Visszaszámlálás indul

Ha időszerűvé vált a költözés, akkor pár hónappal a nagy nap előtt mérd fel a költöztetendő mennyiséget, majd ezt szorozd meg hárommal, de ha a következő hetekben jól akarsz aludni, inkább héttel. Szemmértékre ne hagyatkozz, főleg, ha tele a lakásod praktikus, mindent elnyelő konyhaszekrénnyel, sokpolcos, mély beépített szekrénnyel. Ezek a költözők ősellenségei, mert furmányos módon ontják magukból a használati tárgyakat: legalább a tripláját annak, amit emlékezeted szerint odahelyeztél.  

Logisztika

Ha letudtad a beszerzést és az előkészítést, bespájzoltál zsákokból, dobozokból, celluxból, fóliából, ragasztószalagból, légpárnás fóliából, filctollból, eldöntötted, hogy költöztető céggel vagy (álcázott) baráti happeninggel költözöl, lefoglaltad a parkolóhelyet a költöztető autónak, akkor kalkulálj bele az idődbe egy kis múltidézést. Fiókok mélyére rejtett gimis szerelmeslevelekkel, régi kapcsolatokat idéző kabalákkal, ősrégi magazinokkal kiválóan elterelheted a figyelmedet arról, hogy pár hét múlva bedobozolva fogod életedet egyik helyről a másikra átpakolni.

Ez a divat régi lapszáma
Ez a divat: 4 forintba került...

Szelektálj, és előzd meg az apró kezek okozta migrációt!

Gombóc Artúr után szabadon kiegészíthető a csoportok sora a túléléshez szükséges, garázsvásárra, elajándékozásra, alapítványnak szánt tárgyakkal. Mindenképp javasolt a nagy nap lebonyolításához, valamint a kezdeti időszakhoz szükséges túlélőcsomag evőeszközökkel, pár napnyi váltás ruhával, pizsamával, ágyneművel, tisztálkodószerekkel és telefontöltővel. Két héttel a költözés előtt a nem használt dolgokat dobozold be, és ha gyerek is van a háznál, zárd is le a dobozokat, hacsak nem szeretnéd a nagymamától örökölt keresztszemes terítőt a hét törpe házából előhúzni a költözés előtt pár nappal.

A gyereket ki ne hagyd a buliból – főleg, ha azt szeretnéd, hogy felnőtt fejjel ne költözzön túl sokat!

Ha nem zavar, hogy a pakolásra szánt időt a négyzetre emeli a habverők, a szortírozott lepedők, a félig bedobozolt könyvek között tüsténkedő lurkó, akkor nyugodtan vond be. Ha zavar, de látod a helyzetben rejlő pedagógiai lehetőséget, akkor is vond be. A felfordulás nemcsak a kreativitás, az egyéni döntéshozatal megélésének ad teret, de nagy valószínűséggel egy életre elrettentheted a gyereket a költözéstől, és felnőttként majd örömmel masírozik a betonkeverők, a kádtöltők, csaptelepek és parkettalakkok között.

kisgyerek ruha
Emlékszel, amikor még csak ekkora volt?

Készülj fel arra, hogy lelkileg megterhelő a költözés!

Nemcsak azért, mert helyileg áthelyezed az életed egy új színtérre, hanem, mert a fiókok mélyéről előbukkanó tárgyak láttán szívfacsaró kérdések merülnek fel a rohanó idő és a habverőket, selyemsálakat éppen a földre dobáló gyermek kapcsolatáról. Ez a „Mikor nőtt így meg?” költői kérdést kiváltó tipegő volt:

Extra tipp – nem csak grafománoknak

A dobozokra érdemes ráírni a tartalmat és a rendeltetési helyet. A rendszerező írásba fektetett idő megtérül a kipakolásnál, amikor hullafáradtan, egy idegen és üresen kongó lakásban az egymásra pakolt dobozokból nem a turmixgépet vagy a jénait húzod elő a fürdőszobában. Profiknak és extra lelkes kezdőknek ajánlott a listakészítés valamennyi doboz tartalmáról.

A nap, amikor illegális szerek legalizálását kívánod… 

de jobb híján… ha mindezzel megvagy, el ne felejts a túlélőcsomaghoz tenni egy/két/három üveg bort/sört, mert már a szelektálás napján az újratermelő csodafiókok láttán bánni fogod, hogy nem a „szétverjük a házat”-opciót választottad.

…nekem legalábbis a mostani költözésnél gyakran eszembe jut ez a lehetőség!

Ha tetszett ez az írás, látogass el a szerző Facebook-oldalára, ahol a könyveiről is találsz információt!

Trembácz Éva Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/monkeybusinessimages

A további képek a szerző tulajdonában vannak