A klímaváltozás kapcsán számos téma nagyobb fókuszt kíván: köztük a bőrvédelem is, hiszen az ózonlyuk méretének növekedésével az UV-sugárzás is egyre erősebbé válik. Az ezzel kapcsolatos nagyobb mértékű óvintézkedéseket nem mindig könnyű beépíteni a mindennapokba, hiszen nem ebben szocializálódtunk. Meg kell tanulnunk az új szabályokat.

„Az UV-sugárzás változása egyrészt növeli a napégés kockázatát, másrészt szabadgyökök képződésén keresztül oxidatív stresszt generál, mely a bőr sejtjeinek DNS-ét károsítja, ezzel pedig a bőr öregedését, valamint daganatok képződését segíti elő” – kezdi Ambrus Luca bőrgyógyász.

Ahogy a szakember mondja, a bőrben lévő festéktermelő sejtek a napsugárzás hatására termelik a melanin nevű barna pigmenteket, mivel ezzel igyekeznek védeni a bőr hámsejtjeit a károsodástól. Ezt nevezzük a hétköznapokban barnulásnak.

„Amikor az említett festéktermelő sejtek kórosan elburjánzanak, abból alakulnak ki a melanomák, elsősorban az UV-sugárzás okozta sejtkárosodás következményeként. Azonban fontos tudni, hogy a szabadban ért sugarak mellett a szoláriumok is kifejezetten károsak, hiszen nagyon erős, intenzív UV-fénnyel működnek” – foglalja össze a bőrgyógyász.

anyajegy melanoma bőrrák anyajegy szűrés
Dr. Ambrus Luca – A kép dr. Ambrus Luca tulajdona

Kik számítanak veszélyeztetettnek?

Az anyajegy- és bőrvédelemről általában főként akkor kezdünk gondolkodni, amikor megjelennek az első erősebb napsugarak – ami idén különösen korán történt. Mára az 50+ faktorszámú védelem az év minden napján kiemelten fontos lenne.

„A szabadon hagyott bőrfelületet a felhőkön keresztül is éri az UV-sugárzás, ezért a krémek használata télen is javasolt, nyáron pedig ezt érdemes kiegészíteni kalappal, sapkával, napszemüveg-viseléssel, valamint akár hosszú ujjas védőruházattal is” – tanácsolja a szakember, aki a fényvédők közül elsősorban a patikában kapható, magas faktorszámú, az UVA- és UVB-sugárzással szemben is széles körű védelmet nyújtó típusokat ajánlja.

A gyógyszertárakban pedig azok is találhatnak hasonló termékeket, akik komolyabb bőrproblémákkal, például aknéval vagy atópiás dermatitisszel küzdenek.

Az anyajegyek tekintetében kimondottan veszélyeztetettnek számítanak a sötétebben pigmentált, aszimmetrikus, gyakori irritációnak kitett anyajegyek – például a melltartópánt vagy nyaklánc által dörzsölt helyek, vagy borotvával rendszeresen felsértett felületek.

Emellett, ahogy a doktornő mondja, a bőrdaganatok szempontjából a világos bőrű, kék vagy zöld szemű, szőke vagy vörös hajú, szeplős populáció számít kiemelten veszélyeztetettnek, de a sötétebb színekkel jellemezhetők esetében is jelentkezhetnek tumorok. Azok, akik valamilyen fényérzékenyítő hatással bíró gyógyszeres kezelésben részesülnek, szintén rizikócsoportba tartoznak.

„Sajnos a bőrünk nem felejt, az életünk során elszenvedett napégések sejtkárosító hatása gyakran csak idősebb életkorban mutatkozik meg látható formában, így a fénykárosodott bőrű személyek szintén rizikócsoportba tartoznak” – hangsúlyozza Ambrus Luca.

Öt tényező a baj felismerésére

Aki az anyajegyei kapcsán veszélyeztetett kategóriában érzi magát, annak érdemes évente legalább egy alkalommal bőrgyógyász által végzett vizsgálaton részt vennie. Ennek során egy dermatoszkópnak nevezett nagyító eszköz segítségével vizsgálják a bőrt. Utóbbi lehetővé teszi, hogy az elváltozások struktúráját részleteiben is lássák.

A kiemelten sok vagy szabálytalan küllemű anyajegyekkel rendelkezők esetében akár félévente is szükség lehet szűrésre, ilyenkor az anyajegyek fotódokumentációja is hasznos lehet” – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász, aki hozzáteszi: az anyajegyek rosszindulatú átalakulásának felismerésére az úgynevezett ABCDE-szabályt érdemes alkalmazni. Ez az öt legfontosabb külső jellemző kezdőbetűjét tartalmazza.

