lisztek pedig rozsdamentes edényekben várják, hogy valaki megvegye őket.

Az aszalt gyümölcsök és müzlik is elférnek a polcon, aki pedig elfelejti a csomagolóanyagot magával hozni, az választhat egy üveget a mérleg mellől, amit majd alkalomadtán visszahoz. Vagy vehet pénzért papírzacskót – jobb híján.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés

A vásárlás nekem egy csöppet bonyolultnak tűnik, de legalábbis idő- és emberigényesnek. A kiválasztott terméket megfogva – az én esetemben kókuszcsipsz volt – lerakom a pultra, keresek valamit, amivel kiszedem, beleteszem az előre lemért üvegbe, majd újra lemérve kiderül a vásárolni kívánt mennyiség. Aztán az edényt visszapakolod, és kezdheted újra a méricskélést, adagolást egy másik élelmiszerrel. Ebből következően ez nem az a „beszaladok, fogok két kiflit, aztán már megyek is" típusú hely... Viszont a ráérős vásárlás jegyében kedvesen megkóstoltatják velem a kiválasztott sajtot, nehogy úgy vásároljam meg, hogy nem ízlik. A rendesen érlelt trappista isteni (3600/kg), Etyekről érkezik, a kissé erősebb ízű Hegedűs sajt pedig engem az osztrák hegyi sajtokra emlékeztet (4500/kg).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés

Bevallom, a zöldség felhozatalt nem érzem túl erősnek, de ez az a tétel, amely a legkevesebb utánajárással beszerezhető csomagolásmentesen másutt is, például piacon. Ezzel szemben bután állok a fűszerek előtt, és az árcímkét fürkészve jövök rá, hogy fogalmam sincs, mennyibe kerülnek egyébként, hisz mindig kis zacskóval vagy üvegcsével vásároltam őket.

Pedig jó ötlet, hogy itt nincs minimum mennyiség, így a túlfogyasztás ellen is lehet harcolni.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés

Vannak más fenntartásaim is. Nekem a környezetbarát fogmosópohár (1950 Ft) és fogselyem (2090 Ft) kicsit már a parasztvakítás kategóriába esik, de elfogadom, hogy van, akit ez is vonz. A modern mintájú textilzsepi, zöldségkefe és száraz sampon biztosan a kelendő portékák közé tartozik, mert ottjártamkor épp ki is fogyott belőlük a bolt.

Csomagolásmentes boltok máshol
- Auchan áruházakban számos kimért szárazáru kapható
- Ligeti Bolt Budapest, Kresz Géza u. 21, 1132
- Cekker bolt Debrecen Kossuth u. 49. 

Ha valaki elfáradt a vásárlásban, akkor ihat egy jó kávét is helyben. Volt némi prekoncepcióm, hogy mivel Budán járunk, az árak jóval magasabbak lesznek, mintha csak a kínaitól kérnék kimért rizst vagy tofut, vagy a normál boltban, csomagolással együtt. Az ecet itt 120 Ft/liter, a nádcukor 750 Ft/kg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés

Persze ezek is csomagolva érkeznek a boltba, de nem mindegy, hogy egy 25 literes, újratölthető kannában jön az ecet, vagy 25 db műanyagban, ami jó esetben végzi a szelektívben. Rossz esetben az égetőbe kerül. 

Hazudnék, ha azt mondanám, itt minden fillérekbe kerül, de azért jól látszik, hogy nincsenek elszállva az árakkal, és bár csak pár hete nyitottak, igyekeznek szívvel-lélekkel csinálni. Bízom benne, hogy ez sokáig így marad.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ RgStudio