„Nincs szívem, mert összetörték. S mielőtt megint összeforrt volna, még jobban összetörte egy újabb idegen, ezek után a vérereim szétszállították a testem minden porcikájába. Ezért nincs.” (Margaret Mitchell)

Nem véletlen, ha egy fájdalmas szakítás után úgy érzed, elszívta előled az oxigént a bánat, a mellkasodat egy hatalmas sziklatömb nyomja össze kíméletlenül, hogy az életednek nincs többé értelme, és hogy ebből a csapásból képtelen leszel felállni. Egy kutatás ugyanis bebizonyította, hogy valóban fáj fizikailag, ha faképnél hagy a szerelmed. Az agynak pontosan az a része fog aktiválódni abban a percben, hogy lapátra tettek, mint amikor megégeted magad, mondjuk, a forró serpenyő szélével. Az agyad tehát képtelen különbséget tenni a konkrét fizikai fájdalom és az elvont lelki gyötrődés között.

 „Minél nagyobb a szerelem, annál nagyobb a csalódás.” (Eva-Maria Zurhorst)

De tovább megyek! Egy másik vizsgálatból arra is fény derült, hogy egy szakításból talpra állni ugyanolyan kemény küzdelem fizikailag is, mint leszokni, mondjuk, a kokainról. Az agyad pontosan úgy viselkedik a szerelmi csalódásod kellős közepén, mintha éheznél és szomjaznál. Azok pedig, akik már gyerekkorukban sem érezték magukat biztonságos, támogató közegben, még szélsőségesebben élik át a szerelmi bánattal járó testi-lelki terheket.

2005-ben a John Hopkins Egyetem kutatói olyan emberek szívét vizsgálták, akik nem sokkal korábban komoly lelki traumákon mentek keresztül. Például egy családtagjuk elvesztése, súlyos autóbaleset, anyagi nehézségek vagy tartósan fennálló szorongás. A szakemberek megállapították, hogy az ilyen traumatikus élmények hatására a szervezetben megemelkedik az adrenalin-termelés, aminek következtében az erek szokatlanul nagy tehernek vannak kitéve, ami gyengíti őket, és ezért kevesebb vért tudnak a szívbe pumpálni.

 

„Csak egyetlen dolog kétségbeejtőbb, mint nem megtalálni a párunkat. A tény, hogy megtaláltuk, ám feltételezhető, hogy soha nem fogjuk ugyanazt jelenteni, mint ő nekünk.” (Carina Bartsch)

Nem csoda hát, hogy a megtört szív szindrómától szenvedők hasonló tüneteket produkálnak, mint azok, akik ténylegesen szívrohamot kaptak – annyira, hogy tulajdonképpen ezzel is diagnosztizálják őket, ha orvoshoz kerülnek a panaszaikkal. Nehezen kapnak levegőt, zsibbadnak a végtagjaik, de a mellkasi fájdalom, a vérnyomás hirtelen zuhanása jellemző erre is. Jó hír viszont, hogy a szakítást követő levertség és fájdalom idővel magától elmúlik, egy tényleges szívrohammal szemben nem károsítja a szívet, megfelelő orvosi segítség mellett akár egy hét alatt tünetmentes lehet a páciens, legalábbis ami a testét illeti. Hogy lelkileg mennyi idő mindezeket feldolgozni, az viszont már egyén- és szerelmi bánat függő.

„A szerelem kész istencsapás az érző lélek számára. Hűtlen. Nem válogat. Szolgaság, fájdalom, árulás, harag jár a nyomában.” (Julianne Donaldson)

És akkor a bevezetőben beígért rossz hír a hölgyek számára: bár nem tudják megmondani a tudósok, mi az oka, de tény: a megtört szív szindróma elszenvedőinek 90 százaléka nő, közülük az 50 év felettiek vannak kitéve nagyobb kockázatnak. Ám mielőtt szexista kinyilatkoztatásokra ragadtatnád magadat, miszerint a férfiak azért nem szenvednek a megtört szív szindrómában, mert nekik nagy általánosságban nincs is szívük, annyit még muszáj hozzátennem, hogy bár maguk a szakemberek sem tudják pontosan, mi állhat a szív e nemi megkülönböztetésének hátterében, de nagy valószínűséggel az eltérő hormonháztartást és a koszorúerek különbözőségét tehetjük felelőssé.