Az A betű az aszimmetriát jelzi, ugyanis

míg a jóindulatú elváltozások általában szimmetrikusak, addig a melanoma általában aszimmetrikus megjelenésű.

A B az angol „border” szóra utal, vele együtt pedig az anyajegy széleire. A jóindulatú anyajegyek esetében ugyanis utóbbi sima, éles, egyenletes, míg a melanomáknál a szél gyakran elmosódott, csipkézett. A C betű az angol „colour”, vagyis szín szót jelenti. Az anyajegyek színe általában homogén világos- vagy sötétbarna, míg a melanoma esetében változatosan pigmentált az eltérés, a barna árnyalatain kívül fekete, szürke, fehér, kék vagy vörös színek is megjelenhetnek benne.

A D betű a „diameter” szót jelöli, ezzel az elváltozások átmérőjére utal, ugyanis míg a jóindulatú anyajegyek általában 6 mm-nél kisebbek, addig a melanomák mérete ezt meghaladja. Az E betű pedig az „evolution” szót foglalja össze, és az anyajegyek időbeli változását jelzi: hiszen míg az ártalmatlan anyajegyek rendszerint nem változnak, addig a rosszindulatú folyamatok esetén a méret, alak, szín módosul.

„Rosszindulatú átalakulásra gyanús tünet lehet, ha az anyajegy növekedni, sötétedni, viszketni, vérezni kezd. Mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki indokolt esetben az anyajegy eltávolítását fogja javasolni: ezt sebészi úton, helyi érzéstelenítésben szokták kivitelezni, a vágást néhány öltéssel varrják össze.

Fontos, hogy minden esetben készüljön szövettani lelet is, hiszen teljes bizonyossággal csak így tudjuk megmondani, hogy mivel is állunk szemben” – magyarázza Ambrus Luca. 

Életmentő lehet a korai diagnózis

Az anyajegyek rendszeres ellenőrzése a daganatos elváltozások idejében történő észlelése miatt fontos. Bár a melanomák több mint kétharmada nem korábban is meglévő anyajegy talaján alakul ki, az anyajegyek az UV-fény okozta sejtkárosodás következtében át tudnak alakulni melanomává. 

„A bőr rosszindulatú daganatainak számos típusa van, melyek közül a legveszélyesebb a melanoma, de igen gyakran találkozunk laphámrákkal és basaliomával is, melyek szintén sebészi eltávolítást és rendszeres követést igényelnek. A bőrön keletkező rosszindulatú daganatok sajnos tudnak terjedni, áttéteket adni különböző szervekbe. A daganatos betegségek kimenetele szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen stádiumban kerül sor a betegség diagnosztizálására” – figyelmeztet a szakember.

Az anyajegyekkel, illetve bőrrel kapcsolatos rákos megbetegedések terén ugyanis korai stádiumban észlelt és eltávolított daganatok esetén jóval kedvezőbb prognózissal számolhatunk, mint az előrehaladott állapotban.

A melanoma 5 éves túlélése korai stádiumban 98, nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 63, míg távoli áttétek esetén csupán 22 százalék.

A megelőzés már születéstől fontos

A daganat kezelésében a sebészi beavatkozások mellett modern gyógyszeres kezelés és a sugárkezelés is szerepet kaphat. A ma elérhető, legmodernebb biológiai és immunterápiás kezelésekkel sok esetben előrehaladott, áttétes esetben is jó eredményeket tudnak elérni, azonban természetesen

az orvosok is elsősorban a megelőzésre biztatnak, hiszen egy kis odafigyeléssel az igazán nagy baj elkerülhető.

Fontos, hogy a gyerekek anyajegyeinél ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a felnőttek esetében. Tehát az elváltozás szimmetriáját, széleit, színét, méretét és időbeli változásait. A sötétebb, nagyobb méretű vagy szabálytalan szerkezetű anyajegyek rendszeres ellenőrzést, esetlegesen fotódokumentációt igényelnek.

„Gyerekek esetében is kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem. A legtöbb gyártónak van kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett, akár már 6 hónapos kortól alkalmazható, magas fokú UVA- és UVB-sugárzás elleni védelmet nyújtó terméke. Ennél kisebb csecsemők esetében kerülni kell a napon való tartózkodást, illetve ügyelni kell a megfelelő takarást biztosító ruházatra” – hangsúlyozza Ambrus Luca.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Albina Gavrilovic

Széles-Horváth Anna