 

„Sohasem lenne szabad kötődni, hogy aztán ne fájjon a lemondás. Ezért fáj mindig. Ezért bujkál ott a bánat minden egyes szerelmes percünkben.” (Anna Maria Mäki)

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem csak egy szakítás, a szerelmesed csalárdsága lehet negatív hatással a szervezetedre. Ugyanilyen mérgező fizikailag, ha egy rossz kapcsolatban élsz benne hosszú ideje. Egy nagyívű, 12 éven át tartó, több, mint 8000 alanyt vizsgáló kutatás arra a következtetésre jutott, hogy sokkal nagyobb veszélynek voltak kitéve azok, akik úgy érezték, nem tudnak komoly dolgokról beszélgetni a párjukkal, vagy nem éltek kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban.

„Szerelem: egyetlen szó, egy leheletfinom dolog, nem élesebb vagy hosszabb egy élnél. Az is: él, penge. Belevág az életed közepébe, mindent kettészel. Előtte és utána. A világ széthullik a két oldalra.” (Lauren Oliver)

Egy 2008-as kutatásból arra derült fény, hogy a megvizsgált 102 hirtelen elhalálozásból 13 pontosan az alanyok szülei halálának évfordulóján következett be. De ami még durvább: ezen emberek harmada ráadásul épp annyi idősen halt meg, mint annak idején a szüleik. Valószínűleg a megtört szív szindróma szolgálhat magyarázatul az olyan esetekre is, amikor valaki követi a szeretett személyt a sírba. Elég csak Carrie Fisherre és az édesanyjára gondolni.

 

„Az első szerelemnél talán csak az első szerelmi bánat fontosabb.” (Marcel Rufo)

A megtört szív szindrómát Takotsubo kardiomiopátia néven is emlegetik – amiből esetünkben inkább az egzotikus hangzású takotsubo az izgalmas: így hívják azt a speciális alakú edényt, amit polipok elfogására használnak Japánban. Röntgenes vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a szív egy bizonyos része pontosan ilyen alakúvá válik, amikor összetörik. Ám nem csupán a hirtelen rád törő reményvesztettség okozhat súlyos – akár életveszélyes tüneteket, létezik ugyanis boldog szív szindróma is, szintén egészségre káros hatással. Egy meglepetés születésnapi buli, váratlan jó hírek, egy gyönyörű unoka születése is kiválthat súlyos szívpanaszokat. Egy kutatás megállapította, hogy szívproblémákkal alapból is rendelkező egyének 27 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek be a sürgősségire a saját születésnapjukon. Esetükben is megnagyobbodik a szívnek az a része, ami egy összetörés alkalmával megváltozik, annyi különbséggel, hogy a boldogság a középkamra részre hat, szemben a bánattal, mely az alsóbb részen okoz változást.

Megelőzve a kockázatokat és mellékhatásokat, és lehelyezve az alapjait egy hosszú, nyugodalmas életnek, talán mégiscsak az a legjobb, ha szerelmi bánat esetén megfogadod Fracois Mauriac Nobel-díjas francia író szavait: „Ha szerelmi bánatom van, csak összehúzom magam, és várok. Biztos vagyok benne, hogy az, akiért meg akarok halni, holnapra senki és semmi lesz előttem; hogy az, akiért annyit szenvedtem, egy pillantást sem ér meg nekem: iszonyú szeretni, és szégyenletes nem szeretni már.”

 Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Natasha Grigel